26.000 de lovituri de ciocan într-o tigaie. Meşterii rromi ieşeni şi-au arătat măiestria de ziua lor (FOTOGALERIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima dată la Iaşi, argintarii, fierarii, împletitorii, căldărarii, ceaunarii şi lăutarii s-au aşezat într-un atelier şi au împărtăşit din tainele meşteşugului lor. Evenimentul a marcat 8 aprilie, Ziua Internaţională a Rromilor. 

Meşteşugarii rromi din Ciurea au făcut o demonstraţie publică în standurile amenajate lângă Piaţa Independenţei. Ei au realizat în mai puţin de o oră, doar cu ciocanul şi nicovala, o tigaie de cupru a cărei valoare de piaţă ar fi de 50 de euro. În total, în jur de 26.000 de lovituri de ciocan.

image

 „Din bucata de cupru am tăiat şi o să fac o tigaie. Durează peste o oră şi o să lucrez cu vreo 26.000 de lovituri cu ciocanul. În funcţie de grosimea cuprului, tigaie costă 60 de euro“, a spus Ionel Stănescu, unul dintre meşteşugari. Acesta, în vârstă de 50 de ani, prelucrează cuprul de peste 35 de ani, meserie învăţată de la tatăl său.

image

Atelierul Itinerant Romano ButiQ cu lucrările tuturor meşteşugarilor din judeţ va fi deschis publicului ieşean de pe 29 aprilie.   

image

Atelierul Itinerant Romano ButiQ, realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, a fost inaugurat vineri. Spaţiul face parte din proiectul Romano Cher-Casa Romilor ce are ca scop revalorizarea meşteşugului de etnie rromă şi reintroducerea lui pe piaţa muncii.

image
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite