Jaful din codrii României. Pe cine „trage“ după el un şef de ocol silvic arestat pentru corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Activitatea Ocolului Silvic Pipirig este verificată de Direcţia Generală Anticorupţie FOTO Facebook
Activitatea Ocolului Silvic Pipirig este verificată de Direcţia Generală Anticorupţie FOTO Facebook

Ancheta în cazul unui şef de ocol silvic, arestat pentru corupţie, a fost extinsă, alte persoane fiind cercetate pentru jefuirea codrilor din zona Neamţului.

Cercetările în cazul inginerului Gheorghe Bălăjel, şeful Ocolului Silvic Pipirig, arestat acum o lună şi jumătate pentru fapte de corupţie, au fost extinse şi faţă de alte persoane, care nu erau în cercul suspecţilor iniţial. Recent, anchetatorii au pus sub acuzare şi alte persoane, în acelaşi dosar. 

Este vorba despre un alt inginer, de la Ocolul Silvic Roman şi de afacerist, care administrează o firmă cu obiect de activitatea în domeniul exploatărilor forestiere. Cercetările în această speţă nu au pornit în urma vreunui denunţ referitor la activităţile unor angajaţi ai ocoalelor silvice, ci în urma sesizării din oficiu a Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Neamţ. 

„Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ a dispus, la data de 10 iunie 2021, extinderea urmăririi penale faţă de doi suspecţi, un  administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, complicitate la fals intelectual şi uz de fals şi, respectiv, un inginer din cadrul Ocolului Silvic Roman, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, fals intelectual şi uz de fals“, se arată într-un comunicat al Serviciului Anticorupţie Neamţ. 

În ordonanţa procurorului s-a reţinut faptul că inginerul silvic a primit de la afacerist o cantitate de material lemnos în legătură cu îndatoririle de serviciu, fiind întocmite în fals şi utilizate documente în legătură cu exploatarea unei suprafeţe forestiere. La fel ca şi în dosare penale asemănătoare, se bănuieşte că acuzaţii au convenit să fie tăiat mai mult lemn decât fusese marcat. 

Nouă percheziţii, audieri şi o arestare 

Date despre modul în care se desfăşura „activitatea“ la Ocolul Silvic Pipirig, zonă cu întinse suprafeţe împădurite, o structură a Direcţiei Silvice Neamţ, erau oferite de Direcţia Generală Anticorupţie luna trecută. Pe data de 13 mai, o anchetă demarată de ceva vreme s-a concretizat prin efectuarea unor percheziţii la sediul ocolului, la locuinţelele unor funcţionari, dar şi la câteva persoane fizice. 

În total, au fost nouă descinderi imobiliare, iar anchetatorii au decis ca opt persoane să fie reţinute, între ele fiind şi doi funcţionari publici, pentru a fi audiate de un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ, care instrumentează acest dosar. Dimensiunea neregulilor la Ocolul Silvic Pipirig este una de anvergură, deoarece poliţiştii anticorupţie din Neamţ nu au lucrat singuri în acest dosar, la descinderi participând colegi din alte şapte judeţe din ţară. Ar fi vorba despre mari sume de bani pretinse pentru exploatarea unor păduri şi comercializarea materialului lemnos.  

„Astăzi, 13 mai 2021, poliţişti anticorupţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Neamţ, cu sprijinul altor şapte servicii judeţene anticorupţie, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, pun în executare nouă mandate de percheziţie, dintre care unul la sediul unei instituţii publice, precum şi opt mandate de aducere emise pe numele a doi suspecţi (funcţionari publici) şi alte şase persoane fără calitate specială“, transmitea Direcţia generală Anticorupţie.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Cumplit mod de răzbunare pe fosta iubită a unui tânăr orbit de gelozie. Ce infracţiuni foarte grave a comis

O stâncă de sute de tone s-a prăbuşit în Ceahlău, din turnurile Ocolaşului Mic. Ipotezele Salvamont

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite