Doliu în muzica populară. A murit una dintre Floricile Bihorului

Doliu în muzica populară. A murit una dintre Floricile Bihorului

Florica Duma

Cunoscuta interpretă de muzică populară Florica Duma (70 de ani) a murit. Cântăreaţa suferea de o boală necruţătoare, fusese internată, în stare gravă, la sfârşitul lunii aprilie, iar de săptămâna trecută nu a mai putut comunica cu nimeni.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Florica Duma este cunoscută pentru că a transformat chiuitul în artă, fiind una dintre Florcile Bihorului. S-a născut în 9 decembrie 1946, în cătunul Cărănzel, judeţul Bihor. A început să cânte de la vârstă de 9 ani, într-un borcan, care-i amplifica vocea răscolitoare şi a ajuns, peste ani, să lase în urmă un repertoriu muzical de neegalat. În anii 80, a terminat Facultatea de Ştiinţe Economice la Universitatea din Timişoara. Apoi a profesat ca economist şi s-a stabilit în Oradea dar nu a rupt niciodată legătură cu zona natală.

„Am adus în cântecele mele pe toţi oamenii satului: pe primar, pădurar, notar, jandarm şi chiar pe şoferul de pe rată, care ne ducea la şcoală la ora 5 dimineaţă”, declara artista în urmă cu câţiva ani, potrivit oradeaindirect.ro.

A fost o femeie frumoasă şi plină de energie care a cunoscut iubirea şi dezamăgirile, iar apoi şi-a transpus trăirile pe muzică.

Cea mai cunoscută şi apreciată melodie din repertoriul Floricăi Duma este „Lică Sămădău”, inspirată de nuvela Moara cu noroc, scrisă de Ioan Slavici, însă lista comorilor folclorice descoperite de „pirpiliu” (porecla dată chiar de tatăl sau) cuprinde zeci de melodii înregistrate pe vinil şi mai nou pe suport digital printre care: Descununa-mă părinte, Bate tare pintenii, Tulai Doamne, Todorut, Fetele din Lazareni, Doina lui Lucaciu, etc….

Apropiaţii spun că Florica Duma avea încă multe de spus şi mai ales de cântat în muzică populară. În urmă cu un an şi jumătate şi-a lansat ultimul album, iar toamna trecută începuse să pregătească un altul, de doine.

Dumnezeu s-o odihnească în pace!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările