Când este recomandat să vaccinaţi animalele de companie. Ce condiţii trebuie să îndeplinească cele mai mici

Când este recomandat să vaccinaţi animalele de companie. Ce condiţii trebuie să îndeplinească cele mai mici

Puii de căţel pot face primele vaccinuri după vârsta de două luni FOTO 123 RF

Proprietarii de câini şi pisici care abia au adus în casa lor animalele ar trebui să le ducă la veterinari pentru un prim consult medical şi imunizare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit medicilor veterinari, primele vaccinuri, atât la câini, cât şi la pisici, se fac după vârsta de două luni. Astfel, potrivit rompetid.ro, este recomandată vaccinarea puilor de câine împotriva maladiei Carré, hepatitei Rubarth şi parvoviroză, după vârsta de două luni, iar după ce animalul împlineşte trei luni poate fi imunizat faţă de boli precum leptospiroză, rabie şi piroslasmoză. 
 
Pe de altă parte, pisicile vor fi vaccinate, după vârsta de două luni, împotriva panleucopeniei şi laringotrahetei infecţioase, iar de la trei luni încolo pot fi imunizate în cazuri de rabie şi leucoză. Aceeaşi sursă susţine că atât pisoii, cât şi căţeii „pot fi vaccinaţi şi înainte de două luni, dar cu condiţia înţărcării cu cel puţin 10 zile înainte de imunizare“. 
 
În unele cazuri, după vaccinare pot apărea reacţii locale precum dureri, umflături, roşeaţă sau iritaţii. Medicii veterinari susţin că în locul vaccinului pot apărea şi formaţiuni dure de ţesut, dar ele se pot absorbi în timp. Uneori, animalele vaccinate pot prezenta febră, apetit alimentar mai scăzut şi letargie, într-un interval de 24 de ore de la imunizare. 
 
Vaccinarea pentru unele dintre aceste boli se reia anual, însă „medicul veterinar curant este cel mai în măsura să stabilească protocolul de vaccinare al animalului“, potrivit rompetid.ro. 
 
Citeşte şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările