Criza financiară îi aduce pe piteşteni la depresie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul a suferit o depresie după ce a rămas fără serviciu
Bărbatul a suferit o depresie după ce a rămas fără serviciu

Povara datoriilor, facturi şi rate la bănci restante, pierderea locului de muncă, toate acestea cauzate de criza financiară, generează depresii în rândul piteştenilor.

Secţia de psihiatrie din cadrul spitalului Judeţean Piteşti a fost luată cu asalt în ultima perioadă. Oamenii se internează sau cer ajutorul specialiştilor, ca pe bandă rulantă. Cei mai mulţi dintre ei, şomeri fiind, au ajuns la capătul răbdării. Principalul motiv este stresul cauzat de criza economică. Au căzut în depresie pentru că au rămas fără locul de muncă, după ce s-au făcut restructurări.

Gândul că nu vor mai avea nici măcar pâine să le pună copiilor pe masă, că se vor trezi la uşă cu reprezentanţii băncilor unde au împrumuturi pentru că nu le mai pot achita, toate acestea i-au măcinat secundă de secundă. Zilnic, cel puţin 30 de persoane trec pragul cabinetului de psihiatrie. Comparativ cu anii precedenţi, când se înregistrau circa zece cazuri, numărul a crescut dramatic.

“Nu mă recunoşteam, parcă n u mai eram eu”

Unul dintre pacienţii de la secţia de psihiatrie a spitalului Judeţean Piteşti este un bărbat în vârstă de 48 de ani. Din motive lesne de înţeles, îi protejăm identitatea şi îi spunem domnul Nelu. Până în urmă cu două luni a muncit la o firmă de construcţii, dar pstronul a restructurat posturile pe motiv că este criză, şi a fost dat afară. Sărăcia în care se afunda în fiecare zi l-a terminat psihic. Începuse să aibă insomnii, se enerva din orice, motiv pentru care a decis să apeleze la ajutorul unui psihiatru: “Nu mă recunoşteam, parcă nu mai eram eu. Îmi tremura tot corpul. Nu mai puteam dormi şi mă frământau fel şi fel de gânduri. Este foarte greu să ne descurcăm dintr-un şomaj şi un salariu al soţiei de opt sute de lei”, spune domnul Nelu.

Bărbatul a conştientizat starea în care ajunsese abia în momentul în care cei doi copii ei lui nu mai dădeau ochii cu el. “Mă frământa ideea că va veni ziua în care nu voi avea ce să le dau mâncare. Avem şi o rată de achitat, pentru că am apucat să cumpărăm o maşină…Copiii  mă ignorau, nu mă mai băgau în seamă. Li se luaseră şi lor de nebuneala mea. Acum, după câteva zile de tratament sunt mult mai bine. Când mă voi externa voi căuta soluţii să înving sărăcia, nu mă voi mai panica”, precizează domnul Nelu.

Persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 55 de ani

Povestea domnului Nelu o mai au alte aproape două sute de persoane care în prezent urmează tratament de specialitate ca urmare a unei depresii suferite. “În ultima vreme s-a înregistrat o creştere semnificativă al numărului cazurilor de bolnavi diagnosticaţi cu tulburare afectivă depresivă. Vârsta persoanelor în cauză este cuprinsă între 40 şi 55 de ani. Motivul pentru care ajung în această stare depresivă este în pricipal, pierderea serviciului.”, a precizat medicul Cristina Stocheci, directorul medical al Spitalului Judeţean.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite