PORTRET/ Sorin Istrate - Modelează iepuraşi şi ouă din ceară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Istrate
Sorin Istrate

Face sute de obiecte din ceară la care munceşte chiar şi o zi. Şi-a amenajat la Miroslava un atelier în care creează modele inedite de lumânări.

A început să valorifice pasiunea pentru modelarea cu ceară în urmă cu doi ani. După o prealabilă documentare, acesta a debutat să producă primele lumânări în casă. „A început ca o pasiune, dar şi din nevoia de a face un ban în plus. Realizam modele simple“, povesteşte Sorin Istrate.


Pentru că a rămas fără loc de muncă, inginerul Sorin Istrate şi-a investit toată energia pentru a-şi valorifica financiar pasiunea. În atelierul amenjat într-o cameră din casa de la Miroslava, bărbatul modelează lumânări cu diferite forme în funcţie de perioada în care aceste obiecte sunt comercializate.

Torturi din ceară
Astfel, din mâinile sale ies adevărate „colecţii“ cu modele ce pot fi folosite de Paşte, Crăciun sau Anul Nou. „Am observat că lumânările-figurină sunt mai căutate de oameni şi am început să experimentez“, explică bărbatul. Meşterul în ceară a lucrat în ultimele luni la figurine în ton cu Paştele, iar printre lumânările pe care le pregăteşte în această perioadă se află şi cele în formă de ouă, iepuraşi sau miei. Mai nou, micul întreprinzător a început să-şi prezintă produsele şi organizatorilor de nunţi. Printre comenzile cele mai ciudate pe care Sorin Istrate le-a înregistrat se numără şi câteva torturi din ceară ce vor fi folosite în prezentările unor patiserii.

Lumânări aromate
„Târgurile sunt, deocamdată, principalul mod de a-mi valorifica produsele“, spune inginerul. Acesta susţine că lumânările pe care le face sunt fie realizate din ceară naturală, fie din parafină. „Folosim şi varianta naturală, ceara de palmier, dar şi parafina, cea mai rafinată variantă. Este important ca lumânările să nu scoată fum şi să ardă bine“, susţine Sorin Istrate.


Modelatorul în ceară consideră că pentru a-i face pe oameni să se oprească în faţa standurilor cu lumânări, obiectele trebuie să-i atragă prin formele, culorile şi calităţile produselor expuse. Lumânările pe care le realizează au diverse parfumuri de la cafea la ciocolată, fructe şi flori. „Am folosit ceea ce atrage“, explică Sorin Istrate. Bărbatul susţine că nu a ajuns cu marfa pe care o produce şi la târgurile din alte judeţe, dar a primit numeroase comenzi pe internet.

Profil
Născut. 15 iunie 1975, Vaslui.
Studii. A absolvit
Universitatea Tehnică
„Gh. Asachi“, Facultatea
de Electrotehnică.
Familie. Este căsătorit.

Întrebări şi răspunsuri
De ce aveţi nevoie pentru a crea obiectele?
De materie primă de calitate şi multă imaginaţie. Este plăcut să vezi că oamenii admiră ceea ce tu ai creat şi ai satisfacţia că ceea ce a ieşit din mâna ta face pe cineva mai fericit.  
Cât timp alocaţi pentru obiectele pe care le realizaţi?
În funcţie de ce solicitări am. Uneori lucrez şi 23 de ore, dar nu mai puţin de zece ore pe zi.  

Ce-i place
Este mulţumit când reuşeşte să impresioneze prin lucrările sale. „Îmi place când, în afară de modelele standard, fac şi forme la care nimeni nu s-a gândit înainte“, explică Sorin Istrate. 

Ce nu-i place
Nu suportă să fie dezamăgit de cei din jur şi că de multe ori a fost tentat să renunţe la ideea lui de afaceri. „Nu de puţine ori am vrut să abandonez ideea pentru că nu mi-au ieşit toate aşa cum am vrut“, afirmă meşterul în ceară. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite