FOTO Cum arată unul dintre cele mai frumoase poduri din România şi unde se construieşte

FOTO Cum arată unul dintre cele mai frumoase poduri din România şi unde se construieşte

A fost finalizat proiectul tehnic al Podului Centenarului, pod care va fi construit în locul fostei pasarele de la Centru de Calcul. Lucrările urmează să fie finalizate până la sfârşitul lunii noiembrie, municipalitatea dorind să-l inaugureze în 1 Decembrie 2018, la împlinirea a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Până în prezent, constructorii au finalizat demolarea fostului pod destinat exclusiv pietonilor, au iniţiat operaţiuni de consolidare a malurilor şi au făcut lucrări pregătitoare în albia râului pentru demararea construcţiei podului.

 „ Vor începe lucrările efective la pod. Până la sfârşitul lunii martie, vor fi introduşi piloţi foraţi la aproximativ 20 de metri în pământ, câte opt pe fiecare parte a podului. Va fi unul dintre cele mai frumoase poduri din această parte a ţării, construit integral din metal”, a precizat viceprimarul Florin Birta.

Podul Centenarului va fi prevăzut cu două benzi de circulaţie, câte o bandă pe sens de mers, va avea o lungime de 84,7 metri şi o lăţime de 18,6 metri. Acesta va fi iluminat cu becuri LED şi va fi flancat de două sensuri giratorii pe ambele maluri ale Crişului Repede. Trotuarele vor avea o lăţime de 3 metri şi vor include şi câte o pistă pentru biciclişti. Valoarea lucrărilor este estimată la suma de 2,5 milioane euro, inclusiv TVA.

Potrivit municipalităţii orădene, „expertiza întocmită în anul 2016 a constatat deficienţe grave ale suprastructurii, ceea ce justifică necesitatea construirii unui pod nou, care să satisfacă atât necesităţile circulaţiei auto, cât şi cea pietonală. Acesta va crea un culoar de circulaţie care va atrage traficul de pe podurile Ferdinand şi Decebal, având şi rolul de a descongestiona traficul pe străzile adiacente”.

Primăria Oradea a stabilit că viitorul pod se va numi „Podul Centenarului”, fiind unul dintre proiectele dedicate împlinirii a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri. De altfel, municipalitatea şi-a propus ca inaugurarea noii construcţii să aibă loc anul viitor, de Ziua Naţională a României.

Contractului de lucrări pentru acest proiect a fost semnat în data de 2 octombrie 2016 cu asocierea Freyrom SA - Procons Group SRL - Aquacons SRL - Electro Excel Green Consulting SRL. Această asociere a câştigat licitaţia derulată de Primăria Oradea cu o ofertă în valoare de 9.641.895,37 lei fără TVA.

 

 

 

 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea
citeste totul despre: