Cum a fost la FILIT 2015. Despre Dumnezeu, credinţă, Eminescu şi Paradis la seara FILIT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2015, la ediţia retrânsă a FILIT, iubitorii de literatură i-au putut asculta discutând despre credinţă, Dumnezeu, Eminescu şi Paradis, precepţia critică a unei opere, pe scriitorii Evgheni Vodolazkin şi Horia-Roman Patapievici.

Sâmbătă, 3 octombrie, de la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi, organizatorii ediţiei retrânse din acest an a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) au oferit, celor care îndrăgesc cărţile şi scriitorii, o seara FILIT cu scriitorii Evgheni Vodolazkin şi Horia-Roman Patapievici.

Serile FILIT au fost, încă de la prima ediţie a festivalului, ocazii potrivite pentru interacţiuni, de cele mai multe ori constructive, între scriitori şi cititorii acestora. Şi pentru a face apropierea şi mai personală, organizatorii au gândit, după fiecare astfel de seara, o sesiune de autografe. Nici în ediţia restrânsă din 2015 a FILIT nu s-a făcut excepţie de la această regulă.

Seara FILIT din acest an a debutat cu o discuţie de o oră şi jumătate cu scriitorul Evgheni Vodolazkin, ai cărei moderatori au fost Bogdan Creţu şi Părintele Constantin Sturzu.

Vodolazkin, Evul Mediu şi Dumnezeu

Focusată pe romanul Laur, de două ori câştigător al Premiului Bolşaia Kniga – Premiul întâi şi Premiul cititorilor – pe 2013, discuţia cu Evgheni Vodolazkin s-a axat pe credinţă, Dumnezeu, relaţia scriitorului cu cititorii. Amintind de filmul Andrei Rubliov şi de romanul Numele trandafirului, bestsellerul Laur , apărut la Editura Humanitas, readuce la viaţă secolul al XV-lea, într-o intrigă străbătând timpul şi spaţiul, cu un personaj complex, care este pe rând vraci, nebun sfânt, pelerin şi călugăr. 

De alfel, autorul a recunoscut la seara FILIT: "Studiez de 30 de ani Evul Mediu, iar pentru mine viaţa din Evul Mediu este mai apropiată şi mai reală decât viaţa contemporană. Am vrut să arăt lumea în care trăiesc celor care nu o cunosc."

La întrebările adresate de moderatorii discuţiei, Bogdan Creţu şi Părintele Constantin Sturzu, Vodolazkin a răspuns cu sinceritate şi a convins pe mulţi dintre cei prezenţi să îi citească sau să îi recitească cartea, după caz.

Acesta a readus în discuţie ideile pe care le expune şi în prezentarea cărţii sale. 

"Sunt lucruri despre care este mai uşor să vorbeşti în contextul unei Rusii străvechi. Despre Dumnezeu, de exemplu. După părerea mea, legăturile cu El erau mai directe pe vremuri. Mai mult decât atât, pur şi simplu existau. Acum natura acestor legături îi preocupă doar pe puţini, şi asta e neliniştitor. Să fi aflat noi, din Evul Mediu încoace, vreun lucru complet nou, care să ne permită să ne relaxăm?“, mărturiseşte acesta.

Confruntat şi cu referirile la situaţia politică actuală şi la convingerile sale politice, Evgheni Vodolazkin a subliniat: "Atunci când sunt întrebat de adeziunile mele politice, spun că nu le am. Sunt, din principiu, în afara ideologiei. Omul care este adeptul unei ideologii seamănă cu cineva care comandă un business lunch cu felurile unu, doi şi trei. Cu siguranţă unul dintre feluri va fi ceva ce nu îi place.Nu înseamnă ca nu mă implic în viaţa socială. Eu sunt creştin şi pentru că sunt creştin mă ocup de fiecare caz în parte."


Seara FILIT 2015 FOTO Adrian Purice

image

După mai bine de o ora jumătate de discuţii, concluziile întâlnirii cu scriitorul născut la Kiev au fost pe cât de clare, pe atât de motivante. Fiecare are relaţia sa cu Dumnezeu, relaţie extrem de personală, omul modern nu mai ajunge atât de uşor la adevărata credinţă, romanul Laur, deşi este prezentat ca unul nonistoric, este fascinant prin complexitatea şi diversitatea situaţiilor şi personajelor expuse, Evgheni Vodolazkin este un scriitor ce nu trebuie trecut cu vederea, un scriitor care nu scrie împotriva a ceva, ci pentru ceva, astăzi nu mai există informaţie, există doar publicitate şi propagandă , iar chestiuni pe care altădată le găseai în literatura horror s-au mutat în mass-media, de foarte multe ori, cititorul e mai bun şi mai deştept ca scriitorul.

Patapievici, Eminescu şi Paradisul

A doua parte a serii FILIT din acest an l-a avut în centru pe Horia-Roman Patavieci, scriitor care odată ce îşi porneşte "motoarele" discursive nu mai are nevoie de nici un moderator. Prezenţa sa la FILIT a însemnat o reîntâlnire cu Eminescu, pentru mulţi o întâlnire cu "adevăratul" geniu eminescian. 

În conferinţa lui Horia-Roman Patapievici  „Eminescu şi Paradisul”, audienţa a fost, pentru aproape două ore, sub "vraja" personalităţii poetice a lui Mihai Eminescu, aşa cum reiese ea din manuscrise. 

"Opera lui Mihai Eminescu constă în totalitatea minţii lui, aşa cum a rămas ea la dispoziţia noastră prin manuscrise", crede cu tărie Horia-Roman Patapievici.

Pe lângă simpli cititori, în sala Teatrului Naţional s-au aflat şi mulţi scriitori care au ascultat cu interes conferinţa lui Horia-Roman Patapivici, axată pe manuscrisele lui Mihai Eminescu, pe receptarea critică a acestora, pe relaţia poetului cu Paradisul, pe muzicalitatea şi cromatica versurilor sale. 

"Patosul lui Patapievici, claritatea cu care explică, patima cu care dezvăluie, febril, în final, corporalizarea Dumnezeiească, paradisiacă, a muzicii versurilor poetului, electrizează pur şi simplu, mai ales pe cei care de-o viaţă l-au citit şi-l tot citesc pe uriaşul poet. Pleci ameţit, uluit, c-o amintire de neşters", crede poetul Emil Brumaru.

La rândul său, poetul, eseistul şi traducătorul Radu Vancu mărturiseşte: "  M-a emoţionat profund conferinţa lui Horia-Roman Patapievici. Şi Eminescu, şi Pound sunt poeţi halucinaţi de restaurarea paradisului în vremuri în care restul artiştilor erau sub hipnoza infernului. Obsedaţi de paradis, amândoi au ajuns să traverseze infernul. Iar faptul că, după toate dejecţiile deversate asupra lui, Horia-Roman Patapievici are încă intact instinctul paradisului - ei bine, asta mă emoţionează profund."

După mai bine de trei ore de discuţii pe teme literare, la finalul serii FILIT, s-a acordat şi premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte a anului. Anul acesta, câştigătorul a fost Petre Barbu şi cartea sa Marea petrecere.

Ca o concluzie a serii FILIT 2015, se potrivesc cuvintele scriitorului Florin Lăzărescu: "Într-o lume ahtiată după fun, show cu urlete şi artificii, e reconfortant să vezi peste 600 de oameni, timp de 3 ore, ascultându-i pe Vodolazkin – vorbind despre Dumnezeu şi credinţă, pe Patapievici – despre Eminescu şi Paradis." 

Mai puteţi citi:

Din ce trăiesc scriitorii

Dan Lungu, scriitor, manager FILIT: "La Botoşani am trăit ca într-un Disneyland al copilului proletar"

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite