PORTRET Liviu Bădilă este fermierul de struţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Bădilă
Liviu Bădilă

Bărbatul este unul dintre primii hunedoreni care s-au apucat de creşterea struţilor. Concepută iniţial ca hobby, micro-ferma sa s-a transformat încet-încet într-o afacere prosperă.

Profil
NĂSCUT. 25 iulie 1946, Simeria
EDUCAŢIE. Facultatea de Mecanică, Timişoara
EXPERIENŢĂ. Inginer material rulant, de 10 ani creşte struţi
FAMILIE. Căsătorit, un copil

Deşi inginer de meserie, Liviu Bădilă a vrut din tinereţe să se ocupe de agricultură. Nu a bănuit niciodată că visul i se va îndeplini într-o formă oarecum exotică: este fermier peste o crescătorie de struţi. „Am cumpărat primele păsări în anul 2000, mai mult din curiozitate, inspirat de lectura unor articole de specialitate pe această temă. După ce m-am convins că păsările nu sunt ucise de clima din România,  întreţinerea animalelor a devenit hobby”, îşi aduce aminte Liviu Bădilă. Numai că creşterea struţilor nu e o muncă pentru oricine. A fost nevoie de doi ani de zile până când hunedoreanul a deprins tehnica creştererii acestor păsări primind competenţă în domeniu. Este de părere că a meritat.

De la o singura femelă struţ se pot scoate anual între 30 şi 40 de pui. În doi ani ei ajung pe producţie. Un struţ matur dă circa 35 de kilograme de carne fără os. Deci în 24 de luni un fermier poate obţine peste o tonă  de carne macră de la o singură femelă. Unde mai punem că o femelă este fertilă timp de 30 de ani”, spune fermierul. Nici un animal domestic autohton nu are asemenea performanţe. În plus, spune inginerul, struţii şi organizarea lor ierarhică sunt permanent un spectacol pentru cel care îi urmăreşte. „Mă distrează să observ autoritatea masculilor faţă de femele. Uneori instinctul dominant al struţilor masculi face ca aceştia să nu agreeze nici măcar prezenţa mea”, spune inginerul.

Omletă gigant

Liviu Bădilă ne asigură că omleta de struţ e pe cât de sănătoasă, „cu puţin colesterol”, pe atât este de gustoasă: „Eu fac aşa. Sparg coaja oului şi vărs conţinutul într-o pungă etanşă pe care o pun în congelator. Obţin un kilogram de omletă congelată. Ar ajunge pentru 15 oameni. Când dorim să mâncăm omletă, tăiem o felie din miezul de ou congelat pe care o prăjim”, spune Liviu Bădilă.

Întrebări şi răspunsuri


Ce perspectivă are creşterea struţilor în judeţ?
După rezultatele economice din acest an, pot spune că excelentă. Chiar dacă este criză, am obţinut profit câteva mii de euro.

Familia vă ajută în această muncă?
Sunt consumatori fideli ai omletelor din ou de struţ.

Ce produse mai vindeţi de la struţi?
În afară de pui vii şi ouă, vând şi coaja ouălor din care se fac obiecte decorative fantastic de frumoase.



Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite