Povestea celui mai excentric împărat al Romei. Luxul neînchipuit şi desfrâurile care i-au adus prăbuşirea lui Eliogabal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tablou. Trandafirii lu Heliogabalus. 1888. Lawrence Alma Tadema.
Tablou. Trandafirii lu Heliogabalus. 1888. Lawrence Alma Tadema.

Eliogabal a domnit patru ani şi a fost cel mai tânăr împărat al Romei Antice, însă istoria sa a fost plină de controverse.

Eliogabal (203 - 212) s-a numărat printre cei mai neobişnuiţi împăraţi romani. Când a urcat pe tron la vârsta de 14 ani, era cel mai tânăr împărat al Romei Antice. A devenit în scurt timp şi unul dintre conducătorii legendari ai Imperiului, chiar dacă domnia i-a fost scurtă şi plină de controverse.

Autori antici ca Dio Cassius şi Herodian relatau că la scurt timp s-a dedat celor mai sordide fantezii şi dorinţe. Se credea zeu şi a înfiinţat un cult al său, Sol Invictus, obligându-şi supuşii să îl venereze.

De asemenea, organiza sacrificii de copii. Îşi luase mai multe soţii, printre care şi preoteasă a zeiţei Vesta, însă avea o pasiune ciudată. Se travestea şi se prostitua cu bărbaţi în bordelurile Romei, purtând haine femeieşti şi fardându-se. A avut o soartă cruntă, după numai patru ani de domnie. Iată prin ce a rămas în istorie controversatul împărat al Romei Antice:

Împăratul travestit
Eliogabal se îmbrăca şi se machia adesea ca o femeie, inspirat de zeiţa Venus. Purta rochii decadente şi îşi îndepărta părul facial şi de pe corp, Obiceiurile extravagante ale sale l-au feminizat în ochii cronicari antici. Alţi autori l-au identificat ca primul transsexual cunoscut în istorie. „Eliogabal purta regulat robe purpurii şi aurii de mătase, cu coliere şi brăţări bogate, iar pe cap o mitră împodobită cu nestemate. Bunica şi mama sa i-au explicat că este o marcă a decadenţei să poaret mătăsuri, însă în loc să le asculte, Eliogabal a susţinut că nu va purta lâna tradiţională, fiind prea ieftină pentru el. Elogabal a început să se îmbrace tot mai mult asemenea femeulor, scoţându-şi perii de pe faţăşi tăindu-şi barba. Purta machaj la ochi şi o plasă de păr şi îşi lua amanţi bărbaţi. A şocat Roma luându-şi formal un „soţ”, la o ceremonie de nuntă”, informa Joyce E. Salisbury, autor al „Enciclopediei Femeilor din Lumea Antică”.

Supuşii, obligaţi să îl venereze pe Eliogabal
Numeroase anecdote despre Eliogabal au circulat în vremea domniei sale. Unele au fost redate în Historia Augusta, o colecţie târzie de biografii ale împăraţilor romani. Înainte de a deveni împărat Eliogabal a fost preot al zeului solar Eliogabal, căruia îi purta numele. Iniţial se numea Varius, iar apoi a adoptat numele mai latine Antonius şi Eliogabal. Împăratul originar din Siria a importat cultul zeului Eliogabal în Roma. I-a ridicat un templu uriaş şi i-a oferit cele mai sacre embleme ale religiei romane, inclusiv focul zeiţei Vesta. Planurile sale vizau încorporarea tuturor credinţelor în venerarea lui Eliogabal. Pentru aceasta împăratul conducea ritualuri considerate barbare în public. Conform istoricului Herodian, acompaniat de fluiere şi tobe, oferea orgii zeului său.

Senatul femeilor
A înfiinţat un Senat al femeilor, numit senaculum, cu 21 de senatoare, pe Dealul Quirinal, informau autorii Historiei Augusta. Sub influenţa mamei sale Symiamira, au fost adoptate decrete absurde cu privire la regulile care trebuie aplicate matroanelor: ce fel de îmbrăcăminte trebuiau să poarte fiecare în public, cine cui trebuia să dea prioritate, cine trebuia să sărute întâi, cine avea dreptul să fie transportat cu trăsura, cu lectica sau într-un car tras de boi, cu ce materiale puteau fi construite şi împodobite lecticile şi, în final, cine avea dreptul să poarte aur şi bijuterii. Autorii Historiei Augusta relatau că Eliogabal obişnuia să sacrifice copii zeului său.

„A adunat din întreaga Italie copii de viţă nobilă şi cu înfăţişare frumoasă, ai căror părinţi erau în viaţă, dorind, presupun, ca durerea, dacă ar fi fost suferită de ambii părinţi, să fie cu atât mai mare. Se înconjurase cu tot felul de vrăjitori pe care îi punea să facă jertfe zilnice, îndemnându-i pe cei jertfiţi să mulţumească zeilor că au fost găsiţi”, informa Historia Augusta.

Căsătorit cu o fecioară vestală
Eliogabal ar fi violat o fecioară care slujea în templul zeiţei Vesta şi a profanat ritualurile care aveau loc aici, dorind stingă „focul veşnic” din templul vestalelor, relatau autorii Historiei Augusta.

Vreme de aproape un mileniu, ordinul preoteselor zeiţei Vesta a influenţat viaţa romanilor. Fecioarele din temple erau alese de la vârste fragede, iar una dintre regulile pe care trebuiau să le urmeze era cea a abstinenţei. Ritualurile dedicate zeiţei Vesta trebuiau realizate de tinerele curate la trup şi suflet, iar dacă fecioarele renunţau la castitatea lor, potrivit tradiţiei, focul sacru al zeiţei Vesta se stingea, iar Roma era distrusă. Eliogabal şi-a ales soţie o preoteasă a zeiţei Vesta, în credinţa că urmaşii săi vor fi înzestraţi cu puteri magice. Eliogabal a avut însă o soartă cruntă, iar unul dintre lucrurile imputate a fost controversatul mariaj. Tânărul împărat a fost înjunghiat şi decapitat, iar trupul său a fost aruncat în Tibru.


Extravaganţele împăratului
Eliogabal îşi uluia supuşii prin extravaganţele sale. Paturile sale erau acoperite cu aur, iar în fiecare zi a verii aveau loc banchete tematice, „albastre”, „verzi” sau alte culori pe care le dorea împăratul, la care invitaţii săi beau şi mâncau din vase uriaşe din aur şi argint. Nu purta de două ori aceeaşi încălţăminte şi acelaşi inel de aur.

„Căci viaţa lui nu era nimic altceva decît o căutare după plăceri”, informau istoricii antici. Eliogabal refuza să înoate într-o piscină care nu era parfumată mai întâi cu şofran sau altă esenţă cunoscută şi nu se putea odihni pe pernele care nu erau umplute cu blănuri de iepure sau cu pene de sub aripile potârnicihilor, arătau autorii Historiei Augusta. Mânca frecvent carne de cămilă şi, de asemenea, pipote de la păsări vii, limbi de păuni şi privighetori, pentru că i se spusese că astfel va fi imun în faţa ciumei. Oaspeţilor săi le oferea platouri uriaşe cu măruntaie de păsări, creiere de flamingo şi de sturzi, ouă de potârnicihi, capete de fazani, papagali şi păuni. Îşi hrănea câinii cu ficat de gâscă, iar printre animalele sale de casă se numărau lei şi leoparzi, făcuţi inofensivi, pe care îi asmuţea pe oaspeţii palatului său, pentru a se amuza. Caii erau hrăniţi cu cei mai buni struguri, iar animalele sale sălbatice primeau ca hrană fazani şi papagali.

Canalele de scurgere ale Circului au fost umplute cu vin în tiimpul unui spectacol, iar la o altă festivitate a condus un car tras de patru elefanţi, pe Dealul Vaticanului, distrugând mormintele din calea lor. În timpul altor jocuri, a adunat cu ajutorul preoţilor săi o mulţime de şerpi pe care i-a împrăştiat în mulţimea adunată la spectacol, cauzând panică şi numeroşi răniţi. Departe de mare şi-a construit un bazin uriaş cu apă adusă din mare, iar într-o vară a ordonat să i se facă un munte de zăpadă adusă de la mare distanţă, în faţa palatului.

Viaţa în palat
Niciodată, în afara soţiei sale, Eliogabal nu ar fi avut de două ori relaţii sexuale cu aceeaşi femeie, iar palatul său a fost transformat într-un bordel uriaş. Oaspeţii săi, care adormeau în urma beţiilor, aveau adesea surpriza să se trezească dimineaţa înconjuraţi de leii, tigrii şi leoparzii pe care împăratul îi creştea, iar unii dintre ei murau din cauza panicii, informau autorii Historiei Augusta. „Înhăma patru câini uriaşi la carul pe care îl conducea prin palatul său, iar în public a apărut conducându-şi carul tras de patru cerbi sau, cu o altă ocazie, de tigrii, numindu-se Dyonisos. Ţinea la Roma şerpi egipteni, hipopotami, un crocodil şi un rinocer şi, de fapt, tot ce era egiptean”, informau autorii antici.

Profeţii sirieni de care era înconjurat i-au prezis o moarte violentă, potrivit relatărilor vremii. Eliogabal a murit decapitat de soldaţii săi, la vârsta de 18 ani, iar numele său a fost şters din registrele Romei.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Obiceiurile perverse ale popoarelor antice dispărute: femeile care făceau sex în grup în faţa soţilor şi tribul în care bărbaţii îşi tatuau organele sexuale

Metodele odioase de tortură folosite de romani: oameni îndesaţi în trupul măgarilor, fecioare violate de gladiatori, şobolani „dresaţi” să devoreze victimele

Agatârşii, tribul misterios al Daciei în care nevestele erau împărţite frăţeşte. Bărbaţii se împodobeau cu aur, îşi tatuau chipul şi mădularele

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite