Internet şi lift exterior la Sanatoriul Bisericani din Neamț

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii de tuberculoză vor beneficia de condiţii de lux în noul spital amenajat pentru ei. Autorităţile din comuna Alexandru cel Bun au decis să investească bani grei în renovarea unităţii, în loc să o paseze către Institutul „Marius Nasta“ din Bucureşti.

Spitalul de Pneumoftiziologie de la Bisericani a intrat în lucrări ample de modernizare derulate de autorităţile comunei Alexandru cel Bun. Speriaţi de perspectiva unei administrări de la distanţă, aşa cum plănuiau mai marii Sănătăţii în procesul de reformă, edilii locali au decis să se implice serios în transformarea sanatoriului TBC.

Un corp al unităţii compus din parter şi trei nivele, cu 25 de camere, a fost deja reabilitat, iar pereţii întăriţi cu beton armat au fost asiguraţi şi pentru risc seismic. „Lucrările se apropie de final la două pavilioane ale spitalului. Vrem ca în fiecare salon să stea doi sau trei pacienţi, fiecare să aibă vestiarul şi noptiera lui, să punem televizor şi reţea de internet. Am cerut bani şi pentru montarea unui lift exterior, să nu mai urce bolnavii cu targa pe scări“, a declarat primarul Ion Rotaru.

Meniu regesc pentru bolnavii cu bani

Planurile de modernizare pentru spitalul cu o capacitate de 350 de paturi sunt întinse pe o perioadă de patru ani, la finalul cărora pacienţii trebuie să se simtă cât mai confortabil.

„Condiţiile vor fi asigurate la un nivel standard pentru toţi bolnavii care se tratează aici, dar vom avea şi facilităţi pentru cei care au posibilităţi financiare. Aceştia vor avea opţiuni în plus la meniul alimentar“, a mai spus edilul comunei. Decizia autorităţilor locale de a băga bani grei în reabilitarea sanatoriului TBC a venit după ce Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din Capitală s-a oferit să preia unitatea din Bisericani în administrare.

„Propunerea spitalului din Bucureşti nu cred că era avantajoasă. Dacă se va mai pune problema închiderii altor spitale, cei din Capitală ar putea să-l închidă pe cel de la noi, ca să se salveze ei“, crede Valerică Frăţilă, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ. Lucrările care se derulează în această perioadă sunt finanţate de Compania Naţională de Investiţii, printr-un program în valoare de 2,8 milioane de euro.

Panouri solare

Reabilitarea sistemului de încălzire pe gaz prin înlocuirea cazanelor vechi costă 500.000 de euro, iar luna viitoare urmează să fie finalizat sistemul de încălzire cu panouri solare finanţat de Ministerul Mediului cu 250.000 de euro, prin programul „Casa Verde“.
În prezent, 70% dintre pacienţi sunt din Neamţ, iar restul din alte judeţe. După Institutul din Bucureşti, sanatoriul de la Bisericani este al doilea centru din ţară în care se tratează o formă rezistentă a tuberculozei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite