Cursuri Salvamont de intervenţie în avalanşe la “Cota 2000 Transfăgărăşan”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursul “Comandament/management pentru intervenţia la avalanşă”, una dintre cele mai ample acţiuni de gen organizate în ţara noastră cu specialişti din ţările cu mare tradiţie în salvarea montană din Europa va lua startul săptămâna viitoare în judeţul Argeş. Lecţiile vor fi predate în Munţii Făgăraş, la Refugiul Salvamont “Cota 2000 Transfăgărăşan”.

    

Lecţiile practice şi teoretice din cadrul cursului organizat de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, în colaborare cu Serviciul Public Judeţean Salvamont Argeş şi SDIS 73 Savoia-Franţa se vor desfăşura în perioada 17-24 ianuarie şi vor fi susţinute de către cpt. Fabian Desmartin, comandantul salvatorilor montani  savoiarzi, lt. Jeanlou Eberhart, consilierul tehnic şi plt. adj. Jordy Mege, responsabilul cu pregătirea unităţilor canine de salvare şi intervenţie în avalanşe ale Serviciului de salvare montană din Savoia.

Cursul este structurat pe trei module: organizarea şi intervenţia la avalanşă, managementul resurselor şi al riscului intervenţiei, proceduri medicale pentru transportul victimelor către unităţile medicale specializate; evaluarea echipajelor canine de intervenţie la avalanşă în vederea admiterii în Stagiul National de Brevetare al Unităţilor Canine de Intervenţie la Avalanşă, din februarie 2016; tehnici de escalada în gheaţă, salvarea şi evacuarea alpiniştilor accidentaţi în cascade de gheaţă.

Din partea serviciilor publice salvamont din România, vor participa circa 60 de salvatori montani şi opt echipaje canine, această acţiune de specializare fiind una dintre acela mai ample organizate în ţara noastră cu specialişti din ţările cu mare tradiţie în salvarea montană din Europa.

Cursul care va începe săptămâna viitoare, organizat ca rezultat al colaborării de peste 20 de ani dintre judeţul Argeş şi departamentul Savoia din Franţa, face parte din programul de schimburi de experienţă şi perfecţionare profesională internaţională a salvamontiştilor din Argeş. Extinderea la nivel naţional a acestei colaborări se face prin Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, care, ca şi structurile de salvare montană din Franţa, este membră a Comitetului Internaţional de Salvare Alpină (CISA-IKAR) şi a Federaţiei Internaţionale a Patrulelor de Schi (FIPS), principalele organisme ce reglementează această activitate la nivel mondial.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite