Zilele maghiare din judeţ. Programul festivalului care va avea loc timp de o săptămână în mai multe oraşe

Zilele maghiare din judeţ. Programul festivalului care va avea loc timp de o săptămână în mai multe oraşe

Zilele Maghiare. FOTO: Primăria Deva.

Zilele maghiare din judeţul Hunedoara vor avea loc în perioada 23 - 30 septembrie, în mai multe localităţi. Organizatorii îi invită pe localnici la regaluri gastronomice, concerte şi spectacole.

Ştiri pe aceeaşi temă

Zilele Maghiare din Judeţul Hunedoara debutează sâmbătă, 22 septembrie 2018,  în Piaţa Cetăţii din municipiul Deva. Evenimentul, aflat la a noua ediţie se desfăşoară în perioada 23 - 30 septembrie 2018, în mai multe localităţi hunedorene.

Organizatorii „Zilelor maghiare” propun oaspeţilor festivalului concerte, dansuri medievale şi populare, spectacole de teatru, expoziţii, prezentări de carte, târg de meşteşuguri, o caravană a filmelor şi prima ediţie a Hunedoarei Gastronomice. „Publicul prezent la Zilele Maghiare din Judeţul Hunedoara va avea ocazia să ia parte şi la o interesantă lecţie de istorie despre personalitatea celui mai strălucit rege al Ungariei – Matei Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara, de la a cărui naştere se împlinesc, anul acesta, 575 de ani”, a informat Primăria Deva.

În Deva, sâmbătă, localnicii sunt invitaţi la evenimentul denumit „Din secretele bucătarilor de la curtea regelui Matei Corvin”, dedicat gastronomiei. Vor fi dansuri populare, medievale, un recital al Orchestrei Bomba Buli din Győrvár, precum şi concerte ale unor trupe din Ungaria.

Tot sâmbătă, la Jeledinţi, vor avea loc zilele satului, cu spectacole de cor şi de muzică populară, iar în Petroşani, la Biserica Romano-Catolică, localnicii sunt invitaţi la un concert de orgă susţinut de Potyó István, organistul principal al Catedralei Sf. Mihail, din Cluj-Napoca.

Duminică, în Hunedoara, festivalul are loc în faţa Castelului Corvinilor. Va fi dedicat gastronomiei maghiare, vor avea loc concerte şi spectacole de dans, dar şi o prelegere cu titlul „Mátyás, regele!”, susţinută de conf. univ. dr. Radu Lupescu (în Castelul Corvinilor).

În Orăştie, duminică, evenimentele se desfăşoară la Biserica reformată, în curtea căreia va fi preparat gulaşul. Evenimentele dedicate Zilelor Maghiare din judeţul Hunedoara vor continua pe parcursul întregii săptămâni 24 – 30 septembrie, în Deva, Hunedoara, Cristur, Lupeni, Petroşani, Brad, Călan şi Orăştie.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Sărbătoarea care animă cel mai pitoresc loc. Cum s-au păstrat tradiţiile în Pădurenime, ţinutul care a pierdut două treimi din populaţie în cinci decenii

Tradiţiile arhaice de Crăciun ale românilor din Ţinutul Pădurenilor şi din satele de munte

Enduro în Ţinutul Pădurenilor: peste 500 de motociclişti din 20 de ţări sunt aşteptaţi la startul competiţiei

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: