Ieşenii, scoşi vinovaţi de primărie pentru gheaţa care se eternizează pe străzile oraşului

Ieşenii, scoşi vinovaţi de primărie pentru gheaţa care se eternizează pe străzile oraşului

Un ieşean deszăpezeşte trotuarul pe o stradă din centrul Iaşiului Foto: Adevărul

Municipalitatea a emis un comunicat prin care atenţionează că este nemulţumită de numărul mic de amenzi aplicat locuitorilor care nu au contribuit la deszăpezire.

 

Primăria Iaşi adoptă o atitudine similară cu cea din iarna 2011-2012, când problemele cauzate de căderile de zăpadă au fost identice cu cele de acum. Zeci de străzi şi trotuare din oraş sunt aproape impracticabile din cauza faptului că utilajele de deszăpezire au trecut doar o dată pe acolo de la venirea iernii sau chiar deloc.

Administraţia condusă de primarul Gheorghe Nichita a pus dificultăţile pe seama ninsorii abundente şi a câtorva şefi ai serviciilor din subordine care nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile de serviciu şi a asigurat că situaţia nu se va mai repeta. 
 
În plus, a insistat pe faptul că cetăţenii nu se implică pentru a-şi curăţa perimetrele de trotuar din faţa caselor şi a trecut la amendarea masivă a acestora. Aceeaşi strategie este aplicată şi acum.

„Primarul Nichita a dispus o analiză serioasă a activităţii S.C. Citadin şi a Poliţiei Locale, cerând sancţionarea responsabililor cu activitatea de somare şi amendare a persoanelor fizice şi juridice responsabile cu degajarea zăpezii şi gheţii de pe trotuarele avute în administrare, în conformitate cu prevederile legii (HCL 172/2002). Municipalitatea ieşeană face apel la toţi cei responsabili (asociaţii de proprietari, societăţi comerciale, persoane fizice şi juridice) să-şi respecte obligaţiile şi să întreţină trotuarele pe care le au în administrare, pentru ca Primăria să se poată concentra pe celelalte zone ale municipiului Iaşi (şcoli, spitale, artere de circulaţie, transport public etc.)”, se arată într-un comunicat semnat de Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al municipalităţii.
 
Şefii Primăriei consideră că circulaţia pe drumurile principale din oraş se desfăşoară în bune condiţii. În ciuda acestei afirmaţii, pe bulevardele şi străzile mari încă există poduri de gheaţă, iar o bandă de circulaţie a dispărut din cauza zăpezii care n-a fost îndepărtată la timp şi care s-a pietrificat în munţi de gheaţă.
 
În plus, străzile de legătură sunt pline de poduri de gheaţă şi de mini-lacuri de acumulare. „Dacă pe arterele principale nu au existat probleme deosebite care să împiedice circulaţia autovehiculelor şi a pietonilor, în zonele de cartier, din motive legate de insuficenta implicare a societăţilor membre Comandamentului de iarnă – S.C. Citadin S.A, S.C. Servicii Publice S.A, S.C. Salubris – sunt în continuare probleme cu îndepărtarea gheţii de pe aleile dintre blocuri”, se mai arată în comunicatul Primăriei. 
 
Pe de altă parte, poliţiştii locali au dat până acum în jur de 30 de amenzi persoanelor fizice sau juridice, cuprinse între 190 şi 370 de lei, în cuantum total de 6.000 de lei. Au mai fost sancţionaţi şi zece proprietari de autoturisme care au blocat utilajele de deszăpezire şi au mai fost avertizate alte 200 de persoane.   

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările