Asistenţa medicală neplanificată în străinătate. Ce se întâmplă dacă nu aveţi card european de asigurări de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Everup
Foto: Everup

Pe durata şederii temporare într-unul din cele 28 de state membre ale UE ori în Elveţia, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, este posibil să aveţi nevoie de îngrijiri medicale neprevăzute.

Fie că este vorba de vacanţă, călătorie de afaceri, studii  sau alte scopuri trebuie să ştiţi cum vă poate fi de ajutor asigurarea medicală pe durata şederilor temporare.

Ce acoperă asigurarea medicală pe durata şederilor temporare

Ca cetăţean european, dacă vă îmbolnăviţi pe durata unei şederi temporare puteţi primi orice tratament care nu poate fi amânat până la întoarcerea acasă. Aveţi dreptul la aceleaşi îngrijiri medicale de care beneficiază cetăţenii asiguraţi în ţara respectivă.

Când călătoriţi în străinătate, este de preferat să aveţi la dumneavoastră cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS). Acesta reprezintă dovada faptului că sunteţi asigurat în altă ţară din UE.

Dacă nu sunteţi în posesia CEASS sau îl aveţi dar nu îl puteţi folosi (de exemplu, în cazul asistenţei medicale private), nu vi se poate refuza accesul la tratament, dar s-ar putea să trebuiască să plătiţi şi să solicitaţi rambursarea la întoarcerea acasă.

Solicitarea cardului european de asigurări sociale de sănătate 

Înainte de a pleca într-o ţară străină este bine să aflaţi detalii despre regulile folosirii cardului european de asigurări sociale de sănătate în statul respectiv.

"În unele ţări, cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) este eliberat simultan cu cardul naţional de asigurări de sănătate. În altele, trebuie să solicitaţi emiterea sa. Aceasta ar trebui să fie gratuită. Este de preferat să obţineţi cardul de la casa dumneavoastră de asigurări de sănătate înainte de a pleca în străinătate.Vă atragem atenţia asupra existenţei unor site-uri care vă propun emiterea contra cost a cardului european de asigurări sociale de sănătate. Nu le folosiţi niciodată! Adresaţi-vă direct instituţiei responsabile.

De asemenea, vă recomandăm să contactaţi casa de asigurări de sănătate pentru a afla în ce măsură membrii de familie sunt acoperiţi de asigurarea medicală de care dispuneţi", precizează site-ul Comisiei Europene europa.eu.

Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia sunt considerate ţări UE în contextul normelor europene privind coordonarea sistemelor de securitate socială.

Cardul european de asigurări sociale de sănătate nu poate fi folosit pentru operaţiuni de salvare şi repatriere

Este bine de ştiut şi că CEASS nu poate fi folosit pentru operaţiuni de salvare şi repatriere. Pentru a beneficia de transport gratuit către ţara de origine, dacă vă îmbolnăviţi grav sau aveţi un accident pe durata călătoriei în altă ţară din UE, trebuie să încheiaţi o poliţă de asigurare separată.

Cardul nu acoperă asistenţa medicală acordată în sistemul privat sau costurile tratamentului planificat furnizat în altă ţară din UE. 

Un caz real. De ce este bine să încheiaţi o asigurare complementară 

Sven este suedez şi a mers în Franţa la schi. În a doua zi de vacanţă s-a rănit la un genunchi în timp ce cobora o pantă şi a fost nevoie de intervenţia unei echipe de salvamontişti. La întoarcerea acasă, Sven a primit o factură pentru plata costurilor de salvare. El a fost nevoit să achite întreaga sumă, întrucât operaţiunile de căutare şi salvare nu sunt acoperite de cardul european de asigurări sociale de sănătate.

Consultaţiile medicale la cabinete sau spitale din străinătate

Când aveţi nevoie de medic sau de tratament spitalicesc pe durata unei călătorii în altă ţară din UE, cardul european de asigurări sociale de sănătate va simplifica procedurile administrative şi de rambursare în cadrul sistemului public de sănătate.

Diferenţe între sistemele naţionale de sănătate

Sistemele medicale şi de asigurări sociale diferă de la o ţară UE la alta. Este posibil ca în unele ţări să trebuiască să plătiţi direct medicul sau spitalul pentru tratamentul oferit, chiar dacă, în mod normal, în ţara de origine nu faceţi acest lucru.

Pentru a afla informaţii despre sistemul de sănătate din ţara pe care o vizitaţi contactaţi instituţia responsabilă din ţara respectivă sau un punct naţional de contact, accesaţi aplicaţia CEASS pentru smartphone.

Cardul european de asigurări sociale de sănătate este acceptat doar de medicii sau spitalele afiliate sistemului public de sănătate - sistemul privat nu este acoperit! Dacă beneficiaţi de tratament în sistemul privat, aţi putea avea posibilitatea de a solicita rambursarea costurilor când vă întoarceţi acasă. Verificaţi-vă mai întâi drepturile, pentru că normele în materie de rambursare pot fi diferite!

Caz real. De ce e bine să apelaţi la sistemul medical public

Ewa avea braţul rupt când a plecat într-o călătorie de afaceri în altă ţară din UE. Pentru că avea dureri, s-a hotărât să meargă la medic. La întoarcerea acasă a primit factura şi a constatat că aceasta nu este acoperită de cardul european de asigurări de sănătate, pentru că medicul o tratase ca pe un pacient din sistemul privat. Ewa a solicitat rambursarea costurilor de către casa de asigurări de sănătate, dar nu a primit decât o parte din bani, întrucât costul tratamentului din străinătate fusese mai ridicat decât cel al tratamentului pe care l-ar fi putut primi acasă.

Aflaţi mai multe despre plăţi şi rambursări în cazul tratamentelor neplanificate în străinătate.

Dacă mergeţi în străinătate special pentru a beneficia de îngrijiri medicale, veţi fi supus unor reguli diferite.

Cum se fac plăţile şi rambursările pentru tratamentele medicale neplanificate

Cheltuielile dumneavoastră vor fi rambursate în conformitate cu normele şi plafoanele aplicabile în ţara în care aţi beneficiat de îngrijiri. Două situaţii sunt posibile: fie vi se rambursează costul integral al tratamentului, fie va trebui să suportaţi o parte din cheltuieli, în funcţie de normele în vigoare în ţara în care vi s-a acordat tratamentul. Există şi posibilitatea ca asiguratorul dumneavoastră să vă ramburseze integral costurile, conform propriilor sale reguli.

În fiecare ţară din UE există cel puţin un punct naţional de contact care vă poate oferi asistenţă în chestiuni legate de rambursare.

Ce se întâmplă dacă nu aveţi un card european de asigurări de sănătate

În cazul în care nu aveţi un card european de asigurări de sănătate (CEASS) sau îl aveţi dar sunteţi în imposibilitatea de a-l utiliza (pentru că vă aflaţi, de exemplu, într-un spital care nu este acoperit de sistemul CEASS), s-ar putea să fiţi nevoit să achitaţi costul tratamentului. Când vă întoarceţi acasă, puteţi înainta o cerere de rambursare la casa dvs. de asigurări de sănătate. Acest lucru este valabil atât pentru unităţile medicale din sistemul public, cât şi pentru cele din sistemul privat. 

Totuşi, rambursarea se face în alte condiţii: vă va fi rambursat doar costul tratamentelor de care aveţi dreptul să beneficiaţi acasă; valoarea rambursării va fi calculată plecând de la costul tratamentului în ţara de origine (chiar dacă acesta ar putea fi mai mic decât costul achitat efectiv).

"În cazul în care aveţi nevoie de tratament de urgenţă, autoritatea din ţara dumneavoastră ar putea trimite prin fax sau e-mail dovada că beneficiaţi de asigurare medicală, pentru a vă scuti de efectuarea unor plăţi în avans.Dacă nu ştiţi exact care vă sunt drepturile, reţineţi că în fiecare ţară din UE există cel puţin un punct naţional de contact care vă poate oferi detalii privind condiţiile de rambursare şi plafoanele aplicabile", prezizează Comisia Europeană.

Atenţie! Regulile diferă dacă vă deplasaţi în străinătate special pentru a primi anumite îngrijiri medicale. 

În caz de urgenţă, sunaţi la numărul gratuit 112, de pe orice telefon mobil sau fix. Serviciile de intervenţie vă vor răspunde, oriunde v-aţi afla.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite