VIDEO Castelul Corvinilor, în explozia de lumini şi culori. Ce au văzut miile de oameni veniţi la Noaptea Muzeelor

Castelor Corvinilor, invadat de turişti în Noaptea Muzeelor

Aproape 10.000 de oameni au ajuns sâmbătă la Castelul Corvinilor, când cetatea medievală şi-a deschis porţile în „Noaptea muzeelor”.

Ştiri pe aceeaşi temă

GALERIE FOTO

Mii de oameni au ocupat, sâmbătă seara, Castelul Corvinilor, curtea, podul şi împrejurimile monumentului istoric, devenit gazdă pentru turiştii veniţi la „Noaptea Muzeelor”. Cetatea medievală a lui Ioan de Hunedoara şi-a deschis porţile, la fel şi Muzeul de arheologie şi Casa Breselelor.

Intrarea a fost gratuită, iar oaspeţii aşezării medievale au fost invitaţi să partcipe la atelierele cercetaşilor, la taberele medievale ale Ordinului Cavalerilor de Hunedoara şi la concerte muzicale din curtea monumentului.

Castelul a fost iluminat ambiental, iar după lăsarea întunericului, faţada sa a fost împodobită cu proiecţii luminoase. În curte, mii de candele aprinse de cercetaşi au decorat aleile, cu ocazia Festivalului Luminii. Un foc de artificii a încununat „Noaptea Muzeelor”, care a adus cei mai mulţi vizitatori în acest an.

 
Castelor Corvinilor, invadat de turişti în Noaptea Muzeelor / ADEVĂRUL
 
 

Castelul Corvinilor a fost construit la mijlocul secolului al XV-lea, de familia Huniazilor, pe locul unei aşezări mai vechi folosită de localnici ca adăpost împotriva invadatorilor. Încă din vremea vievodului, castelul era lăudat pentru frumuseţea sa. Meşteri francezi şi italieni s-au ocupat de împodobirea şi înfrumuseţarea edificiliui, cu arhitectură gotică şi renascentistă. De-a lungul secolelor, castelul medieval a suferit numeroase modificări, care însă nu i-au ştiribit originalitatea. Urmele picturilor care împodobeau castelul se văd şi astăzi, pe multe din zidurile lui. La 13 aprilie 1854, în timpul unei furtuni, un trăznet a provocat un incendiu mistuitor. Flăcările au transformat în scrum acoperişul din şindrilă al cetăţii, grinzile, scările de lemn, plafoanele şi au devastat aproape întreg castelul, singura uşă din lemn care nu a fost atinsă, fiind tocmai poarta închisorii, veche de cinci secole. Vreme de aproape zece ani, castelul a fost părăsit, însă apoi a intrat în cea mai amplă operaţiune de restaurare, întinsă pe aproape 40 de ani. În prezent, se numără printre cele mai vizitate monumente istorice din România.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretele celor opt turnuri ale Castelului Corvinilor. Cum se traduce numele turnului „Nje Boisa“ şi de ce una dintre construcţii se numeşte „Buzdugan“

Elisabeta Szilagyi, regina din Hunedoara. Zece mituri despre „mama-eroină“ care l-a făcut pe Matia Corvin rege al Ungariei

Castelul Corvinilor ascunde un mare secret: o criptă veche de şase secole, construită pentru Ioan de Hunedoara

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: