Efectele cardiace post-COVID la copii. Semnale de alarmă trase de către medici pentru părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Astenia, oboseala şi dificultăţile în respiraţie la copiii care au trecut prin boala COVID-19 ar trebui să le ridice semne de întrebare părinţilor, spun medicii specialişti. Efectele post-Covid sunt majore mai ales în cazul copiilor care suferă de malformaţii congenitale cardiace.

Marea majoritate a copiilor trec prin infecţia cu noul coronavirus asimptomatici sau cu simptome minime. În general, copiii peste zece ani au risc mai mare să prezinte simptomatologie sugestivă şi tot această grupă de vârstă are risc mai mare să dezvolte PIMS - sindrom inflamator multisistemic. 

Medicii cardiologi de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi se confruntă cu o avalanşă de afecţiuni cardiace, cum ar fi pericardita sau tromboza. 

Potrivit medicilor ieşeni, virusul SARS-COV2 poate afecta atât muşchiul cardiac, cât şi peretele intern al vasului. Şi cum vasele sunt prezente în toate organele, afectarea acestora poate avea multiple localizări: inimă, plămâni, rinichi, creier.

 „Copiii, în special cei cu malformaţii congenitale cardiace, pot prezenta chiar forme extrem de grave ale acestei infecţii. În urma bolii, aceşti copii pot prezenta miocardite, pericardite. Acum avem spitalizată la Cardiologie o fetiţă cu Sindrom Down şi cu malformaţie cardiacă, trecută prin COVID-19. A avut o formă severă a bolii, care, din păcate, a lăsat urme grave. Fetiţa a făcut trombembolism pulmonar, care este obstrucţie trombotică a arterelor pulmonare, deci a vaselor cele mai importante”, a explicat pentru bzi.ro conf. univ. dr. Alina Costina Luca, şef secţie cardiologie pediatrică, Spitalul de Copii „Sfânta Maria” Iaşi. 

Semnale de alarmă pentru părinţi

Sechelele post-Covid în rândul copiilor se manifestă în funcţie de starea generală pe care o are pacientul, dar există, spun medicii, câteva semnale care ar trebui să îi alerteze pe părinţi. 

„Pot prezenta şi copiii sănătoşi simptomatologie specifică acestei boli, dar, în general, formele grave sunt întâlnite la copiii cu malformaţii congenitale cardiace. Dacă se asociază şi obezitate, şi diabet... Ceea ce ne poate atrage atenţia ar fi următoarele: o astenie, o oboseală, dificultăţi în respiraţie. Să fim atenţi la toate aceste aspecte”, explică dr. Alina Costina Luca, potrivit sursei citate.

Val de tromboze la copii

Pe fondul pandemiei de coronavirus, medicii se confruntă cu foarte multe cazuri de tromboze la copii.

„Întâlnim cazuri de tromboze venoase profunde, de trombembolism pulmonar. Ultimul caz este cel al unei tinere de 15 ani, care a născut şi a făcut trombembolism pulmonar. Există, deci, şi cazuri de tromboze la copii care să nu fi trecut prin Covid-19. Dar, e adevărat, foarte multe cazuri de tromboze au apărut după această infecţie cu SARS-COV2”, subliniază medicul ieşean. 

În astfel de cazuri, tratamentul medicamentos este foarte important, explică specialiştii. 

După COVID-19, controlul se face lunar 

În cazul pacienţilor copii, care au avut o formă severă a bolii COVID-19, medicul ieşean recomandă un control cardiologic lunar, imediat după trecerea prin boală. 

„Dacă sunt forme uşoare, care trec neobservate, nu-l vom duce pe copil lunar la medic. Dar, dacă ne referim la formele grave ale bolii, eu aş recomanda un control cardiologic lunar. Sigur, aceste cazuri grave sunt urmărite la Urgenţe, dar trebuie verificate şi după ce s-au negativat. Eu îi chem, la o lună după boală, sistematic, lunar”, ne mai explică dr. Alina Costina Luca. 

Malformaţiile congenitale cardiace

Medicii ieşeni atrag atenţia că sănătatea copilului stă în mâinile părinţilor chiar cu şase-opt săptămâni înainte ca acesta să fie conceput. Dacă toţi viitorii părinţi ar renunţa la alcool, tutun sau droguri înainte de a concepe un copil, numărul malformaţiilor cardiace s-ar reduce cu 50%. În România, în fiecare an se nasc aproximativ 1.500 de copii cu malformaţii cardiace. De cele mai multe ori, este necesară intervenţia chirurgicală.

„La nivelul Moldovei, sunt mai frecvente decât în alte părţi. Eu cunosc foarte bine Moldova toată. Merg şi dau consultaţii în opt judeţe. Trebuie să vă spun că opt dintr-o mie de copii care se nasc sunt cu malformaţii congenitale de cord. Cele mai multe sarcini sunt afectate de consumul de alcool. Ori, în Moldova se consumă necugetat băuturi alcoolice. De asemenea, în Moldova se consumă alimente nepotrivite. Inclusiv cafeaua, cacao pot dăuna unui viitor copil. De la 4-6 săptămâni de când s-a produs unirea spermatozoidului cu ovul, din momentul ăla, dacă acţionează unul dintre factorii pe care i-am menţionat, apar anomaliile”, explică Prof. dr. Constantin Iordache, medic primar cardiolog. 

Acum, în vreme de pandemie, situaţiile în cazul acestor copii sunt şi mai grave, mai ales în cazul celor diagnosticaţi cu COVID-19. Sechelele lăsate de această boală pot fi fatale dacă ne referim la pacienţii copii cu malformaţii congenitale cardiace. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Una dintre cele mai mari bănci din România renunţă complet la tranzacţiile cu numerar. Cum pot fi scoşi banii din cont DOCUMENT

Mareşalul care a înăbuşit răscoala ţăranilor de la 1907. Tot el i-a împroprietărit cu pământ

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite