Cinci idei pentru o salată sănătoasă şi gustoasă de primăvară. Reţete dezvăluite de chef Mihai Cristian
0Specialiştii sunt de părere că unul din cele mai sănătoase şi mai simple obiceiuri alimentare pe care le putem adopta în această perioadă a anului este consumul zilnic al salatei. Primăvara poate fi considerată, din acest punct de vedere, sezonul care deschide pofta pentru salate.
Salata poate asigura consumul mai multor porţii de legume şi poate furniza organismului o gamă variata de vitamine, nutrienţi şi antioxidanţi. Alături de chef Mihai Cristian vă prezentăm cinci reţete de salate sănătoase.
Salată de roşii, mango, brânză Halloumi şi ceapă roşie
Textura fermă a fructului de mango se îmbină minunat cu roşiile, înzestrând aperitivul cu o tentă tropicală.
Pentru 4 porţii
1 fruct de mango
200 g brânză Halloumi, la grătar
2 roşii mari
½ ceapă roşie, tăiată julien
½ castravete, fără coajă, tăiat felii subţiri
Pentru dressing
30 ml/2 lg ulei de floarea-soarelui
15 ml-1 lg zeamă de lămâie
1 căţel de usturoi zdrobit
2,5 ml/½ lgţ sos de ardei iute
sare şi piper negru proaspăt măcinat
arpagic tocat pentru garnisire
“Tăiaţi în două fructul de mango, pe lungime, îndepărtând sâmburele. Îndepărtaţi coaja şi feliaţi pulpa. Aranjaţi feliile de mango, ceapa tăiată julien, brânza Halloumi, roşiile şi catraveţii pe un platou mare. Pentru prepararea dressing-ului, amestecaţi uleiul, zeama de lămâie, usturoiul şi sosul de ardei în blender, sau într-un borcan cu capac şi agitaţi energic.Stropiţi salata cu dressing-ul şi serviţi-o garnisită cu arpagic tocat”, a explicat chef Mihai Cristian.
Salată de roşii uscate cu ardei
Această salată constituie un nou curent – o mâncare mediteraneeană modernă, care elimină discrepanţa dintre stilul Orientului Mijlociu şi cel european modern. Merge foarte bine cu felii de pâine proaspătă sau de lipie.
Pentru 4-6 porţii
10-15 roşii uscate
60-70 ml/4-5 lg ulei de măsline
3 ardei gras galbeni, tăiati bucăţele
6 căţei de usturoi zdrobiţi
400 g roşii din conservă tăiate
1 lgţ sau mai mult frunze de cimbrişor tocat, după gust
zahăr, cât luaţi între degete
15 ml/1lg oţet balsamic
2-3 capere, spălate şi bine scurse
15 ml/1 lg frunze de pătrunjel tocat
sare şi piper proaspăt măcinat
frunze de cimbrişor pentru decor
“Puneţi roşiile uscate într-un bol şi acoperiţi-le cu apă. Lăsaţi-le cel puţin 30 minute, până îşi recapătă forma iniţială. Scurgeţi-le bine şi tăiaţi-le în jumătăţi sau în sferturi.Încingeţi uleiul de măsline într-o tigaie, adăugaţi ardeii şi sotaţi 5-7 minute, până se rumenesc uşor. Adăugaţi jumătate din cantitatea de usturoi, roşiile, cimbrişorul şi zahărul şi gătiţi-le la foc mare, amestecând încontinuu. Condimentaţi cu sare şi piper după gust. Adăugaţi roşiile uscate, oţetul balsamic, caperele şi restul de usturoi. Răciţi compoziţia la temperatura camerei.Se serveşte la temperatura camerei, în boluri, sub formă de grămăjoare garnisite cu fruze de cimbrişor şi pătrunjel”, a explicat specialistul.
Salată spaniolă cu măsline şi capere
Preparaţi această salată revigorantă vara, când roşiile sunt cele mai dulci şi pline de savoare. Serviţi cu pâine Ciabatta caldă sau cu pâine cu seminţe.
Pentru 4 porţii
4 roşii
½ castravete
1 legătură ceapă verde tocată
10 g valeriană
8 măsline umplute cu ardei
2 lg capere
Pentru dressing
30 ml/2 lg oţet de vin roşu
1 lg chimen măcinat
1 lgţ boia de ardei
1 căţel de usturoi zdrobit
75 ml/5 lg ulei de măsline extra-virgin
sare şi piper negru proaspăt măcinat
“Crestaţi roşiile cu un cuţit ascuţit, apoi introduceţi-le în apă clocotită timp de 30 de secunde. Îndepărtaţi pieliţa şi tăiaţi pulpa în cubuleţe. Puneţi-le într-un bol. Curăţaţi castravetele de coajă, tăiaţi-l cubuleţe şi răsfiraţi-le peste roşii. Adăugaţi ceapa verde, valeriana, măslinele şi caperele şi amestecaţi uşor. Pentru prepararea dressing-ului, amestecaţi într-un bol oţetul de vin, boiaua, chimenul şi usturoiul. Adăugaţi uleiul, condimentaţi după gust cu sare şi piper. Stropiţi salata cu acest dressing şi amestecaţi uşor”, explică chef Mihai Cristian.
Salată de rucola şi brânză de capră la grătar
Este o salată simplă şi delicioasă.
Pentru 4 porţii
30 ml/2 lg ulei de măsline extra-virgin
15 ml/1 lg ulei de nuci
4 felii pâine franţuzească
220 g rulouri de brânză de capră
300 g rucola
120g frunze de salată creaţă
Sare şi piper proaspăt măcinat
Pentru dressing
45 ml/3 lg ulei de nuci
15 ml/1 lg zeamă de lămâie
45 ml/3 lg gem de caise
5 ml/ 1 lgţ muştar Dijon
“Prăjiţi feliile de pâine franţuzească în ulei de măsline, doar pe o parte, până devin puţin aurii. Puneţi-le pe o farfurie, pe şerveţele absorbante. Pentru dressing, amestecaţi in blender uleiul de nuci, gemul de caise, mustarul Dijon şi condimentaţi cu puţină sare şi suc de lămâie. Încingeţi grătarul cu câteva minute înainte de servire. Tăiaţi brânza de capră în felii rotunde de 50 g şi puneţi fiecare bucăţică pe câte o felie de pâine, cu partea prăjită în jos. Lăsaţi-le până se topeşte brânza. Amestecaţi rucola şi frunzele de salată creaţă cu uleiul de nuci şi aranjaţi-le pe farfurii individuale. Aşezaţi feliile de pâine peste frunzele de salată şi stropiţi cu dressing-ul de caise, apoi serviţi”, a precizat bucătarul
Guacamole
Se serveşte cu nachossau pâine prăjită
Pentru 4 porţii
2 fructe de avocado coapte
5 roşii cherry tocate
6 fire de ceapă verde tăiate fin
30 ml/ 2 lg zeamă de limetă
1 lg frunze tocate de coriandru
sare şi piper negru proaspăt măcinat
câteva frunze de coriandru pentru decor
“Zdrobiţi avocado curăţat cu o furculiţă, adăugaţi restul ingredientelor şi sare şi piper după gust. Garnisiţi cu frunze de coriandru”, a precizat Mihai Cristian.
Va mai recomandam:
Cum îţi pregăteşti maşina pentru trecerea de la frig la cald: ponturile specialiştilor