Caz şocant la graniţa cu Ungaria. Afgan înjunghiat de călăuză pentru că a refuzat să execute un ordin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

O călăuză care a vrut să scoată din România un grup de 35 de afgani, trecându-i înot Crişul Negru prin localitatea bihoreană Ant, a ajuns în arestul Poliţiei Bihor pentru că a înjunghiat un migrant care a refuzat să intre în apă.

Cazul şocant, făcut public, luni, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, s-a petrecut la sfârşitul săptămânii trecute, în zorii zilei de vineri. 

Agresorul, afganul Aman Amiri, călăuzea 35 de persoane de cetăţenie afgană intrate ilegale în România din Serbia în ziua de 11 noiembrie 2020. Migranţii fuseseră aduşi în Bihor cu o autoutilitară albă, urmând să treacă ilegal frontiera spre Ungaria în cursul zilei de vineri, pe jos, în apropierea Municipiului Salonta. 

Grupul a pornit 'în jurul orei 6.00, iar în momentul în care au ajuns pe un teren viran din apropierea satului Ant, comuna Avram Iancu, călăuza le-a cerut oamenilor să treacă râul Crişul Negru înot, spre Ungaria. Unul dintre oameni s-a opus, însă, explicând că nu ştie să înoate, moment în care călăuza l-a înjunghiat în spate. 

Bărbatul a fost salvat datorită poliţiştilor de frontieră de la Sectorul Poliţiei de Frontieră Salonta care au descoperit în scurt timp întregul grup şi au cerut imediat ajutorul unui echipaj medical de urgenţă.

Salvat de medici

Atât călăuza, cât şi cei 35 de migranţi au fost puşi sub acuzare pentru două infracţiuni de trecere frauduloasă a frontierei de stat în formă continuată (atât pentru faptul că au intrat ilegal în România, cât şi pentru că au încercată să treacă graniţa spre Ungaria).

În plus, Aman Amiri este anchetat şi pentru tentativă de omor, anchetatorii stabilind că victima a fost înjunghiată "cu intensitate mare", în plămânul drept, un organ vital, şi a avut noroc, viaţa sa fiind salvată prin intervenţia rapidă a medicilor. 

Fără ocupaţie, loc de muncă şi neşcolarizat, potrivit propriei declaraţii, Aman Amiri a negat acuzaţiile. El a fost reţinut, vineri, la Oradea, iar sâmbătă a fost prezentat la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă.

"Prin lăsarea în libertate a inculpatului s-ar crea un pericol pentru ordinea publică, pericol concretizat în faptul că un număr mare dintre conaţionalii inculpatului au luat la cunoştintţă de faptele săvârşite de către acesta, arătându-şi oprobriul în declaraţiile date, privarea de libertate a sa fiind o măsură necesară", se precizează în referatul de arestare transmis sub formă de extras de procurori.

"Motive josnice"

Totodată, potrivit documentului, lăsat în libertate, bărbatul ar putea fugi, întrucât "nu are domiciliu pe teritoriul ţării" şi, de asemenea, "ar putea să încurajeze şi alte persoane, predispuse la săvârşirea acestui gen de infracţiuni, să acţioneze fără teamă de o reacţie promptă a organelor judiciare", în contextul în care numărul migranţilor care încearcă să ajungă în Occident traversând România este tot mai mare. "În final, este de observat mobilul inculpatului, care a actionat din motive josnice, aplicându-i persoanei traficate lovitura cu cuţitul în zona spatelui întrucat nu a fost de acord să se supuna ordinelor acestuia, de a trece înot râul Crişul Negru înspre frontiera cu Ungaria, motivând că nu ştie să înoate şi că ar putea muri inecată", se mai arată în referat.

Solicitarea a fost admisă, sâmbătă, de judecătorul de drepturi şi libertăţi din Tribunalul Bihor care a dispus arestarea afganului pentru o perioadă de 30 de zile. Cei 34 de migranţi au fost transportaţi în Centrul pentru străini din Timişoara în timp ce victima rănită se află internată la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea. 

Vă recomandăm şi: 

Maia Sandu a câştigat cu un procent zdrobitor şi la Oradea. Care a fost mesajul lui Ilie Bolojan înainte de vot

Povestea eroului român omagiat la New York. A salvat aproape 100 de oameni, iar chipul său e proiectat pe Times Square

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite