Cum a fost devalizată singura fabrică de zahăr din Moldova: procurorii au finalizat un dosar cu prejudiciu de 4 milioane de euro abia după un deceniu

Cum a fost devalizată singura fabrică de zahăr din Moldova: procurorii au finalizat un dosar cu prejudiciu de 4 milioane de euro abia după un deceniu

Fabrica Nectar era unul dintre cei mai importanţi producători de zahăr din judeţul Iaşi

Executorul bancar Cristinel Dominte este acuzat de DNA că ar fi vândut la un preţ mult mai mic decât cel real fabrica de zahăr Nectar Paşcani, ajunsă în prezent o ruină.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dosarul lui Cristinel Dominte vizează fapte ce ar fi fost comise, spun procurorii, în urmă cu un deceniu. Potrivit anchetorilor, pe 17 mai 2004, Cristinel Dominte a pus în vânzare la o licitaţie publică, într-un dosar de executare al BCR, mai multe imobile, toate subevaluate potrivit acuzării, ce aparţineau societăţii comerciale Nectar SA Paşcani, la care statul avea la acea vreme capital majoritar. Alături de Cristinel Dominte, procurorii l-au mai trimis în judecată şi pe evaluatorul Vasile Negru, acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

„Bunurile respective au fost evaluate, în baza atribuţiilor de serviciu, de către inculpatul Negru Vasile, în calitate de inginer evaluator. Acesta, în cuprinsul rapoartelor de evaluare (contrar normelor tehnice ale unităţii bancare, ignorând şi valoarea contabilă sau cea luată în garanţie), a stabilit, cu rea-credinţă, că un teren cu suprafaţa de 349.223 mp deţinut de acea societate nu are niciun fel de valoare“, precizează procurorii DNA Bucureşti. Aceştia notează că o dovadă a faptului că terenul propriu-zis era mai valoros decât imobilele situate pe el este chiar dezafectarea ulterioară a fabricii Nectar.

La licitaţia de pe 17 mai 2004, Nectar Paşcani, singura fabrică de zahăr de pe atunci din Moldova, după ce fusese închisă şi cea din Roman, era cumpărată de firma Inter Woods Trading Group Paşcani. Licitaţia era organizată de Banca Comercială Română, iar în spatele firmei cumpărătoare se afla investitorul american Eli Nachman.

Prejudiciu de 4,2 mil. euro

În total, Nachamn plătea atunci pentru fabrică derizoria sumă de 20 de miliarde de lei vechi. Ulterior, Nachamn a avut parte şi de reacţiile tot mai ostile ale administraţiei locale, unde primar era actualul deputat Neculai Răţoi, iar viceprimar era Dumitru Pantazi, cel care deţinea şi Agrocomplex Lunca Paşcani, unul din cei mai mari cultivatori de sfeclă de zahăr din Moldova. Argumentele administraţiei păşcănene erau atunci că societatea fusese intenţionat subevaluată, pentru a face din Nectar o afacere imobiliară, nu una de prelucrare a produselor agricole din zonă. Lucru care, într-o bună măsură, pare să se fi adeverit.

În trecut, înainte de privatizările eşuate, fabrica Nectar era cel mai mare producător de zahăr din Moldova. Acum, totul a ajuns o ruină. În dosarul în care este trimis în judecată Cristinel Dominte s-a reţinut un prejudiciu de 17.356.383 de lei, echivalentul a aproximativ 4,2 milioane de euro. Un imobil aparţinând lui Cristinel Dominte a fost pus sub sechestru, în timp ce conturile sale şi ale evaluatorului Vasile Negru sunt poprite. Contactat telefonic ieri după-amiază, executorul Dominte a spus că nu are niciun punct de vedere în acest caz întrucât nu ar şti despre ce este vorba.
 

Citeşte

Triunghi amoros cu doi procurori şi o avocată. Un magistrat de la DIICOT îşi acuză colegul de la DNA de abuzuri după „o relaţie amoroasă pasageră”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările