Apă „potabilă”, de nebăut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii spun că apa este de nebăut
Oamenii spun că apa este de nebăut

Locuitorii din Corbeni  spun c-au găsit larve, noroi , resturi vegetale şi chiar broaşte în apa de la robinet. Oamenii se plâng de ani de zile că apa  furnizată prin noul sistem finanţat de Uniunea Euroapeană, nu poate fi folosită nici pentru baie. Primăia îi asigură, pe de alăt parte, că apa e numai bună de băut.

Locuitorii comunei Corbeni, 5870 la număr,  primesc apă  din mai multe surse. Mai mult de jumătate dintre ei sunt racordaţi la noul sistem de de alimnentare  realizat în 2005 prin fonduri SAPARD,  care captează apa dintr-o sursă de suprafaţă  din care, până în toamna anului trecut, aşa cum povestesc locuitorii,se adăpau animalele comunei.  Cei aproape 3000 de locuitori din satele Berindeşti, Poienari, Bucşeşti , Rotunda şi  Corbeni , beneficiari ai investiţiei finanţată de Uniunea Europeană şi Guvernul României, au avut apă la robinete şi înaintea acestei lucrări, însă, spun ei, pe vremea aceea era potabilă. ”Alimentatrea se făcea, atunci, din izvoare subterane. Apa era curată şi-ţi venea să bei din ea. Acum  se face direct din gârlă. E suficient dă mă uit în pahar şi să-mi dau seama că e infectă. N-am nevoie de nicio analiză de laborator.  Astă toamnă am urcat să văd  cu ochii mei cum se face captarea. Singurul filtru era o cutie  de conservă , găutită, ca o sită. Invetiţie SAPARD! “, spune Stelian Văcaru, unul dintre locuitorii comunei. Oamenii se tem să folosescă apa şi pentru baie. De băut, nici prin cap nu mai trece.

“ Eu mă duc să iau apă de la izvorul de lângă Vidraru, că asta nu se poate bea. Picătura care a umplut paharul a venit anul trecut când vecinului i-a picat în cană un picior de broască. Am spus atunci: Până aici!, şi ne-am adresat Direcţiei de Spnătate Publică.”, spune Ilie Drăgoi, un alt  locuitor al comunei Corbeni

După recoltarea probelorşi efectuarea analizelor de laborator, Direcţia de Sănătate Publică Argeş a dat un prim verdict -apa este nepotabilă – şi a informat Primăria Corbeni să ia măsuri în acest sens . După spălarea şi dezinfectarea bazinelor de înmagazinare a apei, s-au recoltat din nou probe iar apa a rezultat …tot nepotabilă,  pentru că, arată raportul  DSP,dezinfecţia nu a vizat şi reţeaua de distribuţie.

În august 2009 au avut loc noi analize de laborator . De data aceasta apa a “ieşit”…potabilă.
 “Nu-mi expolic, cum! Pentru că apa  a continuat şi continuă să vină la fel de murdară. Primarului i-a fost suficient acest buletin ca să defileze cu el prin comună că apa e bună de băut. A mers până acolo încât să ne interzică, nouă celor care am cerut analize de laborator , să ne mai apropiem de gârla din care se face captarea. M-ai mult, i-a pus şi pe preoţi să le citească enoriaşilor,  la slujbă , că apa e potabilă!”, spune Andrei Raţă, un lat localnic.
 În urmă cu două săptămâni, câţiva locuitori ai comunei Corbeni s-au prezentat din nou la Direcţia de Sănătate Publică Argeş cu o sticlă de apă. ” Într-adevăr arăta groaznic. Numai că noi n-aveam de unde să ştim că apa era sau nu de unde pretindeau dânşii. “, spune Anca Alexandrescu, directorul coordonator al DSP Argeş. Ultima anliză efectuată de DSP Argeş a avut loc pe 5 martie, probele fiind recoltate  după montarea  la Corbeni a unei instalaţii de clorinare, iar  apa a fost declarată potabilă. ,, Furnizorul de apă, răspunde  de calitatea apei până la branşament. Este posibil ca problema să apară  pe conductele care duc de aici la robinet.”, explică Mioara Bucur  şeful serviciului Evaluare Risc  - DSP Argeş.

“ O să-i dau în judecată, ca să-i învăţ minte!”

 Edilul şef al comunei spune că apa n-are nicio problemă  şi  că  este vorba doar de nişte interese ale unui grup de localnici.
“ O să-i dau în judecată, ca să-i învăţ minte. Eu am autorizaţie  de la DSP, apa e bună de băut iar cei care s-au plâns au făcut-o doar ca să ne discrediteze.”, spune  Daniel Dincuţă, primarul comunei Corbeni.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite