Maraton chirurgical fără precedent în România. Zece medici din SUA, convinşi de un coleg român să opereze gratuit la Iaşi 40 de pacienţi cu boli extrem de rare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorul Daniel Murariu (centru jos), în mijlocul echipei de medici din SUA FOTO Arhiva personală
Doctorul Daniel Murariu (centru jos), în mijlocul echipei de medici din SUA FOTO Arhiva personală

Ieşeanul Daniel Murariu trăieşte în Statele Unite ale Americii de la vârsta de 13 ani, este în prezent medic rezident la Universitatea din Virginia, dar nu îşi uită rădăcinile. Dimpotrivă, continuă să îi ajute pe cetăţenii ţării în care s-a născut, iniţiază campanii umanitare şi se implică în proiecte care îi vizează pe cei defavorizaţi de soartă.

Doctorul Daniel Murariu (34 de ani) s-a născut în Iaşi, dar a plecat din clasa a VII-a în Statele Unite ale Americii unde poate fi găsit şi în prezent, mai exact la Universitatea din Virginia, universitate la care urmea­ză supraspecializarea în chirurgie plastică, după ce a absolvit cursurile Universităţii Tulane din New Orleans.

Legăturile sale cu România sunt, însă, permanente. Astfel, întrucât a fost cercetător în Iaşi timp de doi ani, în 2006 a iniţiat Fundaţia „Daniel Murariu“, pe care a lansat-o şi în SUA în 2006. Prin intermediul acesteia, Daniel Murariu a sprijinit mai mulţi tineri de la ţară fără posibilităţi materiale să îţi continue studiile, să urmeze liceul.

Toţi cei care participă la aceste misiuni sunt voluntari. Fundaţia a apărut în 2006, iar scopul ei iniţial a fost acordarea de burse elevilor de la ţară care vor să urmeze liceul în Iaşi. De atunci avem cam 12 burse în fiecare an, toate acordate unor copii buni, dar care nu au posibilităţi financiare. Cuantumul burselor diferă în funcţie de nevoile fiecărui copil in parte", precizează doctorul Murariu.

De asemenea, a ajutat în mod repetat cu materiale şcoala din localitatea ieşeană Prisăcani, acolo unde bunicul său a fost director de mai mulţi ani, şi a organizat în preajma sărbătorilor numeroase campanii pentru familiile sărace.

Cu banii adunaţi pentru fundaţie de la rude, prieteni şi cunoscuţi, dr. Daniel Murariu a reuşit să contribuie cu table de scris, calculatoare, pachete cu haine şi jocuri pentru copiii de la şcolile din judeţ sau cu aparate medicale pentru bolnavii săraci.

Doctorul Daniel Murariu, unul dintre membrii echipei primului centru craniofacial din Europa de Est

Unul dintre cele mai impresionante proiecte  în care este implicat în România doctorul Daniel Murariu este crearea la Iaşi a primului centru craniofacial din Europa de Est, la initiativa Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ şi a Universităţii Virginia din Sta­tele Unite ale Americii.

În cadrul centrului, o echipă multidisciplinară formată din chirurgi pediatri, plasticieni, maxilo-fa­ciali, aneste­zişti, neurochirurgi, orelişti din SUA, printre care se numără şi Daniel Murariu, va efectua intervenţii chi­rurgicale pe pacienţi din zona Moldovei diagnosticaţi cu anomalii congenitale.


Medicul Murariu, în timpul acţiunilor sale caritabile FOTO Arhivă personală

Daniel Murariu

Dr. Daniel Mu­rariu şi alţi doi reprezentanţi de la Universitatea din Virginia, dr. Terrence Yemen - şeful departamentului de anestezie pediatrică, dr. Thomas Gampper - vicepre­şe­dintele departamentului de chi­rur­gie plastică, împreună cu prof.univ.dr. Dragoş Pieptu, prorector UMF, au oferit deja consultaţii unor pa­cienţi pe care îi vor opera în primăvara lui 2015.

„Proiectul presupune realizarea unui centru unic în România, în care să poată fi trataţi în echipă pacienţii diagnosticaţi cu malformaţii con­genitale, adulţi şi copii, dar şi traumatismele grave din sfera craniofacială. Colaborăm cu IRO, cu Spitalul de Copii «Sfân­ta Maria» şi cu Spitalul de Neu­rochirurgie. Noi vrem să fa­cili­tăm deschiderea unui astfel de centru prin împărtăşirea experienţei noastre din SUA. Vrem să aducem aici abordarea folosită acolo în tratarea anomaliilor de acest gen. Nevoia de un astfel de centru este acută, pentru că vorbim despre o patologie întâlnită des. De exemplu, incidenţa pentru buză de iepure este de 1 la 1.000 în rândul populaţiei albe“, a precizat dr. Daniel Murariu.

În intervalul aprilie - mai, 10 specialişti din SUA - chi­rurgi pediatri, plasticieni, ma­xi­lo-faciali, anestezişti, neuro­chirurgi, orelişti - vor opera timp de două săptămâni 40 de bolnavi diagnosticaţi cu boli rare. Mara­tonul chirurgical se va ţine în două săli de operaţie puse la dispoziţie de Institutul Regional de Oncologie din Iaşi

Dorinţa de a face voluntariat pare a fi a doua natură a omului şi a medicului Daniel Murariu, posesorul unui CV impresionant încă de la o vârstă fragedă. În ţara adoptivă, America, a văzut că voluntariatul este un mod de viaţă şi, încă din timpul studenţiei făcut tot ce a putut pentru a-i ajuta pe cei de acasă.

În ultimii ani, Daniel Murariu a organizat campanii de educaţie sanitară în comunele de lângă Iaşi la care au participat medici din SUA, colegi voluntari de la Tulane University din New Orleans, a venit în fiecare primăvară şi toamnă timp de şase ani şi a consultat gratuit pacienţii din sate precum Comarna, Prisăcani şi Osoi, iar la şcolile de aici a susţinut cursuri în română pe diferite teme medicale.

Doctorul Murariu a plecat din ţară împreună cu familia încă din adolescenţă, în 1993. A fost elev la Liceul de Artă din Iaşi în şcoala primară, apoi la Liceul „Eminescu" în clasele V-VI, acolo unde mama sa era profesoară de Istorie.

Mai puteţi citi:

FOTO Români cu care ne mândrim. Stefan W. Hell se numără printre laureaţii premiului Nobel pentru chimie

Români cu care ne mândrim. Mihai Panaitescu, designerul auto din Focşani care a cucerit lumea maşinilor cu talentul său

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite