Cel puţin zece motive pentru care  fitoterapeuţii recomandă consumul de roşcove

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto click.ro
Sursă foto click.ro

Roşcovelele, fructele arbustului denumit ştiinţific Ceratonia siliqua, cultivat, în prezent, pe toate continentele, în zonele cu climă temperată, în special ca plantă decorativă, sunt folosite ca aliment de mii de ani.

Încă din primele scrieri mesopotamiene, roşcovele sunt amintite ca sursă pentru sucuri şi dulciuri. 

Fructele sunt, într-adevăr, bogate în zaharuri naturale (sucroză, fructoză şi glucoză), siropul obţinut din păstăi fiind folosit ca îndulcitor, alături de mierea de albine, înainte de industrializarea zahărului din sfeclă şi trestie.

„Din păstăile zdrobite se mai făceau compoturi şi lichioruri în multe zone de pe glob, din iran până în Portugalia, trecând prin nordul şi sudul Marii Mediterane. Păstăile conţîn în medie 55 % glucide, 10 % proteine, 1,2 % lipide, saponine, substanţe minerale (2 %) şi 1,5 % substanţe tanoide, lectine şi substanţe minerale (2,0 %), acid ferulic, acid benzoic, acid formic, acid capronic, acid izobutiric. Seminţele conţIn: celuloză, hemiceluloză, galactoză, galactomanani, rafinoză, mucilagii, lipide (0,2 – 1,8 %), proteine 16 – 63 %), substanţe minerale (3 %), şi aminoacizi", explică specialistul în fitoterapie Elena Badea, care enumeră o serie de motive pentru care  ar trebui să introduci aceste fructe (ca atare sau sub formă de pudră) în alimentaţie.

În primul rând, roşcovele îmbunătăţesc digestia - într-o lingură de pudra de roşcove găsindu-se 3,2 grame de fibre alimentare, adică peste 10% din necesarul zilnic. 

Un alt avantaj este că sunt un aliment alcalin, care NU stimuleză aciditatea gastrică şi, mai mult, conţin pectine care se opun refluxului gastro-esofagiean.

Roşcovele înhibă dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene (mai ales E. coli) şi restabilesc un peristaltism normal, prin conţinutul de tanin, acid galic şi pectine. Important este şi faptul că nu conţin gluten şi nici lactoză. 

Pudra de roşcove (obţinută din măcinarea păstăilor întregi) este un îndulcitor natural foarte sănătos, având capacitatea de a regla nivelul de glucoză din sânge.  În plus, are un index glicemic doarte mic:15 

Roşcovele reprezintă şi o sursă importantă de calciu . În plus reduc în mod natural nivelul colesterolului;

„Mai trebuie  amintit că roşcovele nu conţin acid oxalic, ci doar cantităţi mici de AG omega 3 şi omega 9, cu importante efecte sanogenetice. În plus, acţionează ca un antioxidant, datorită conţinutului crescut de lignin şi polifenoli,  şi prezintă  inclusiv efect de fito-estrogen”, mai spune Elena Badea.

Taninii din roşcove conţin acid galic, care este antialergic, antibacterian şi  analgezic. Roşcovele pot fi utilizate pentru a trata diareea la copii şi adulţi şi, de asemenea, pot fi folosite ca expectorant.

Pudra de roşcove este folosită la prepararea unui înlocuitor al cafelei, deşi nu conţine cofeină. Preparatul este indicat persoanelor care au hipertensiune arterială. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite