Profeţiile apocaliptice din picturile părintelui Arsenie Boca: atentatele teroriste şi tehnologia care va aduce sfârşitul lumii moderne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O serie de picturi neobişnuite, realizate de părintele Arsenie Boca în Biserica Drăgănescu, au fost interpretate ca profeţii ale unor dezastre. O astfel de scenă este asociată atentatului terorist din septembrie 2011, în timp ce alte picturi „moderne” pot fi înţelese ca semne ale apocalipsei.

Arsenie Boca a ajuns la Biserica Drăgănescu în 1968 şi a lucrat timp de 15 ani la realizarea picturilor ei. Opera sa artistică înfăţişează scene din viaţa lui Iisus şi a omului modern, însă unele dintre picturile sale au stârnit controverse.

Picturile sacre ale părintelui Arsenie Boca au fost considerate adevărate capodopere. Nichifor Crainic descria astfel scenele ilustrate pe zidurile interioare ale bisericii Drăgănescu. „Din zugrav de suflete, fericite să se modeleze după Domnul tuturor, iată-te zugrav de biserici, adică al celor ce poartă pe chipurile cuvioase reflexul desăvârşirii Fiului lui Dumnezeu. E o mare mângâiere, acum când nu mai ai prilejul să desăvârşeşti pe aspiranţi, să poţi mângâia cu penelul pe cei desăvârşiţi pentru a-i da pildă pe zidurile sacre. Mica biserică de la Drăgănescu are norocul să simtă pe zidurile ei zugrăvite predicile fierbinţi, pe care miile de oameni le ascultau la Sâmbăta de Sus. E o pictură nouă ca şi predica de atunci”, îi scria în 1971 filozoful Nichifor Crainic părintelui Arsenie.

Zgârie-norii în flăcări

De câţiva ani, unele dintre picturile păstrate în Biserica Drăgănescu, opere ale părintelui Arsenie Boca, au primit interpretări cu totul neobişnuite. O astfel de scenă este cea a Învierii. În fundalul icoanei Mântuitorului au fost pictate mai multe imagini apocaliptice printre care şi două clădiri în flăcări, care seamănă celor două turnuri gemene din New York devastate în urma atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001. Frescele au fost realizate în urmă cu patru decenii. Reprezentanţii bisericii explicau că asocierea scenei pictate de părintele Arsenie cu cea a tragediei din New York este doar o interpretare speculativă.



„Scena Învierii are în fundal, de o parte şi de alta a lui Hristos, lumea în flăcări. Asocierea ridicării din morţi cu Apocalipsa, a doua venire a Domnului pe pământ, este una profund teologică. Soarele întunecat, norii de praf şi de fum, blocurile zgârie-nori ori cuprinse de văpaia de foc sunt schiţate în roşu aprins şi portocaliu de zugravul inspirat. Care ar putea fi mesajul acestei reprezentări? De ce Apocalipsa în spatele Invierii? Parintele Razvan Petcu ne explică: Lumea care nu crede în Înviere va arde. Învierea este temeiul Judecăţii de Apoi”, informa Revista Ortodoxă, periodic al Episcopiei Giurgiului, într-un documentar dedicat picturilor realizate de părintele Arsenie Boca.

image
image

Sfârşitul omului modern

O altă ilustrare controversată din Biserica Drăgănescu este cea a omului modern şi a luxului în care trăieşte, şi ea realizată de pictor în anii 1970. Pictura are un mesaj apocaliptic. „M-am însurat, mi-am rotunjit ţarina, mi-am cumpărat milioane de cai putere, caut locuinţă pe altă planetă, aşa că rogu-te să mă ierţi, nu pot veni. Nu mai avem această preocupare”, a scris Arsenie Boca explicând scena „omului modern”, desenat vorbind la telefonul mobil şi privind spre decolarea unei nave spaţiale, în timp ce este chemat de un înger să îşi îndrepte viaţa. „Le-ai câştigat dobândind lumea toată, dar ţi-ai pierdut sufletul”, este mesajul îngerului pictat de Arsenie Boca, arătând spre invenţiile lumii contemporane. „Cu ştiinţa aţi dezlănţuit cataclismul stihiilor asupra voastră. Aşa vă trebuie. Aţi început sfâşitul lumii”, adăuga părintele Arsenie Boca în aceeaşi frescă.

image

Profeţii atribuite părintelui Arsenie Boca

Nu sunt puţini cei care au interpretat ca profeţii unele dintre picturile bisericeşti neobişnuite realizate de părintele Arsenei Boca. Unul dintre motive este reprezentat de mărturiile foştilor săi cunoscuţi şi apropiaţi care susţineau că preotul avea darul de a vedea în viitor. „Prin anii '80, Părintele Arsenie a fost dus şi la Ceauşescu, care l-a întrebat: «Hai, popo, am auzit că tu prezici soarta unui om. De mine ce ştii?». Şi Arsenie i-a spus: «Într-o zi de mare sărbătoare veţi fi omorâţi amândoi». Ceauşeştii nu au crezut şi i-a spus maiorului să-l ia şi să nu-l mai vadă”, relata Zoe Dăian, nepoata duhovnicului.

image

Preotesele Lucreţia Urea şi Paraschiva Anghel au povestit că au fost martore la o discuţie dintre Arsenie Boca şi o femeie din Capitală, care îl vizitase. „I-a spus acesteia că pe Bucureşti s-a ouat de două ori, referindu-se la bombardamente, iar când se va oua a treia oară, Bucureştiul va fi şters de pe faţa pământului, deoarece acolo forfotesc păcatele”. Cele două preotese spuneau că Arsenie Boca le dezvăluia cum va arăta sfârşitul lumii.

„Într-o parte de lume vor fi războaie, în altă parte cutremure, în alta înecări, vor fi accidente peste accidente, vor fi boli necunoscute şi fără leac”. Ele relatau că duhovnicul le spunea acest lucru în primii ani ai regimului comunist. „Toate aceste semne ni le-a proorocit părintele Arsenie prin anii 1945 – 1946 şi ne-a tălmăcit din Biblie de la Apocalipsă, că se va ridica de la răsărit un popor fără cruce, va bântui casele oamenilor, le va dărâma, le va nimici, se va călca om pe om, se va mânca din carne de om şi se va bea sânge de om. Cine va rămâne din războiul ăsta va fi ales ca grâul din pleavă”, informau autorii cărţii „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”.

image

Vă recomandăm şi:

Fotografii unice de la înmormântarea părintelui Arsenie Boca au fost publicate în premieră după 25 de ani

Două fotografii rare care înfăţişează înmormântarea părintelui Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop (Hunedoara) au fost publicate în premieră, la 25 de ani de moartea duhovnicului.

Zece învăţături ale părintelui Arsenie Boca despre ispită: "Avem sămânţa ei în noi din cauza poftei trupeşti în care am fost zămisliţi"

Au trecut mai bine de 25 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, iar între timp duhovnicul a devenit un adevărat fenomen al ortodoxiei. Pelerinaje impresionante au loc în fiecare sfârşit de săptămână la mănăstirea Prislop, unde se află locul său de veci, iar învăţăturile sale au ajuns la fel cunoscute ca personalitatea sa. Unele dintre ele au menirea să îi ajute pe oameni să nu cadă pradă ispitelor.

Zece profeţii ale părintelui Arsenie Boca: moartea Ceauşeştilor, vărsarea de sânge de la Revoluţie, cutremure şi năpaste

Arsenie Boca, duhovnicul intrat în rândul marilor personalităţi ale ortodoxiei româneşti, ar fi prevestit că preşedintele comunist Nicolae Ceauşescu va muri în ziua de Crăciun a anului 1989. Profeţiile părintelui sunt susţinute de foştii săi apropiaţi şi de cei care l-au cunoscut, iar li se adaugă alte prorociri despre sfârşitul comunismului, războaie şi viitorul României.

Părintele Arsenie Boca şi cele zece mari învăţături despre taina rugăciunii. Care era cea mai cunoscută rugăciune pe care o rostea dimineaţa Sfântul Ardealului

Părintele Arsenie Boca a lăsat posterităţii o moştenire spirituală impresionantă, iar vorbele sale despre credinţă, rugăciune şi milostenie sunt preţuite de milioane de români, dovadă fiind mulţimile de pelerini care vin să să se roage la mormântul său de la Mănăstirea Prislop. Cea mai cunoscută rugăciune a părintelui este cea pe care acesta obişnuia să o rostească dimineaţa.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite