Cum explică sătenii din Neamţ rostul cardului de sănătate: „Cardul a venit deodată, ca meteoritu! Cred că popii vor să fie ei doctori pe pământ!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simion (stânga) şi Costică sunt supăraţi că li s-a impus cardul de sănătate FOTO Florin Jbanca
Simion (stânga) şi Costică sunt supăraţi că li s-a impus cardul de sănătate FOTO Florin Jbanca

Cardul de sănătate e un subiect greu de descifrat pentru populaţia din mediul rural, deşi în ultima perioadă s-a vorbit intens pe toate canalele despre importanţa şi rolul său în sistemul de sănătate. Spre exemplu, unii localnici din Neamţ spun că nici măcarnu ştiu despre ce este vorba.

Controveresele din jurul „plasticului cu cip” au alimentat şi mai mult temerile, iar punctul culminant l-a reprezentat refuzul monahilor de la unele mănăstiri, precum Dobru sau Petru Vodă din Neamţ, de a accepta cardul distribuit prin factorii poştali.

În satul Pângăraţi, din comuna cu acelaşi nume, situat la o aruncătură de băţ de Piatra Neamţ, oamenii nu sunt deloc dumiriţi de rostul cardului, dar au propriile păreri când sunt stârniţi la vorbă pe acest subiect. Într-o cârciumă situată peste drum de şcoală şi căminul cultural, şi la  nici 300 de metri de mănăstirea Păngăraţi (zidită de domnitorii Alexandru Lăpuşneanu şi Vasile Lupu), Costică Surdu (53 de ani) şi Simion Bucălău (76 de ani) sunt prinşi într-o discuţie despre cutremurele tot mai dese.

„Pe vremea noastră nu se vorbea mai deloc despre cutremure, acu’ toată ziua numai despre cutremure vezi la televizor”, spune Simion, actual pensionar, fost consilier local în comună. Când vine vorba despre cardul de sănătate, discuţia începe să se aprindă.

Nici unul, nici celălalt partener de discuţie nu ştiu prea multe despre rostul lui, dar au propriile idei despre ce urmează să se întâmple. „L-am primit de la poştaş, dar nu m-am dus cu el la medic. Eu zic că o să ajute la operaţii”, crede nenea Simion, în timp ce partenerul său mai tânăr de la masă este de-a dreptul revoltat pe mai marii de la Bucureşti. „Nici nu ne-a întrebat nimeni, nu ne-a deschis nimeni ochii. E tot o şmecherie care se face, ca şi altele care se fac, cum sunt salariile popilor de exemplu. Am primit cardul, dar a rămas în plic pe undeva prin casă. A venit aşa, deodată, ca meteoritu’. Ori cu card, ori fără card, eu tot bine mă simt”, spune Costică Surdu.

„Dar când se majorează taxele ne întreabă cineva ceva?”, îl provoacă hâtru nenea Simion care intervine cu o altă explicaţie: „Eu zic că vor să ţină sub control afacerile doctorilor, aşa cred”.

„Nu poţi scoate bani, tu trebuie să pui bani pe cardul de sănătate”

Pe măsură ce trece timpul, oamenii se adună în local, mai ales că e sâmbătă, şi se lasă seara. Gheorghe Maxim (49 de ani) ajunge la cârciumă cu prietenul lui Coco, un căţeluş pe care l-a adoptat şi i-a devenit prieten credincios.

maxim

„Nu ştiu prea multe despre cardul ăsta, că în gater, unde lucrez, merge un radio, dar nu-l aud, că e zgomot. Nu s-a explicat explicit (sic!) care e rolul lui. Am auzit totuşi că e un cod PIN pe el, dar nu poţi scoate bani de la bancomat, cum e la celelalte carduri, eventual trebuie să pui tu bani acolo”, zice Gheorghe Maxim.

Pentru mecanicul din gater, totul trebuie să aibă o explicaţie ştiinţifică: „Astea cu card-drac citit invers îs bancuri. Aşa a fost şi cu povestea cu codurile de bare, că vine Sarsailă pe Pământ. Cred că popii vor să fie ei doctori pe pământ. Asta-i”, trage concluzia Gheorghe înainte de a-l lăsa pe Coco să păzească barul cât timp el îşi termină paharul de vin.      

CITIŢI ŞI:


Card de sănătate sau drac? Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei: „Nu veţi scăpa nici în gaură de şarpe de control. Ce a fost pe vremea lui Ceauşescu e nimica-toată“

Doljenii şi cardul de sănătate: „Citit invers înseamnă drac. Nu am vrut să îl primesc pentru că nu vreau să stau cu diavolul în casă“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite