Cum să faci cea mai simplă ciorbă de salată

Cum să faci cea mai simplă ciorbă de salată

FOTO: lafujimama.com

Ciorba de salată verde cu omletă, cu iz de afumătură şi aromă de usturoi este săţioasă şi uşor preparat. În Ardeal, ciorba e îmbogăţită cu slănină, şuncă sau cârnaţ, dar şi cu multe verdeţuri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ciorba este delicioasă şi uşor de preparat, fiind preferată mai ales primăvara, când pieţele sunt pline cu căpăţină de salată proaspăt culese din grădină. 
 

Ingrediente

  • două-trei căpăţâni mari de salată verde,
  • 100 g de afumătură tăiată în cubuleţe sau fâşii mici(slănină afumată, bacon sau cârnaţi)
  • o ceapă mică
  • un vârf de cuţit de boia de ardei dulce,
  • 2 - 3 căţei de usturoi,
  • 2 căni de lapte,
  • 4 căni de apă,
  • sare şi piper
  • pentru omletă
  • două linguri de ulei,
  • 1 ou întreg 1 albuş,
  • 1 lingură de făină,
  • sare după preferinţă

 

pentru dresătura

  • un gălbenuş,
  • două, trei linguri de smântână, iaurt sau lapte,
  • oţet sau suc de lămâie
  • pătrunjel, mărar, ţelină şi leuştean

Modul de preparare:

Salata verde se spală bine în mai multe ape pentru a îndepărta impurităţile de pe frunze, după care se taie fâşii. Într-o tigaie se pune afumătura mărunţită şi se lasă să se topească la foc potrivit până când începe să se rumenească. Se adaugă apoi ceapa tocată şi se amestecă în continuare până când ceapa începe să se înmoaie. După ce ceapa s-a înmuiat, se adaugă boiaua de ardei. 

Afumătura împreună cu ceapa se scot din tigaie, se scurg de grăsime şi se pun într-o oală peste care se pune, apoi, salata iar când se înmoaie, 2 căni de lapte sau zer şi 3-4 căni de apă. După ce ciorba începe să clocotească, se reduce focul la mic-mediu şi se lasă se fiarbă în continuare cam 10 minute.
 
Pentru omletă, albuşul unui ou se pune într-o farfurie adâncă, în care se adaugă şi un ou întreg. Se bat bine cu o furculiţă, după care se adaugă în ploaie o lingură  de făină, sare şi piper. Într-o tigaie încinsă se pun 1-2 linguri de ulei şi apoi se toarnă ouăle. După ce s-a rumenit pe o parte, omleta se întoarce pe cealaltă parte.
 
Când este gata, omleta se scoate pe o farfurie întinsă, se taie în fâşii sau cubuleţe şi se toarnă în oala cu ciorbă, împreună cu sarea şi usturoiul usturoiul pisat.
 
Ciorba se mai fierbe timp de 5 minute după care se ia de pe foc şi se drege cu un amestec din gălbenuş de ou, smântână sau lapte iar la final se adaugă verdeţuri tocate mărunt, pătrunjel, mărar, ţelină, leuştean, după preferinţă
 
După ce ciorba s-a mai răcit puţin se adaugă oţet sau zeamă de lămâie, în funcţie de preferinţă fiecăruia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: