Şi cu teii tăiaţi şi cu banii luaţi. Primăria Iaşi a primit o amendă de 60.000 de lei, achitabilă din bani publici, pentru că a tăiat ilegal arborii din centrul oraşului

Şi cu teii tăiaţi şi cu banii luaţi. Primăria Iaşi a primit o amendă de 60.000 de lei, achitabilă din bani publici, pentru că a tăiat ilegal arborii din centrul oraşului

Garda de Mediu Iaşi a răspuns după aproape o lună de zile unei sesizări depuse de ONG-urile ieşene care au protestat împotriva tăierii teilor de pe bulevardul Ştefan cel Mare.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE: Oficialii Primăriei Iaşi îi acuză de incompetenţă şi de rea-voinţă pe comisarii Gărzii de Mediu care au decis aplicarea amenzii. "Pare paradoxală această sancţiune. Menţiunile comisarilor care au semnat procesul verbal arată rea credinţă şi incompetenţă. Amestecă date din proiectul european de refacere a bulevardului Ştefan cel Mare cu rolul administraţiei publice în gestionarea oraşului. Avem un răspuns din 14 martie 2013, venit de la Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului în care ni s-a răspuns că nu avem obligaţia obţinerii acordului de mediu pt tăierea arborilor şi replantarea pe acelaşi amplasament a cel puţin unui număr egal de arbori. Am contestat amenda. Dacă se va plăti, se va plăti din bugetul public. Mi s-ar părea corect s-o plătească cine-a dat-o", a spus Mihai Chirica, viceprimarului Iaşiului.

Peste 70 de tei au fost puşi la pământ de muncitorii Primăriei Iaşi în perioada 1-15 februarie 2013 pe bulevardul Ştefan cel Mare, punctul 0 al oraşului. Acţiunea municipalităţii ieşene a revoltat sute de ieşeni, care au protestat împotriva dispariţiei copacilor-simbol, atât în faţa Primăriei, cât şi prin memorii trimise mai multor instituţii publice, printre care şi Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Judeţean Iaşi. Principala nemulţumire a ieşenilor a fost legată de faptul că municipalitatea n-a iniţiat o dezbatere publică legată de acest proiect.

 
Răspunsul Gărzii de Mediu a venit în urmă cu câteva zile, la mai bine de o lună după ce acţiunea Primăriei Iaşi a fost terminată, iar în locul teilor de pe bulevard au fost plantaţi câţiva zeci de salcâmi japonezi, un arbore-pitic ornamental. 
 
"Tăierile din perioada 01.02.2013 - 13.02.2013 s-au efectuat fără respectarea regimului silvic; nu s-a realizat un registru local al spaţiilor verzi; nu s-a realizat auditul suprafeţei, calităţii şi accesibilităţii spaţiilor verzi din Municipiul Iaşi; nu au prezentat documente relevante privind îndeplinirea obligaţiei de a asigura o suprafaţă de spaţiu verde de minim 20mp/locuitor până la data de 31.12.2010", se arată în răspunsul Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Judeţean Iaşi.
 
Din toate aceste motive, cei de la Garda de Mediu au decis aplicarea unei sancţiuni contravenţionale drastice: "amendă în valoare de 60.000 lei aplicată Unităţii Administrativ Teritoriale Municipiului Iaşi în conformitate cu prevederile art. 96 alin. 3 pct. 9 din Legea 195/2005, pentru nerespectarea obligaţiei de a realiza în totalitate şi la termen măsurile impuse, în conformitate cu actele de reglementare şi prevederile  legale, de persoanele împuternicite cu verificarea, inspecţia şi controlul în domeniul protecţiei mediului; avertisment aplicat în conformitate cu prevederile art. 23 alin. 1 lit. c) din Legea 24 republicată şi modificată, pentru nerespectarea prevederilor art. 10 alin. 1, respectiv 16 alin. 1 legate de realizarea auditului suprafeţei, calităţii şi accesibilităţii spaţiilor verzi, respectiv de constituirea şi actualizarea registrului local al spaţiilor verzi în conformitate cu normele aprobate prin Ordinul MDRT 1466/2010 coroborat cu prevederile art. 7 din OG 2/2001 (PVCSC seria AA nr. 04779)".
 

Protestatarii se declară parţial satisfăcuţi de sancţiunea impusp Primăriei Iaşi. “Ne bucurăm de controlul efectuat de reprezentanţii Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, dar considerăm că răspunsul şi reacţia la acţiunea de tăiere a teilor de pe Bulevardul Ştefan cel Mare sunt tardive. Ar fi fost firească sistarea acţiunii întreprinse de Primăria Municipiului Iaşi şi  verificare la termen a legalităţii, înainte ca teii de pe bulevard să fie tăiaţi, aşa cum am cerut în sesizarea transmisă”, au menţionat reprezentanţii Asociaţiei “Mai Bine”, cea care s-a implicat pentru stoparea acţiunii de tăieri demarate de Primărie.

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările