Valeriu Obrenovici, o viaţă petrecută sus-jos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedoreanul a montat lifturi timp de 35 de ani. Cea mai mare lucrare a sa o reprezintă ascensoarele Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva.

Profil:

Născut. 25.10.1952, Piteşti
Studii. Şcoală profesională
Experienţă. 35 de ani de activitate ca electromecanic de ascensoare
Familie. Căsătorit, copii

A ieşit de pe băncile şcolii având calificarea de electrician, ramură în care a lucrat doar trei ani. S-a reprofilat rapid pe piaţa muncii, obţinând diplomă de electromecanic ascensoare. „Este o meserie extrem de frumoasă, pentru că te responsabilizează, poţi salva sau distruge vieţile celor care circulă cu liftul. Dacă ai făcut o legătură greşită, se pot întâmpla accidente extrem de grave”, a spus hunedoreanul. A adăugat că, în egală măsură, este nevoie de inteligenţă, pentru că trebuie să fii mereu în pas cu timpul şi progresul tehnologic. De-a lungul celor 35 de ani de carieră a salvat mii, poate chiar zeci de mii de oameni blocaţi în ascensoare. Simultan, în puţul acestora a găsit nenumărate chei, ceasuri şi lănţişoare pierdute de trecători.
Studiul, tatăl rezistenţei

Valeriu Obrenovici a intrat în breaslă în anii ‘75, dar nu a lăsat timpul să-şi pună amprenta asupra sa. Niciodată  nu i-a fost frică să privească în jos şi consideră că vârsta nu trebuie să fie o piedică în a fi la curent cu tot ceea ce se întâmplă. „Comparativ cu ascensoarele din anii ‘75, actualele modele înseamnă curată electronică. Din fericire, m-am acomodat uşor cu ele, pentru că am studiat tot timpul, mereu am fost informat. Cunosc persoane care nu au făcut asta, iar acum îmi sunt ex-colegi”, a mai spus bărbatul.

Cea mai mare lucrare a sa o reprezintă ascensoarele montate în Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva. Au venit din Bucureşti, însă pe drum s-au răsturnat, li s-au rupt releele şi s-au stricat. Valeriu a trebuit întâi să le repare şi abia apoi să le monteze. Satisfacţia a fost însă pe măsură, fiind cele mai sofisticate exemplare de la acea vreme.

Întrebări şi răspunsuri

Câte lifturi aţi montat în reşedinţa de judeţ?
Aproximativ 100 şi am modernizat alte 30. Mi-ar plăcea ca şi pe cele de la spital să le modernizez tot eu.

Regretaţi că aţi renunţat la a fi electrician?
În niciun caz. Dacă ar fi să o iau de la capăt, aş urma aceeaşi cale. Meseria de electromecanic ascensoare necesită multă tehnică, electronică şi inteligenţă. Dacă nu te duce capul, nu faci faţă.

Aţi întrerupt vreodată această activitate?

Da, timp de doi ani, perioadă în care m-am ocupat de legumicultură. Nu am rezistat şi am revenit la montarea ascensoarelor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite