Judecaţi pentru „inginerii“ cu subvenţii şi angajări fictive. Cum să obţii oneros vreo 300.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru salariaţi care nu au fost vreodată angajaţi au fost obţinute fonduri ilegale FOTO Adevărul.ro
Pentru salariaţi care nu au fost vreodată angajaţi au fost obţinute fonduri ilegale FOTO Adevărul.ro

Procurorii din Neamţ au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a trei inculpaţi, ei fiind acuzaţi de provocarea unui prejudiciu consistent.

Anchetatorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ au finalizat urmărirea penală şi au dispus recent trimiterea în judecată a trei indivizi, acuzaţi că au cauzat un prejudiciu însemnat, obţinând subvenţii ilicite în un urma unor angajări fictive. Dosarul va fi în procedură de Cameră preliminară timp de două luni, pentru verificarea probatoriului. 

Pentru 140 de noi angajaţi doar pe hârtie, inculpaţii ar fi obţinut, illegal, 1,44 milioane de lei, adică vreo 290.000 de euro. Ancheta în acest caz a început pe 9 septembrie 2021, când cadrele Serviciului Economic din Poliţia Neamţ, sub supravegherea unui procuror, au efectuat nouă percheziţii. 

Patru dintre aceste descinderi au fost în judeţul străjuit de masivul Ceahlău, trei în Dâmboviţa şi câte una la Iaşi şi la Ilfov. În vizor erau persoane bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat, obţinerea illegală de fonduri şi tentativă la această acuzaţie şi fals în înscrisuri sub semnatură privată. 

   

„Au fost puse în executare cinci mandate de aducere, iar după audieri trei persoane au fost reţinute pentru 24 de ore. Persoanele bănuite s-ar fi constituit într-un grup infracţional organizat care, în perioada octombrie 2020 - iunie 2021, ar fi înfiinţat trei societăţi cu sedii în Neamţ, Dâmboviţa şi Ilfov, în cadrul cărora ar fi angajat fictiv 140 de persoane“, comunica Poliţia Neamţ. 

În timpul cercetărilor a reieşit că membrii grupului ar fi solicitat de la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă din Neamţ, Dâmboviţa şi Ilfov subvenţii în baza prevederilor legale. 

Prin activitatea infracţională s-ar fi cauzat un prejudiciul menţionat, iar pentru recuperarea pagubei au fost instituite măsuri asiguratorii pe bunuri ce valorează aproximativ 1.988.351 lei. În urma descinderilor, anchetatorii au ridicat mai multe înscrisuri, telefoane mobile, medii de stocare şi 21.000 dolari. În baza probatoriului administrat, trei bărbaţi cu vârste cuprinse între 28 şi 41 de ani, din Neamţ şi din Dâmboviţa, au fost reţinuţi, fiind ulterior arestaţi de către Tribunalul Neamt. Măsura judiciară preventivă a fost ulterior prelungită.

Un caz similar ieşea la iveală pe data de 25 ianuarie 2022, când poliţiştii din Neamţ au efectuat şapte percheziţii în judeţ şi alte patru la Iaşi, într-un dosar de obţinere ilegală de fonduri şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. În perioada mai 2020 - septembrie 2021, administratorul unei firme din Piatra Neamţ a încheiat, în mod fictiv, mai multe contracte de muncă, obţinând subvenţii nelegale. Valoarea totală a prejudiciului în acest dosar este de 282.529 de lei. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Fost senator, condamnat pentru omor din culpă. Familia victimei primeşte despăgubiri de 160.000 de euro

Primăriţa din Crăcăoani şi-a angajat fiul city-manager. Ea a dat în judecată Agenţia Naţională de Integritate

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite