Tumoare neatinsă la operaţie, dar chirurgul a respectat protocoalele. Primul răspuns într-o anchetă medicală care vizează un medic celebru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi (DSP) a „rezolvat” o plângere a unui pacient despre un posibil malpraxis într-o lună. Instituţia, reprezentanta Ministerului Sănătăţii în teritoriu, a cuprins în două propoziţii un răspuns ferm la acuzaţiile grave ale unui ieşean.

Petru Hulubei (53 de ani, foto jos) a înregistrat, prin fraţii săi, o reclamaţie la DSP Iaşi în februarie 2018, la o săptămână de la depunerea aceleeaşi plângeri la Colegiul Medicilor Iaşi (CMI). Familia Hulubei a arătat în ambele sesizări că, în timpul unei intervenţii, pacientului Petru Hulubei i-ar fi fost tăiat o bucată de colon sănătos, cu toate că diagnosticul ieşeanului era în momentul internării de cancer de rect mijlociu.

Operaţia a fost efectuată în decembrie 2017 de profesorul Cristian Lupaşcu, şeful clinicii II chirurgie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi. După o serie de analize ulterioare intervenţiei şi după primirea rezultatelor de la biopsie, Petru Hulubei a aflat că, deşi a intrat în sala de operaţie pentru scoaterea tumorii cu care era diagnosticat, aceasta se află în acelaşi loc, neatinsă.

„Când au venit rezultatele de la laborator ne-am pus întrebarea cum este posibil să fie totul perfect, după un cancer în stadiul III să ajungi să nu mai ai nimic. Prin urmare, am mai cerut o opinie medicală şi aşa am aflat că piesa trimisă la laborator era foarte greşită. Una era diagnosticul, alta era porţiunea tăiată şi trimisă la laborator“, a precizat Maria Hulubei, sora pacientului.

În luna februarie, rudele bolnavului au formulat două plângeri la DSP Iaşi şi CMI în care l-au acuzat de malpraxis pe profesorul Lupaşcu, singurul chirurg din Moldova acreditat pentru efectuarea transplantui hepatic. În timp ce la CMI cazul încă se află în cercetare, DSP Iaşi i-a trimis un răspuns bolnavului că a constatat, după analizarea cazului medical, că atitudinea profesională a chirurgului Cristian Lupaşcu a fost conformă cu ghidurile terapeutice.

Imagine indisponibilă

„Totodată, în urma solicitării şi a unui punct de vedere din partea conducerii Spitalului «Sfântul Spiridon» Iaşi, Consiliul Etic al acestei instituţii a stabilit că nu s-au identificat incidente sau vulnerabilităţi etice, atitudinea medicului fiind corespunzătoare codului de conduită etică, deontologică şi profesională, făcându-se cu respectarea drepturilor pacientului prevăzute de legislaţia în vigoare”, se arată în răspunsul citat.

La momentul analizării cazului Hulubei în Consiliul Etic al Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi, forul era condus de dr. Cotea Elena, medic primar chirurgie generală, fostă colegă cu profesorul Lupaşcu în cadrul secţiei clinice chirurgie I a spitalului.  

Întrebat de jurnalişti cum comentează plângerea pacientului, chirurgul a precizat în luna februarie că invită familia Hulubei să se adreseze instituţiilor competente. „Solicit persoanelor menţionate în articol să îşi asume răspunderea juridică şi să sesizeze organele îndreptăţite să ancheteze presupusele fapte”, a transmis profesorul Lupaşcu într-un răspuns oferit Ziarului de Iaşi. 

Citeşte şi:

Malpraxis la „Neuro“ Iaşi. A rămas paralizată după o operaţie

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite