Un somelier școlit în Toscana i-a învățat pe orădeni povestea vinului și a meniului asortat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru cei care nu cunosc arta asortării vinului cu meniul ales un somelier este mană cerească. Meseria de somelier este dedicată artei de a cunoaște foarte bine mâncărurile și ingredientele acestora  și corelarea lor cu un vin de excepție.

Marian Timofti este un somelier de abia revenit acasă de pe melagurile Italiei unde a învățat tainele artei de a asorta vinurile cu meniul. Arta corelării celor două a învățat-o în Siena, Italia, unde a și petrecut 10 ani înainte de a reveni recent în țară, dintre care trei ani au fost dedicație învățării artei somelieriei. Acum se pregătește intens pentru a cunoaște tainele vinurilor românești pentru a le putea include în repertoriul de recomandări.

Știință

Somelierul a ținut o lecție orădenilor despre corelarea mâncării cu vinul. „Somelierul este povestitorul vinului și reprezintă liantul dintre producător și consumator", explică Marian Timofti. Acesta a explicat că o sticlă de vin poate parcurge chiar jumătate de oră de la comandă până la servire datorită ritualului de servire. „Trebuie ținut cont de multe variabile la alegerea unui vin pentru masă în funcție chiar și de condimentele folosite la prepararea mâncării. Astfel pentru servirea unui piept de pui la grătar, în funcție de garnitură, putem servi un Chardonay, Sauvignon Blanc sau Riesling. Ideea de bază este de a crea un echilibru în gură între mâncare și vin", ne-a explicat Marian Timofti.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite