Pelerinii îşi dau jos masca când sărută racla Sfintei Parascheva. „Este un act de credinţă. Nu putem interveni în relaţia omului cu Dumnezeu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Andrei Cucu
FOTO Andrei Cucu

Până luni, 11 octombrie, la prânz, peste 31.500 de pelerini au trecut deja pe la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Purtătorul de cuvânt al MMB spune că biserica nu îi sfătuieşte în nici un fel pe oameni şi că aceştia sunt lăsaţi să-şi manifeste credinţa.

La Iaşi se desfăşoară, în aceste zile, pelerinajul la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, cel mai mare din ţară. 

Toţi pelerinii poartă măşti de protecţie, însă atunci când ajung la racla Sfintei Cuvioase Parascheva cei mai mulţi dintre ei aleg să-şi dea masca jos pentru a săruta moaştele sfinte.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei spun că acesta este un un act de credinţă, iar preoţii nu pot interveni în relaţia omului cu Dumezeu şi sfinţii lui.

„Sunt unii pelerini care, într-adevăr, îşi dau masca jos şi sărută moaştele. Este un act de credinţă şi nu putem interveni în relaţia omului cu Dumnezeu şi cu sfinţii lui. Oamenii pot aduce o iconiţă, o floare, o haină cu care să atingă racla, dar nu bani sau alte obiecte.(...) Noi nu îi sfătuim în nici un fel. Îi lăsăm să-şi manifeste credinţa neîngrădit", a declarat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. 

Potrivit organizatorilor, de vineri dimineaţă, de la ora 06.00, când moaştele sfinte au fost scoase din Catedrala Mitropolitană, până luni, 11 octombrie, la prânz, prin faţa raclei au trecut şi s-au închinat aproximativ 31.500. 

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă vineri, 8 octombrie, în curtea Catedralei Mitropolitane, acolo unde va putea fi sărutată şi atinsă de toţi pelerinii, până pe 15 octombrie.

Culoarul de acces către racla Sfintei Parascheva din curtea Catedralei Mitropolitane se întinde pe o distanţă de un kilometru şi jumătate. Va putea prelua aproximativ 1000 de pelerini, de 10 ori mai mult faţă de evenimentele din anii precedenţi. 

Este pentru prima oară când a fost gândit un astfel de sistem, un traseu labirintic, astfel încât foarte puţini oameni să stea la rând în stradă, în afara catedralei, aşteptând să se roage în faţa raclei.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Coadă şi la spital, şi la pelerinajul de la Iaşi la racla Sfintei Parascheva. Medicii cer lockdown

Cum se decide care viaţă e salvată prima. Profilul pacientului cu COVID care are prioritate la patul din ATI

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite