Scăldatul în apele Crişului Repede le pune orădenilor sănătatea în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile sanitare atrag atenţia că o baie în Criş poate duce chiar la moarte, prin contactarea unor boli. Canicula din ultima săptămână i-a impulsionat pe orădeni să facă baie în apele insalubre ale Crişului Repede.

În ultimele zile, caniculare, tot mai mulţi orădeni s-au lăsat luaţi de val şi s-au scăldat în apele Crişului, în loc să meargă la ştranduri sau la piscine. Gestul lor, deşi răcoritor pe moment, implică riscuri vitale, prin îmbolnăvire.

Marius Pîrcioagă, directorul coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor, atrage atenţia că o simplă baie de câteva minute în Criş poate duce la moarte, nu atât prin înecare, cât prin contactarea unor boli infecţio-contagioase.

Pericol de îmbolnăvire

Potrivit acestuia, orădenii care sub impulsul momentului se aruncă în apele Crişului pot face icter sau alte boli infecţioase, de la rozătoarele care mişună pe maluri, existând chiar şi riscul morţii.

„Pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare şi a bolilor diareice acute, le recomandăm orădenilor evitarea scăldatului în locuri care nu sunt special amenajate”, a declarat Pîrcioagă. Spre norocul celor care au riscat în ultima săptămână, nu au fost cazuri de înec. „În ultimele zile nu am fost solicitaţi să intervenim în astfel de situaţii”, a spus Emil Boţcău, purtător de cuvânt la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor. 

Potrivit informaţiilor primite de la Mirela Macra, consilier în cadrul biroului de presă al Primăriei Oradea, există o hotărâre de Consiliu Local care le interzice orădenilor să se scalde în Criş. Cu toate acestea, nimeni nu a fost sancţionat în ultimii ani, pentru un astfel de gest. „Poliţia Comunitară nu are competenţa de a-i verifica şi sancţiona pe cei care fac baie în Criş”, a spus Mirela Macra.

Podul de pontoane, locul preferat

Orădenii din zona podului de pontoane spun că, în ultima săptămână, zilnic, adolescenţi aflaţi în vacanţă şi chiar şi muncitori care lucrau la amenajarea malului s-au aventurat în apele Crişului. „La amiază podul e mereu plin de tineri veniţi la scaldă”, a spus Monica Tătărean, care locuieşte pe strada Splaiul Crişanei.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite