Ce soluţii propun sindicaliştii pentru reabilitarea Poliţiei: „Concursuri pentru toţi şefii, fără implicarea politicului“

Ce soluţii propun sindicaliştii pentru reabilitarea Poliţiei: „Concursuri pentru toţi şefii, fără implicarea politicului“

Ioan Cănărău, liderul sindicatului Europol Neamţ FOTO: Florin Jbanca

În contextul evenimentelor de la Caracal, liderii de sindicat din Poliţie vorbesc de soluţii pentru profesionalizare şi eliminarea influenţelor politice din sistem.

Ioan Cănărău, liderul sindicatului Europol Neamţ, susţine că o măsură rapidă, care poate duce la profesionalizarea Poliţiei şi deparazitarea sistemului de influenţa politică este organizarea de concursuri pentru toţi şefii. 
 
„Tot ce înseamnă funcţie de conducere din Poliţia Română, că e agent, ofiţer, ce-o fi, să fie puşi la dispoziţie, să-şi poată desfăşura activitatea două-trei luni, timp în care să se organizeze concursuri la care să poată participa oricine care îndeplineşte condiţiile privind experienţa şi pregătirea. Ar fi o măsură rapidă. Probabil că nu scăpăm de toţi, dar vreo 70-80% s-ar mai curăţa politic, dar şi profesional“, spune agentul de la Poliţia Roman. El a insistat ca aceste concursuri să fie organizate corect, cu mai multă transparenţă şi simultan, pentru toate funcţiile de conducere în Poliţia Română. 
 
„Dar să ne lase să nu-şi bage nasul politicul în concursurile astea, că iar nu am făcut nimic. Şefii vor trebui să vină cu un plan managerial pe 3-4 ani şi să demonstreze că-l îndeplinesc. Trebuie evaluări periodice ale acestui plan, managerul să-şi asume nişte termene, şi dacă nu şi le-a îndeplinit, să plece. Aşa, o să dăm concursuri din 15 legi şi coduri de procedură penală, bifăm nişte căsuţe şi am promovat“, mai spune Cănărău.   
 
Liderul Europol Neamţ şi vicepreşedinte la nivel naţional a menţionat că măsura a fost propusă după discuţii cu colegii de sindicat şi a fost comunicată de mai multă vreme atât la Preşedinţie, cât şi tututor miniştrilor de Interne din ultimii ani. 
 
„Doamna Carmen Dan nu s-a întâlnit niciodată cu sindicaliştii, şi-a trimis doar consilierii. E adevărat că vine e şi a liderilor  de sindicat care se duc la aceste întâlniri, bifează prezenţa, stau la o cafea şi gata“, recunoaşte Ioan Cănărău care spune că o decizie de organizare a concursurilor poate fi luată tot aşa cum s-au făcut disponibilizările din Poliţie:
 
„Cei de la vremea respectivă au dat o Ordonaţă de Guvern şi au putut să facă astfel încât poliţiştii să fie ridicaţi de pe funcţie şi apoi să se organizeze concursuri, iar cei care nu treceau erau disponibilizaţi. Tot aşa şi acum, nu ar fi prea greu ca printr-un act normativ, sau un ordin, dacă s-ar vrea, s-ar putea face la fel“, a mai precizat liderul sindical. 
 
Ioan Cănărău mai susţine că situaţiile frecvente în care la comandă sunt împuterniciţi dăunează grav activităţii Poliţiei. 
 
„Împuternicirea asta mănâncă Poliţia, o macină, pentru că vin şefi cărora nu le pasă deoarece în cele 6 luni nu le cere nimeni socoteală şi nu au responsabilităţi. Şi din cauza asta nu mai avem acum şefi profesionişti, pentru că fiecare îşi aduce pilele“. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: