VIDEO "Rocker", filmul care inspiră rebeliune, identitate şi rezistenţă la schimbare, nu este un film de pop corn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Crisan şi Dan Chiorean
Marian Crisan şi Dan Chiorean

Rocker, cel de-a doilea lung metraj al regizorului Marian Crişan, se lansează, astăzi, la Oradea. Pe marile ecrane va rula drama unui părinte care face orice pentru fiul lui, dar este vorba şi despre lumea marginală a rockerilor. Filmul inspiră rebeliune, identitate şi rezistenţă la schimbare.

Filmat în Bihor, în urmă cu câteva luni, filmul Rocker se lansează, în această seară, la Oradea, sau cum ar spune alţii, la el acasă. Regizorul bihorean Marian Crişan va fi şi el prezent în sală, iar la finalul filmului va răspunde la întrebările publicului din sală.

„Rocker" este un film bine ancorat în realitate, dar o realitate subiectivă, pe care regizorul o simte la un nivel intim.

Povestea filmului este una dramatică. Este vorba despre relaţia de sânge, despre familia care trece dincolo  de limitele a ceea ce este acceptat. “Poate să nască şi să construiască intrigi pentru că este un film care atrage atenţie”, susţine Marian Crişan.

În acelaşi timp, filmul vorbeşte şi despre o trupă rock obscură dintr-un oraş de provincie. Această latură a filmului e inspirată de o trupă reală din Salonta, oraşul natal al regizorului. Trupa reală evoluează sub numele „Iguana pe fir" şi continuă să cânte acolo un punk-rock à la anii '90.

“Când eram acasă şi ne întâlneam foarte des, ei visau să iasă din zona locală şi să ajungă să cânte la Cluj-Napoca sau la Bucureşti. Lucrul ăsta nu s-a întâmplat cu adevărat. Au rămas anonimi pentru publicul larg, dar asta nu i-a descurajat şi nicidecum nu i-a făcut să se schimbe, să se lase de muzică sau să cânte altceva. Cântă şi acum şi au rămas rockeri... Mă fascinează şi ideea că un star rock se poate naşte oriunde, dar, până să ajungă cunoscut, face parte din miile de trupe anonime” spune regizorul.

Titlul reprezintă numitorul comun pentru personajele filmului. “Rockul leagă generaţiile din film. Vine să nască oarecum personajele”, a afirmat Marian Crişan.


Filmul s-a filmat în Bihor tocmai pentru că Marian Crişan este din oraşul bihorean Salonta şi spune că se simte legat de acest judeţ. “Cunosc judeţul şi mă simt legat de oameni. Filmările le-am avut la Oradea, Beiuş, Salonta şi Arieşeni, locuri unde am găsit sprijin din parte autorităţilor cu care am colaborat mai uşor”, a afirmat Marian Crişan.

În vară, filmul a participat la festivalul de film San Sebastian din Spania unde a fost primit bine, iar actorii din rolurile principale, Dan Chiorean, actor la teatrul din Cluj Napoca şi Alin State un actor din Bucureşti, au fost remarcaţi pentru jocul actoricesc puternic şi dus la bun sfârşit cu bine.

Filmul merită văzut pentru că este un film care intrigă, nu este un film de pop corn, intrigă lumea şi aduce în atenţie personaje care nu au mai fost văzute în filmele româneşti.

Întrebat ce reprezintă premiul Ursul de Aur pentru cinematografia din România, Marian Crişan a afirmat că “oferă din nou un fel de garanţie că încă suntem în cărţi şi afară, se recunoaşte calitatea filmelor româneşti. Este un premiu foarte mare, iar în ultimii ani, filmele româneşti au fost premiate la festivalurile internaţionale de film, chiar dacă,în acestă perioadă, este greu să aduni bani pentru un film. Dar e bine că totuşi sunt răsplătite aceste eforturi, pentru că întotdeauna un premiu mare atrage atenţia”

"Rocker" este cel de-al doilea lungmetraj al lui Crişan după "Morgen", care a câştigat premiul special al juriului, dar şi premiul juriului ecumenic la Festivalul de la Locarno, unde a fost lansat, în 2010.
Lungmetrajul de debut al lui Marian Crişan, "Morgen", a fost propunerea României la premiile Oscar 2012. De asemenea, "Morgen" a fost recompensat cu marele premiu şi premiul publicului la cea de-a treia ediţie a Festivalului de Film din Europa Centrală CinEast 2010, organizată la Luxemburg, cu premiul pentru regie la festivalul goEast de la Wiesbaden, cu premiul pentru distribuţie la Festivalul Internaţional de Film Independent IndieLisboa, precum şi cu premiul pentru cel mai bun regizor, dar şi cel pentru interpretare masculină, obţinut ex-aequo de Andras Hathazi şi Yilmaz Yalcin, la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic.

Marian Crişan a fost premiat cu Plame d'Or la Cannes în 2008 pentru scurtmetrajul "Megatron".
 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite