Tezaur de galbeni recuperat din Londra, după ce a fost furat din Sarmizegetusa

Tezaur de galbeni recuperat din Londra, după ce a fost furat din Sarmizegetusa

Kosonii recuperaţi vor intra în Custodia Muzeului Naţional de Istorie a României. D.G.

Un lot de 145 de monede antice din aur, despre care se presupune că face parte din comorile furate de braconieri din siturile cetăţilor dacice, a fost readus în ţară.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a anunţat recuperarea şi repatrierea unui tezaur de monede antice din aur, de tip Koson, care provin din siturile cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Piesele au o vechime de peste 2.000 de ani,

"Monedele au fost indisponibilizate în urma controlului efectuat autoturismului unui inculpat, cetăţean român, la intrarea în tunelul Folkestone, din Marea Britanie. Artefactele urmau a fi transportate la o casă de licitaţie din Germania. Conform expertizei numismatice efectuate, monedele aparţin tezaurelor sustrase, în perioada 2003-2007 din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, clasat ca monument istoric pe lista monumentelor UNESCO”, a informat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Potrivit procurorilor, în 2010, Radu Horia Camil (45 de ani), care se ocupa cu afaceri în domeniul antichităţilor, a fost depistat de autorităţile britanice în timp ce transporta lotul de monede de aur furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, „Se deplasa spre o casă de licitaţii din Osnabrueck, Germania, pentru a efectua tranzacţii ilegale de reciclare a bunurilor sustrase din siturile româneşti”, informa Inspectoratul General al Poliţiei Române. Bărbatul mai este cercetat pentru exportul ilegal al unor tezaure sustrase din siturile arheologice protejate din România, alcătuite din scuturi dacice şi două table din bronz cuprinzând legile cetăţii Troesmis din Dobrogea.

Piesele recuperate vor fi depuse în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României, Bucureşti.

Potrivit procurorilor, din anul 2005 şi ână în prezent au fost recuperate următoarele tezaure antice, despre care se presupune că au fost sustrase din siturile cetăţilor dacice: 711 monede Koson din aur, 13 brăţări dacice din aur, un colier cu pandative şi o pereche de cercei din aur, trei scuturi dacice din fier forjat, depozite de unelte şi arme, zeci de mii de monede antice din aur, argint şi bronz.
Şase dosare penale au fost soluţionate până în prezent, în care au fost anchetaţi membrii unor grupări de braconieri şi traficanţi de tezaure dacice. „În cele şase dosare s-a dispus trimiterea în judecată a 34 inculpaţi pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, detecţii şi săpături neautorizate în siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, şantaj, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri, spălare de bani etc.”, a informat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.
 

Vă recomandăm şi:

Povestea kosonilor din aur, cele mai valoroase monede ale regilor daci

Hunedoara secolului XIX, descrisă de un londonez: şocat de traiul ţiganilor, dar fascinat de castel şi de ţinutul aurului

Aurul dacic a fost adus sub pază la Deva: un colier valoros, furat din cetăţile dacilor, a fost prezentat instanţei

Tatăl unui cunoscut fotbalist e arestat în dosarul comorilor: traficanţii spălau urma tezaurelor prin casele de licitaţii

Comori dacice traficate de custodele unui muzeu hunedorean. Florin Delinescu a fost prins vânzând monede din aur vechi de 2.000 de ani, găsite în cetăţile dacice

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările