Ziua în care bărbaţii au devenit Rambo. Imaginile captivante ale Revoluţiei în Hunedoara: oameni înarmaţi cu grenade şi mitraliere apărau oraşul de terorişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imaginile rare din zilele Revoluţiei din decembrie 1989 sunt prezentate în premieră în expoziţia Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie din Hunedoara. Cei care vizitează spaţiul expoziţional din curtea Castelului Corvinilor pot vedea cum şi-au apărat hunedorenii oraşul în ultimele zile ale anului 1989.

Tineri înarmaţi "până-n dinţi", dornici de a-şi apăra libertatea cu orice preţ şi hotărâţi să elimine orice duşman, terorist, care atentează la democraţia cucerită în zilele tulburi din preajma Crăciunului anului 1989. Fotografiile rare cu scenele din revoluţia hunedoreană pot fi admirate la Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie din Hunedoara.

Expoziţie în premieră

Zeci de hunedoreni au venit la inaugurarea expoziţiei dedicată evenimentelor din Decembrie 1989, din Hunedoara, organizată de Muzeul de Arheologie, Istorie si Etnografie din Hunedoara. Cei care trec pragul noului muzeu din Hunedoara sunt invitaţi la o incursiune fotografică în trecutul oraşului, spre unul dintre cele mai importante evenimente din istoria lui.

Expoziţia “Hunedoara 18 – 25 decembrie 1989” a fost inaugurată în Hunedoara, în spaţiul muzeal din curtea Castelului Corvinilor. Expoziţa constă într-o serie de panouri, pe care sunt afişate imagini din timpul Revoluţiei, din Hunedoara, structurate pe etape, aşa cum evenimentele s-au succedat. Ea este completată şi de o filmare efectuată în timpul Revoluţiei din clădirea actualei primării, în care pot fi urmărite evenimentele pe parcursul a trei zile, din 22 decembrie până în 25 decembrie 1989, a informat Sorin Tincu, directorul Muzeului de Arheologie, Istorie si Etnografie din Hunedoara.

image

„Această primă expoziţie este dedicată Revoluţiei din 1989, de la Hunedoara. Ea a trezit o serie de amintiri şi emoţii. Şi-a atins unul dintre scopurile de a sensibiliza publicul cu privire la evenimentele care au avut loc în trecutul nostru ca naţie şi în trecutul oraşului”, a declarat Sorin Tincu, directorul muzeului din Hunedoara.

image

Sorin Tincu despre expoziţia din Hunedoara, pe tema Revoluţiei

Amintirile primarului
În unele dintre fotografiile de la Revoluţia din 1989 apare, printre participanţii la evenimente, şi Viorel Arion, primarul Hunedoarei. Atunci lucra ca stagiar, în Combinatul Siderurgic Hunedoara, iar în 22 decembrie făcea parte din mulţimea care milita în faţa Sfatului Popular.

image

„Îmi amintesc că în acea zi ieşeam din schimbul de noapte şi se zvonea prin oraş că o parte dintre hunedorenii care munceau în Blooming au pornit în marş spre Sfatul Popular, actuala clădire a primăriei. Ne-am reunit câteva mii de hunedoreni acolo. Era o atmosferă tensionată. Mi-aduc aminte că atunci circulau zvonuri printre noi că în spatele mulţimii oameni cu mitraliere care aşteaptă se deschidă focu. Nu a fost nimic adevărat din acest lucru. Imaediat după ce clădirea a fost cucerită de revoluţionari s-a auzit că Nicolae Ceauşescu a fugit. A fost o bucurie nemărginită pentru toată lumea”, a relatat primarul Viorel Arion.

image

Scenele dramatice din timpul Revoluţiei

Unele imagini prezintă hunedoreni înarmaţi şi organizaţi în gărzi patriotice, împânziţi pe străzile municipiului. În acele zile, alarmările false despre atacurile iminente ale teroriştilor au creat o stare de surescitare în rândul a numeroşi localnici şi au dat prilejul altor hunedoreni să încerce să devină eroi, după modelul "Rambo". Aceeaşi situaţie s-a petrecut şi în unităţile militare din zona Hunedoarei. „Unul dintre colegi, care era pasionat de artele marţiale, primise ordin de la comandant să asigure paza de est a unităţii, de fapt un gard dezafectat de multă vreme care despărţea unitatea de o pădure. Ca să nu permită accesul cuiva înspre unitate, având în vedere lipsa plasei de gard, colegul meu a aplicat normele “Rambo” şi a tras nişte sârme din copac în copac, a luat grenade de la soldaţi şi le-a inserat din loc în loc, şi-a vopsit soldaţii din subordine cu negru de cărbune pe faţă şi i-a pus în posturi de pază, în aşa fel încât, dacă trecea vreun câine pe acolo, se declanşa iadul”, a relatat Ştenan Lala, fost căpitan al unei unităţi militare din judeţ, pe blogul denisuca.com.

Victimele din Hunedoara

În zilele Revoluţiei din 1989, şase oameni au murit în Hunedoara, cei mai mulţi fiind militari.

Prima victimă a actelor teroriste a fost maiorul post-mortem Stîngă Ioan Mircea, ucis în dimineaţa de 23 decembrie 1989 cu o rafală de mitralieră. A fost împuşcat în spate şi în picior, iar colegii l-au găsit în poziţia chircită, cu pumnii strânşi şi buza muşcată.

Tot atunci, în aceeaşi unitate militară a fost găsit cadavrul sublocotenentului post-mortem Merticaru Dumitru, împuşcat în cap, de la mică distanţă.

În 23 decembrie au murit şi soldaţii Cotfas Aurel Marinel şi Lazăr Rotaru, ambii împuşcaţi. De asemenea, sublocotenentul post-mortem Cristea Valeriu, din aceeaşi unitate, a fost doborât în zona pieţei Obor a Hunedoarei, fiind împuşcat cu muniţie explozivă. Bărbatul a fost transportat la spitalul din Deva, unde a decedat. Muncitorul Ion Maruneac, de 22 de ani, a fost găsit împuşcat în Pădurea Chizid. Patru gloanţe i-au străpuns trupul. Ucigaşii celor şase nu au fost identificaţi.


Vă recomandăm şi:

VIDEO O crimă ascunsă sub paravanul Revoluţiei din 1989. Povestea morţii misterioase a sergentului Călin Morariu

În dimineaţa zilei de 23 decembrie 1989, militarul Călin Morariu a fost găsit mort, după ce fusese înecat într-unul din şanţurile de scurgere ale fabricii Plafar din Orăştie. Tânărul de 24 de ani a fost singura victimă înregistrată în Orăştie în timpul evenimentelor din decembrie 1989, însă împrejurările morţii sale au fost trecute sub tăcere.

FOTO Secretele bazei militare interzise din munţii Hunedoarei - scutul antiaerian care apăra ţara de americani cu rachete sovietice în Războiul Rece

Fosta unitate de artilerie antiaeriană şi rachete din Vadu Dobrii a fost timp de mai multe decenii un loc interzis şi secret. Divizionul de foc avea menirea să apere Hunedoara şi împrejurimile ei de invaziile aeriene. De câţiva ani, cele peste 40 de clădiri, buncăre şi foste depozite de muniţie şi de rachete sovietice şi tehnică militară au fost părăsite. Cei care ajung aici pot vedea totuşi cum arăta o fărâmă a „Războiului Rece”.

Povestea locului secret din România unde se montau rachetele URSS. Fosta unitate antiaeriană a fost asediată la Revoluţie

Centrul de comandă al Regimentului 15 de Rachete Antiaeriene s-a aflat în Hunedoara, iar în zilele Revoluţiei din 1989 a fost scena unui adevărat măcel. La peste 25 de ani de la tragediile rachetiştilor hunedoreni, fosta unitate în care au activat este devastată. Locul secret unde erau asamblate rachetele aduse din URSS a fost distrus de hoţi, iar clădirile şi buncărele sale stau să se prăbuşească.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite