FOTO Satul unde niciun om nu a venit la Referendum este faimos pentru biserica decorată cu cele mai deocheate picturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Picturile bisericii din Almaş Sălişte.Foto Mircea Ţetcu Rareş.
Picturile bisericii din Almaş Sălişte.Foto Mircea Ţetcu Rareş.

Singura secţie de votare la Referendum în care nu s-a prezentat niciun votant până duminică după-amiază se află în satul Almaş – Sălişte, celebru pentru picturile deocheate ale bisericii sale.

GALERIE FOTO

Până duminică la ora 13.00, aproape 50.000 de oameni au votat în judeţul Hunedoara la Referendumul pentru revizuirea Constituţiei României. Prezenţa la vot a fost de 13 la sută din totalul alegătorilor înscrişi pe liste. Au fost organizate 524 de secţii de votare, iar într-una nu s-a prezentat niciun localnic.

Este vorba de secţia din satul Almaş – Sălişte (comuna Zam) cu 124 de alegători arondaţi, conform datelor furnizate de Biroul Electoral Central. În satul izolat de la limita judeţelor Hunedoara şi Arad, ascuns de versanţi împăduriţi, puţini oameni s-au arătat interesaţi de Referendum.

Abia duminică, după ora 15, au început să apară primii localnici la secţia de vot din Almaş Sălişte, amenajată în căminul cultural, aflat în vecinătatea bisericii. Au putut fi număraţi pe degete, potrivit membrilor secţiei de votare, care nu îşi puteau explica absenteismul total al sătenilor, din prima zi.

„Abia după ce am auzit la radio numele satului şi că n-a venit nimeni să voteze până astăzi, am venit. Mi-am zis să sparg gheaţa, deşi nu ştiu ce a fost cu acest vot sau ce va schimba. Între timp, au mai venit vreo cinci înaintea mea, tot pe seară”, a declarat Ioan, unul dintre sătenii din Almaş Sălişte.

„Am votat pentru Constituţie, să îmi fac datoria de cetăţean al României”, ne-a spus una dintre puţinele localnice care au venit la Referendum. Alţi săteni nici nu au vrut să audă de vot, neştiind, de fapt, pentru ce vor vota. „Poate ne-ar fi explicat preotul despre ce e vorba, dar nu l-am mai văzut zilele acestea, el fiind în satul vecin, Pogăneşti”, a relatat un alt localnic.

almas
almas

Almaş Sălişte este plin de monumente religioase şi cruci comemorative însă a devenit celebru pentru biserica veche din mijlocul satului, care uimeşte prin tabloul Judecăţii de Apoi, în care grupuri de credincioşi sunt înfăţişaţi ca fiind schingiuiţi de draci.

almas

Atât oamenii, cât şi fiinţele supranatuale au un lucru în comun: sunt goi, iar părţile intime le-au fost scoase în evidenţă de artistul popular. Una dintre scenele tulburătoare este cea înfăţişată cu explicaţia „muierea care nu face prunci” şi prezintă o femeie pe care şerpii o muşcă de sâni. În acelaşi tablou, apare un grup de bărbaţi şi femei, goi, amestecaţi, legaţi cu toţii şi târţi de un alt diavol.

În picturile vechi de mai bine de două secole, al căror autor nu este cunoscut, mai sunt prezenţi „cârciumarul care îndoaie vinul cu apă, iar apoi îl vinde scump” şi „morarul care ia prea multă vamă”, fiecare cu un ştreang în jurul gâtului, păziţi de un diavol. Un alt personaj, „omul care păcătuieşte pentru că doarme duminica dimineaţa”, e pedepsit să doarmă într-un coşciug. Cu litere chirilice, sunt explicate credincioşilor scenele „Judecăţii de Apoi”, dar şi numele unora dintre diavoli: Pufi şi Kufi.

Picturile au fost acoperite astfel încât să nu mai poată fi văzute de enoriaşi.

image
image
nudism

FOTO: Mircea Ţetcu Rareş. Wikipedia.


Vă recomandăm să citiţi şi:

De ce se tem sătenii de homosexuali şi lesbiene: „Am auzit de lesbiene la mare, încă din anii '70. Era desfrâu cu ele”

VIDEO Preoţii de la Mănăstirea Prislop, sfat pentru enoriaşi de ziua lui Arsenie Boca: „Tot românul ar trebui să meargă în genunchi la referendum”

Atmosfera ireală a alegerilor din trecut: „Au votat cetăţeni curat înveşmântaţi, cu obrajii îmbujoraţi de o fericire aprinsă”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite