FOTO Pericolul din spatele şantierelor. Iaşiul, acoperit de praf înainte de Paşte. Zeci de persoane ajung la spital

FOTO Pericolul din spatele şantierelor. Iaşiul, acoperit de praf înainte de Paşte. Zeci de persoane ajung la spital

Colac peste pupăză, deşi praful este ridicat la fiecare rafală de vânt, muncitorii mai şi mătură în toiul zilei. Foto: Ionuţ Benea

Peste tot în Iaşi, trecătorii pot observa panouri în care Primăria se laudă cu investiţiile de peste 100 de milioane de euro care se derulează în prezent. Organizarea haotică a şantierelor şi heirupismul autorităţilor au făcut ca, înainte de Paşte, cele mai populate străzi ale Iaşului să fie acoperite de praf. Medicii confirmă: “anul trecut spitalul era gol înainte de Paşte, acum e plin”, ne-a spus un pneumolog.

Rafalele de vânt care mai adie din când în când pe străzile populate ale oraşului fac, de multe ori, atmosfera irespirabilă. Nu de puţine ori, ieşenii care circulă pe Bulevardul Ştefan cel Mare sau prin Fundaţie, o iau la fugă ca la curse printre craterele şi picamărele mânuite de muncitori. Nu doar din cauza disconfortului fonic sau al mirosului de bitum ci şi din cauza prafului care le invadează căile respiratorii.

“Nu e de ajuns că vântul stârneşte praful, dar uitaţi-vă la aceşti muncitori care în plină zi mătură şi ridică pulberile (doi muncitori de la Salubris, pe Bld. Ştefan cel Mare, măturau pavelele prospăt puse). Mi se pare o lipsă de respect din partea autorităţilor faţă de noi, cetăţenii acestui oraş”, ne-a spus Maria, o tânără studentă.

Ce spun medicii

Invazia prafului de pe străzile principale ale oraşului este confirmată şi de numărul mare de ieşeni care ajung la spital în aceste zile. La Spitalul de Pneumologie, de exemplu, în zeci de persoane sunt internate pentru o zi în urma unor alergii sau infecţii cauzate de praf.

Medicul oftalmolog Camelia Bogdănici a precizat pentru “Adevărul” că la ultima gardă pe care a avut-o la Spitalul “Sfântul Spiridon” din Iaşi, în fiecare oră, doi ieşeni ajungeau la Urgenţe cu alergii provocate de praful de pe străzi. “Praful care intră în ochii trecătorilor provoacă uneori eroziuni corneene care dau dureri extrem de puternice. Mai există şi un alt pericol legat de şantierele din oraş. Am avut un pacient care a ajuns la spital după ce o pietricică a fost dislocată din şosea şi i-a ajuns în ochi”, ne-a spus Bogdănici.

S-au dat amenzi, dar nu ştim câte

Profesorul doctor Traian Mihăescu, medic pneumolog, a precizat că cele mai afectate persoane de praful din oraş sunt cele care suferă de bronşite sau diferite tipuri de infecţii respiratorii.

Interpelat de reporterii “Adevărul”, director Gărzii de Mediu Iaşi, Cătălin Beleca a precizat că, în ultima perioadă, autorităţile au fost amendate pentru depăşirea nivelului pulberilor de praf din oraş. Beleca nu a putut preciza câte amenzi s-au dat şi care este valoarea acestora, cerând o solicitare în scris în acest sens, solicitare la care, până la ora redactării acestei ştiri, nu a răspuns.
 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările