VIDEO Autostrada Lugoj - Deva, la final. Constructorii Lotului 4 despre faptul unic în lume şi uluitor de pe Dealul Liliecilor: „Am fi realizat lucrarea în doi ani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În luna august, Lotul 4 al Autostrăzii Lugoj - Deva ar putea fi dat în folosinţă. Constructorii dezvăluie cum au fost întârziate lucrările cu trei ani, din cauza unor lilieci.

Construcţia Lotului IV al Autostrăzii Lugoj – Deva a ajuns la final. Este turnat asfalt pe „Dealul Liliecilor”, de la marginea satului Şoimuş, iar în luna august, potrivit constructorilor, tronsonul de 22 de kilometri va fi recepţionat.

GALERIE FOTO

„Lucrăm dn luna octombrie a anului trecut la acest segment de autostradă. Estimăm că în jur de o lună de zile lucrările vor fi gata, inclusiv protecţiile versantului, plasă şi ancore. Lucrăm la scurgerile de ape, la subtraversări şi conducte, astfel încât în cursul lunii august să fim gata pentru recepţie la terminarea lucrărilor. Când vorbesc de recepţie înseamnă că am terminat absolut totul şi ne putem lua La revedere! Nu mai avem alte sectoare de pe Lotul IV pe care să lucrăm, singurul sector pe care ne-am concentrat în ultimele zece luni a fost acesta, cu Dealul Liliecilor. Restul sectoarelor sunt finalizate. S-a făcut o inspecţie preliminară, pentru identificarea unor puncte asupra cărora mai trebuie insistat. Sunt foarte puţine şi deja am acţionat pentru a le elimina”, a declarat, pentru adevarul.ro, Ştefan Şerbu, reprezentant al constructorului.

Şeful de şantier susţine că lucrările la Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva, începute în primăvara anului 2014, puteau fi terminate în 2016, dacă nu exista problema „Dealului Liliecilor”, unde o grotă în care se adăposteau câţiva lilieci din specii comune, pentru care s-a decis relocarea, a dus la blocarea proiectului. „Lucrările la această porţiune de 22 de kilometri de autostradă au stagnat aproape trei ani, pentru că în zonă s-a descoperit o peşteră în care erau „cazaţi” lilieci, care în această perioadă au fost prinşi şi relocaţi, protejându-i în acest fel să nu dispară. S-au făcut lucrări speciale pentru protecţia mediului şi pentru o afectare cât mai mică a zonei. Au fost sincope pentru că nu au fost predate toate sectoarele. Aceşti 22 de kilometri au fost împărţiţi în patru sectoare, care ne-au fost predate pe rând, în funcţie de cum s-a reuşit obţinerea autorizaţiei de construcţie. Dacă ar fi fost toate predate în acelaşi timp, noi, prin concentrarea umană, de tehncă şi utilaje, am fi putut finaliza lucrările în termen de doi ani. Numai lucrările care au fost întârziate pentru avizul de mediu şi existenţa acestor lilieci au întârziat cu trei ani finalizarea proiectului”, a declarat directorul Ştefan Şerbu.



Peştera cu lilieci
În toamna anului 2017, o peşteră în care se adăposteau câţiva lilieci, descoperită în 2014 pe şantierul autostrăzii Lugoj – Deva, a fost astupată, nu înainte ca vieţuitoarele ei, mai puţin de 10, să fie capturate cu ajutorul unor plase speciale, pentru a fi mutate în Peştera Româneşti din judeţul Timiş.

image
image

„Personalul tehnic de specialitate a finalizat procedurile de monitorizare şi relocare a speciilor de chiroptere (lilieci). Cele două guri de acces ale Peşterii Tunel de pe lotul 4 al autostrăzii A1 Lugoj-Deva au fost blindate cu pământ”, a informat Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara. Tot atunci, constructorii au primit avizul de mediu pentru relocarea a cel mult 20 de lilieci, din specii comune, care nu erau protejate de lege, care s-ar fi adăpostit în grota din Şoimuş, aflată pe traseul viitoarei Autostrăzi Lugoj – Deva. Lipsa autorizaţiei de construire pentru segmentul de circa 250 de metri din jurul peşterii a împiedicat derularea construcţiei în zonă. Încă din octombrie 2014, constructorii au fost anunţaţi de Compania de autostrăzi că nu mai pot lucra în zona peşterii, o grotă de circa 20 de metri, de care nici localnicii nu aveau prea multe cunoştinţe. Reprezentanţii unui ONG ecologist au reclamat atunci că vibraţiile produse de utilajele care lucrează în zona localităţii Şoimuş deranjau liliecii. Doar trei – patru lilieci dintr-o specie protejată se adăposteau în grotă, conform specialiştilor care au cercetat-o şi au monitorizat-o pentru un an.

image

Finalizarea lucrărilor de pe „Dealul Liliecilor” este aşteptată în luna august, iar odată cu ea tronsonul de 22 de kilometri, construit de o companie românească, ar putea fi deschis circulaţiei, împreună cu Lotul 3 Ilia – Holdea, de 21 de kilometri, ambele aflate în şantier din primăvara anului 2014. Vor mai rămâne, astfel, de construit circa 10 kilometri din Autostrada Lugoj – Deva, între Holdea şi Margina, secţiune pe care vor fi înfiinţate cele mai lungi ecoducte.

image

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3. Drumarii pregătesc recepţia celor 21 de kilometri construiţi cu întârzieri record

VIDEO Premieră pe Autostrada Lugoj - Deva, la cinci ani de la startul lucrărilor. Ce se întâmplă pe Dealul Liliecilor şi cât a mai rămas de construit din autostradă

VIDEO Autostrada Lugoj - Deva la final. Au loc ultimele retuşuri la nodul rutier de la Dobra şi la podul peste Mureş. Cum arată construcţia începută în 2014

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite