FOTO Românii campioni la tăiat lemne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Petrescu este as la tăiat lemne FOTO: Claudia Bonchiş
Dan Petrescu este as la tăiat lemne FOTO: Claudia Bonchiş

Un bihorean şi un arădean mânuiesc securea mai ceva ca pe o ca pe o jucărie şi sunt aşi în tăiat lemne. Cei doi vor reprezenta România la Campionatul Mondial de Tăiat lemne.

Cel mai bun tăietor de lemne din România trăieşte în Bihor. A dovedit că are forţă, abilitate, precizie şi concentrare. Se numeşte Dan Petrescu, are 28 de ani şi a câştigat titlul de cel mai bun tăietor de lemne din România.

Bihoreanul este unul dintre cei cinci membri ai echipei naţionale de tăietori de lemne. În copilărie se visa fotbalist, dar a ajuns să promoveze un sport cu totul nou în România, mult mai antrenant şi mai interesant, cel puţin pentru el. Patru ani a jucat fotbal pentru echipa locală din Săcuieni, fără să ştie că, peste vreme, va renunţa la minge pentru un sport cu topoare sau ferăstraie motorizate, cu care va impresiona mulţimea.

Dan a descoperit acest sport, al tăierii de lemne contra cronometru, în urmă cu mai bine de trei ani, cu ajutorul lui Nagy Botond, un consătean care este antrenorul lotului naţional de tăietori de lemne. Fascinat de faptul că această activitate implică atât forţă, cât şi o mare precizie, Dan s-a dedicat trup şi suflet acestui sport, cu totul nou în România.

„M-a atras fiindcă e ceva nou, interesant, care îţi ridică nivelul adrenalinei”, spune campionul naţional. 

În ciuda riscurilor implicate, Dan nu a avut până în prezent evenimente neplăcute, în sensul că nu a avut accidentări. El poate tăia, cu toporul, un buştean cu un diametru de 32 de centimetri, în numai 30 de secunde.

Eforturi răsplătite

După ce trei ani la rând a ocupat treapta a doua a podiumului, Dan Petrescu a reuşit ca la ediţia din acest an a Campionatului Naţional al Tăietorilor de Lemne să urce pe cea mai înaltă poziţie, la individual. Această performanţă îl trimite la Campionatul Mondial din Stuttgart- Germania- care va avea loc  în perioada 24-26 octombrie.

“Toţi competitorii au demonstrat forţă, abilitate şi precizie. Cred că am reuşit să obţin acest rezultat printr-o concentrare mai bună, dar şi prin intensificarea antrenamentelor. Pentru Mondialele din Germania îmi propun împreună cu echipa să creştem cota valorică a ţării noastre, eu reprezentând România atât la individual cât şi la echipă", a spus tânărul.

dan petrescu oradea

Urmează zile negre

Campionul se antrenează în fiecare zi, atât înainte de serviciu cât şi după, el lucrând la o firmă în domeniul construcţiilor. Se trezeşte dimineaţa la ora 04.00, iar la ora 05.00 începe antrenamentul. La ora 09.00 Dan este la serviciu, iar după-amiaza, de la ora 16.00 începe o nouă serie de antrenamente care durează până în jurul orei 22.00.

“Până la Campionatul Mondial o să treacă prin zile negre pentru că mai are mult de recuperat la tehnici, trebuie să şi le însuşească foartea bine. Până în octombrie ne aşteaptă o perioadă lungă şi grea, dar Dan este un tânăr ambiţios, conştiincios care practică acest sport cu multă plăcere. Este cel mai bun din România în momentul de faţă”, ne-a spus antrenorul Nagy Botond.
Dacă la Campionatul Naţional, Dan a avut de trecut cinci probe, la cel Mondial numărul acestora va fi de şase.

Un vecin de-al său din judeţul Arad îi face concurenţă. Ioan Nyamcsuk are 42 de ani şi spuen că s-a născut cu toporul-n mână.

Povestea arădeanului, campion la tăiat lemne

De mic a învăţat să taie lemne cu toporul, iar acum la vârsta de 42 de ani va participa la un campionat mondial de tăiat lemne. Mai exact el va face parte din echipa care va reprezenta România la Campionatul Mondial al Tăietorilor de Lemne, care se va desfăşura la Stuttgart. Este vorba despre Ioan Nyamcsuk din localitatea arădeană Zădăreni.

Vecinii spun despre el că s-a „născut în codrii Maramureşului cu toporul în mână”. Stabilit la Arad acesta a devenit repede cunoscut ca un tăietor de lemne foarte bun. Cel care l-a descoperit este vecinul lui, care are şi un Club, în care acum Ioan Nyamcsuk, activează.

„Eu aveam oameni la tăiat de lemne. Ioan Nyamcsuk, care este vecin cu mine, a văzut că am mult de lucru şi s-a oferit să mă ajute. Am văzut atunci că el tăia cu toporul lemnele direct din grămadă şi foarte repede, nu ca ceilalţi, care puneam lemn peste lemn pentru a le putea crăpa. Atunci i-am propus să participe la concursuri”, spune Ionescu Aurel, preşedintele Club Timbersport West, înfiinţat în urmă cu un an.

Antrenament de două ori pe săptămână

Ioan Nyamcsuk se antrezează de două ori pe săptămână, iar antrenamentele constau atât din tăierea lemnelor, cât şi din exerciţii fizice.

„Mă antrenez câte patru-cinci ore, de două ori pe săptămână. Nu am mai mult timp, deoarece am o firmă de construcţii de care mă ocup. De mic tai lemne aşa că nu îmi este foarte greu să particip la concursuri”, mărturiseşte Ioan Nyamcsuk. Alături de Ioan este şi soţia acestuia care îl susţine în competiţii, dar şi copilul de 12 ani.

ioan nymacsuck arad

Bărbatul din Zădăreni practică acest sport din 2009, prima participare a avut-o la Campionatul Naţional 2010 la Bucureşti, unde s-a clasat pe locul V. Alături de el a participat şi fratele lui mai mic, Nicolae  Nyamcsuck, care s-a clasat pe locul III.

De asemenea, cei doi au participat pe echipe la Campionatul Mondial din Austria la Tirol unde România a ocupat locul 16.  Fratele lui, deşi este la fel de bun ca el nu poate participa momentan la competiţii, deoarece este plecat din ţară. Ultimul eveniment la care Ioan Nyamcsuk a participat a fost la Cluj Napoca unde a avut loc Campionatul Naţional al Tăietorilor de lemne, STIHL Timbersports.

În competiţie s-au întrecut opt sportivi legitimaţi la cluburile din Arad, Bihor şi Cluj. Astfel, pe arena amenajată la standarde internaţionale de securitate, au mânuit pe rând toporul, joagărul şi motofierăstrăul; Ioan Nyamcsuk, Nagy Botond, Dan Petrescu, Ionel Mariniţă, Cristian Marina, Costel Ples, Csongor Nagy, şi Carol Palfi.
Sportivul arădean Ioan Nyamcsuk, legitimat la Club Timbersport West a reuşit o clasare pe locul al patrulea.

Mondialele de la Stuttgart se vor desfăşura în perioada 24-26 octombrie, ţara noastră fiind reprezentată în competiţia atât la probele pe echipe cât şi la cele individuale, de patru atleţi plus o rezervă. Până la plecarea în Germania, Ioan Nyamcsuk se va antrena şi la Gilău.

România are de patru ani o echipă naţională de tăietori de lemne, care o reprezintă la competiţiile internaţionale. Din această echipă fac parte cei care se califică pe plan naţional, la competiţiile care au loc pe parcursul anului.

Această îndeletnicire a tăietorilor de lemne îşi are rădăcinile în SUA, Canada, Australia şi Noua Zeelandă.

Mai puteţi citi:

Lumea celui mai bătrân morar din Transilvania

INTERVIU Dan Grecu, primul campion mondial din gimnastica românească: „La ziua lui Ceauşescu am băut prima bere Azuga la 0,33“

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite