Premieră medicală la Spitalul Judeţean Neamţ. Cum a fost salvată o femeie care suferise un atac cerebral chiar în spital

Premieră medicală la Spitalul Judeţean Neamţ. Cum a fost salvată o femeie care suferise un atac cerebral chiar în spital

O femeie care se afla la spital, în vizită la o rudă internată, a fost salvată în scurt timp după ce tocmai suferise un accident vascular cerebral.

O femeie în vârstă de 67 de ani a suferit un accident vascular cerebral. Incidentul s-a petrecut miercuri, în timp ce era în vizită la o rudă internată la Spitalul Judeţean Neamţ.  
 
Intervenţia promptă a medicilor, printr-o procedură pe care nu o mai efectuaseră, a dus la salvarea pacientei.   
 
Astfel, medicii din Unitatea de Primiri Urgenţe şi colegii lor de la Secţia Neurologie au luat decizia să facă o tromboliză intravenoasă. Procedura constă în injectarea unei substanţe care dizolvă cheagul de sânge ce blochează circulaţia, iar ţesutul cerebral parţial ischemiat nu se mai necrozează, astfel încât deficitul neurologic se remite complet.
 
Procedura, aplicată în premieră la spitalul din Piatra Neamţ a avut succes, iar femeia a fost recuperată complet şi internată ulterior în Secţia Anestezie Terapie Intensivă. 
 
De precizat că tromboliza nu poate fi aplicată decât în primele 4-5 ore de la producerea atacului cerebral, în aşa numita „fereastră terapeutică”, iar pentru astfel de proceduri era nevoie ca pacienţii din Neamţ să ajungă de urgenţă în centrele universitare din Iaşi sau Târgu Mureş.  
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: