Tomograful stă pe "butuci" dar Spitalul Clinic Județean Oradea cumpără tărgi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clinicile private din Oradea fac tomografii pentru bolnavii de la Spitalul Judeţean, iar unitatea cumpără tărgi. În timp ce aparatul tomograf stă pe „butuci”, Spitalul Clinic Judeţean din Oradea se aprovizionează cu alte aparate medicale care nu reprezintă o prioritate.

După mai multe luni de austeritate, cea mai mare unitate medicală din Bihor, dar şi cea mai săracă, pune la dispoziţia bolnavilor aparate medicale noi, achiziţionate de Ministerul Sănătăţii, prin vechea conducere. Managerul spitalului, Carmen Pantiş, spune că vorba despre două electro-cautere destinate blocurilor operatorii, trei defibrilatoare pentru Terapia Intensivă, pentru Terapia Intensivă Coronarieni, respectiv pentru Secţia Cardiologie. Cu toate acestea, pacienţii sunt de părere că aparatele puteau fi achiziţionate cu mult timp înainte, dar că cel mai important ar fi repararea computerului tomograf (CT).
„Logic, normal şi etic ar fi fost ca Ministerul să cumpere aparatele medicale atunci când au sesizat că lipsesc sau că nu mai funcţionează, nu să trimită bolnavii la clinicile private”, a mărturisit Dragoş Lascău. Cu toate că nu reprezentau o prioritate imediată pentru pacienţi şi pentru unitatea medicală, achiziţionarea aparatelor a fost posibilă doar pentru că vechea şefie a obţinut de la Ministerul Sănătăţii o filă de buget în valoare de 700.000 de lei.

Aşteaptă dotări

„Aparatele medicale sunt binevenite, dar pentru noi cel mai important este acum repararea computerului CT, operaţiune care ar costa 50.000 de euro”, a mai spus managerul spitalului. Cu toate că bolnavii se duc la clinicile private pentru un consult tomografic, unitatea medicală va mai primi două ventilatoare mecanice pentru Terapie Intensivă, 10 tărgi, o staţie de monitorizare pentru secţia de Terapie Intensivă şi alte obiecte sanitare.

Aparatele noi, utilizate prea puţin

Claudia Mălan, asistentă în cadrul Laboratorului de Analize a Spitalului Clinic Judeţean, de la Staţionarul II, are la dispoziţie cele mai noi şi performante aparate medicale pentru analize, dar adminte că din lipsă de fonduri nu le poate utiliza la capacitate maximă, în timp ce pacienţii fac coadă în faţa computerului CT.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite