Cum ne dregem după masa de Paşti. Sfaturi de la specialist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După săptămânile de Post, credincioşii au tendinţa de a se bucura prea tare de libertatea de a consuma alimentele de la care s-au abţinut pentru a-şi curăţi sufletul şi trupul, ajungând să sufere din cauza unor tulburări digestive care îi pot duce chiar la urgenţe, în timpul Sărbătorilor.

„Postul ţinut înaintea Paştelui presupune o reducere a aportului de produse alimentare şi un parţial repaus digestiv. Din acest motiv, masa de Paşte trebuie să fie completă, dar nu abundentă, adică să cuprindă pe lângă cărnuri, foarte multe fructe şi legume, nu orez, cartofi sau paste", susţine dr. Amorin Popa, şeful secţiei de Diabetolgie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Oradea.

 După cina de Paşte, a doua zi, masa trebuie să fie una obişnuită, cu fructe, legume şi zarzavaturi.

„Produsele tradiţionale din miel trebuie consumate cu mare atenţie. În loc de deserturile tradiţionale de Paşte, recomand fructele”, a spus dr. Amorin Popa. Astfel, în loc de jambon, cârnaţi, ouă şi pască, specialistul recomandă carne de raţă cu piersici, piept de pui cu ananas, combinaţii gustoase, dar şi sănătoase.

Ponturi

În cazul în care ştiţi că nu vă veţi putea abţine în faţa meniului tradiţional de Paşte, Amorin Popa vă recomandă să luaţi pastilele digestive (Triferment, Anghirol, Colebil) înainte de masă.

„O lingură mare  de ulei de măsline, înghiţită înainte de masă, ajută la digestie. Persoanele cărora le este greaţă să bea uleiul pot mânca nişte măsline negre, înainte de a trece la meniul propriu-zis", susţine medicul.

Ce bem

Este recomandat a nu se consuma alcool înainte de mâncare, fiindcă acesta creşte apetitul.

„Se pot bea cel mult două pahare de vin sec, roşu sau alb”, este sfatul medicului Amorin Popa, care subliniază că trebuie evitat consumul de bere.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite