Când devine periculoasă lumina solară. „Radiaţia UV afectează funcţia sistemului imunitar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu moderaţie, expunerea la soare poate aduce multe beneficii
Cu moderaţie, expunerea la soare poate aduce multe beneficii

Radiaţia UV în cantităţi mici este benefică pentru sănătate şi joacă un rol important în producerea de vitamină D. Expunerea excesivă la radiaţia UV este însă asociată cu diferite riscuri, afectând inclusiv funcţia sistemului imunitar.

Cancer de piele, afecţiuni oculare, îmbătrânirea precoce a pielii sunt cele mai cunoscute probleme cu care este asociată expunerea excesivă la soare.

Lor li se adaugă, printre altele, alterarea rezistenţei în faţa infecţiilor. Pe scurt, riscuri importante pentru sănătate. Cu moderaţie însă, expunerea la soare poate aduce multe beneficii.

"Radiaţia UV în cantităţi mici este benefică pentru sănătate şi joacă un rol important în producerea de vitamină D. Un aport şi nivel adecvat de vitamină D sunt esenţiale pentru starea de sănătate deoarece această vitamină este necesară pentru sănătatea oaselor, articulaţiilor, funcţiei musculare şi neurologice. Totuşi expunerea excesivă la radiaţia UV este asociată cu diferite tipuri de cancer de piele, arsuri ale pielii, îmbătrânire accelerată a pielii, cataractă şi alte boli ale ochilor (fotokeratite şi fotocojunctivite). 

Există de asemenea dovezi că radiaţia UV afectează funcţia sistemului imunitar", atrage atenţia Direcţia de Sănătate Publică Argeş pe pagina de Facebook Promovarea Sănătăţii Argeş.

   

Când devine
perioculoasă  Lumina
solară.
Când devine perioculoasă  Lumina solară.

Potrivit DSP Argeş, incidenţa cancerelor cutanate care nu sunt melanom şi melanom a crescut în ultimele decenii. În prezent, între două şi trei milioane de cazuri cancer de piele non-melanom şi 132.000 de cancere de piele de tip melanom apar la nivel global în fiecare an.

"Unul din trei cancere diagnosticate este un cancer de piele şi, potrivit Statisticilor Fundaţiei pentru Cancerul de Piele, pe măsură ce nivelurile de ozon sunt epuizate, atmosfera îşi pierde din ce în ce mai mult funcţia de filtrare şi de protecţie şi mai multă radiaţie UV solară ajunge la suprafaţa Pământului.

Incidenţa globală a melanomului continuă să crească - totuşi, principalii factori care predispun la dezvoltarea melanomului par a fi legaţi de expunerea recreativă la soare şi de o istorie de arsuri solare", se mai arată pe pagina Promovarea Sănătăţii Argeş.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Un BMW a făcut praf trei taxiuri într-o staţie din Piteşti

 

Femeie de 76 de ani, accidentată mortal de un motociclist în vârstă de 21 de ani, într-o comună din Argeş

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite