Un spital din Iaşi a cumpărat capcane pentru şobolani cât pentru o invazie. Cum explică medicii existenţa rozătoarelor

Un spital din Iaşi a cumpărat capcane
pentru şobolani cât pentru o invazie. Cum explică medicii existenţa
rozătoarelor

Deratizarea de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi trebuie să se realizeze atât în interior cât şi în exterior FOTO Adevărul

Capcane pentru rozătoare de 3.000 de euro a achiziţionat printr-o încredinţare directă Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Managerul unităţii spune că achiziţia s-a realizat la recomandarea unui medic epidemiolog şi recunoaşte existenţa mamiferelor purtătoare de boli.

Ştiri pe aceeaşi temă

Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi a realizat, pe 25 mai, o achiziţie de „capcane cu lipici şi atractant pentru rozătoare şi staţii de intoxicare din PVC cu cheiţă“ în valoarea de 13.860 de lei. Contractul a fost câştigat de Dezinsect & Cleaner SRL, o firmă cu un singur angajat care a primit prin încredinţare directă acest contract.

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), acest contract figurează la categoria „furni­zare“, ceea ce înseamnă că societatea are obligaţia doar de a furniza unităţii sanitare respectivele capcane pentru rozătoare. Reprezentanţii unităţii sanitare nu au precizat, în SEAP, şi câte produse de acest gen au fost achiziţionate, iar managerul spitalului, Carmen Dorobăţ, nu a putut preciza nici ea, ieri, cifra exactă. Pe piaţa liberă, o capcană pentru şobolani se poate vinde şi cu un preţ sub 10 lei. 

Dorobăţ a explicat însă că acest contract s-a realizat în baza unui raport realizat de către doctorul epidemiolog Irina Teodorescu, referitor la necesarul spitalului în privinţa deratizării.

„Raportul medicului a fost făcut în baza legislaţiei, care prevede exact cum trebuie deratizat un spital pavilionar. Noi suntem o unitate me­dicală pavilionară şi sigur, dat fiind acest fapt, sunt şi şobolani. Contractul presupune aprovizionarea cu capcane şi cutii pentru şobolani şi soluţii utilizate la deratizare în spaţiul intern şi extern. Medicul epidemiolog a calculat cantitatea necesară de solu­ţie pentru deratizarea în interiorul spitalului şi a recomandat trei-patru deratizări în interiorul spitalului şi încă una-două în exteriorul acestuia. Contractul acoperă tot anul, iar suma finală reprezintă preţul cel mai mic pe produse, înmulţit cu suprafaţa totală a unităţii, adică peste 13.000 de metri pătraţi“, a explicat Carmen Dorobăţ, pentru „Ziarul de Iaşi”. Mana­gerul spune că nu a semnat încă respectivul contract. În ziua încheierii acestuia, Dorobăţ a avut termen la Tribunal în dosarul în care este judecată pentru luare de mită. 


Alte contracte ale aceleiaşi firme

Societatea  Dezinsect & Cleaner nu e la pri­mul contract pe care îl derulează cu Spitalul de Boli Infecţioase, notează sursa citată. Pe 3 noiembrie 2016, societatea mai primea un contract de prestări servicii privind dezinsecţia interiorului unităţii sa­nitare, precum şi montarea de capcane adezive cu atractant. Suma totală, primită de asemenea prin încredinţare directă, a fost atunci de 34.881 de lei. Două luni mai de­vre­me, în septembrie, aceeaşi firmă primise aproape 18.000 de lei şi pentru dezinsecţia exteriorul Spitalul de Boli Infecţioase. Tot prin încredinţare directă. Alţi 34.881 de lei a primit aceeaşi societate şi pe 4 martie 2016, scopul fiind de asemenea dezinsecţia cu gel şi montarea de capcane adezive. Dezinsect & Cleaner SRL a mai furnizat şi materiale de curăţat şi lustruit spitalului ieşean, în 8 decembrie 2015, în cadrul unui contract de aproape 30.000 de lei

„Contractele anterioare încheiate cu aceeaşi firmă reprezintă, de fapt, un acord-cadru la care s-au adăugat contracte subsecvente. Con­tractele sunt încheiate pentru aceeaşi activitate de deratizare cu soluţii de specialitate, respectiv pentru cutii pentru şobolani. Acestea au fost încheiate anul trecut, în perioada în care nu eram eu manager şi nu pot oferi mai multe informaţii“, a mai spus Carmen Dorobăţ.

Dezinsect & Cleaner SRL a fost înfiinţată în 2012 de către soţii Mihaela Diana De­meter (32 de ani, originară din Podu Iloaiei) şi Lajos Demeter (33 de ani, originar din Topliţa, judeţul Harghita) şi are sediul în aceeaşi casă în care cei doi soţi locuiesc, în comuna Bârnova. Firma de curăţenie a avut venituri totale, conform bilanţului pe anul 2016, de 324.000 de lei. Aproape o treime din această sumă este echivalentul contractelor cu Spitalul de Boli Infecţioase. Întreaga activitate, inclusiv cea de pe cei 13.000 de metri pătraţi de la Spitalul de Boli Infecţioase, a fost desfă­şurată de Dezinsect & Cleaner SRL cu un angajat. Sau cel puţin asta a raportat firma, oficial, conform ultimului bilanţ, către Ministerul Finanţelor.

Reprezentanţii firmei nu au dorit să comenteze.

Mai puteţi citi:

Interceptările profesorului-porno de la UMF, supranumit „patu' sau patru“: „Stai relaxată. În primul rând, întinde-te“

Profesorul de sex de la UMF Iaşi şi-a plagiat doctoratul. Cum înţelegea el să-i înveţe pe studenţi carte: luare de mită, tentativă de viol, şantaj şi „copy-paste“

Bucuria lui Vasile Astărăstoae: "Să serbăm, procurorii nu vor mai avea ce să caute în cabinetul medical"

Socrul profesorului de la UMF vizat de atentatul cu bombă: „Ginerele meu s-a speriat foarte tare!“

Profesorul UMF cu maşina explodată, bătut pe stradă acum două luni

EXCLUSIV Paradoxul legii îl ajută pe Astărăstoae: un dosar penal îi poate salva scaunul şefului medicilor din România

Ministerul Educaţiei a început demersurile pentru demiterea lui Vasile Astărăstoae după ce acesta a fost condamnat pentru conflict de interese

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările