Peste 100 de arbori vor dispărea din parcul municipiului. Cum explică autorităţile tăierile de copaci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul din Orăştie. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Parcul din Orăştie. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Autorităţile locale au decis tăierea a peste 100 de arbori de diferite specii din parcul municipiului Orăştie. Lucrările vor avea loc în următoarele săptămâni.

Parcul din municipiul Orăştie va fi „curăţat” de peste 100 de arbori în următoarele săptămâni, potrivit anunţului Primăriei Orăştie.

„Extragerea celor 105 arbori se va efectua în această primăvară, în perioada aprilie – mai când timpul o va permite, fără a leza integritatea arborilor învecinaţi şi a terenului afectat de transportul lor în vecinătatea parcului. Totodată în cursul acestui an se vor executa lucrări de plantare în zonele libere cu specii de foioase de talie mijlocie pentru refacerea şi regenerarea parcului, proces care se va continua şi în anii următori”, a informat primăria.

Parcul din Orăştie a fost înfiinţat între anii 1900 – 1910, fiind un amestec de specii foioase şi răşinoase, plantate în asortimente şi aliniamente pe lungimea parcului, cu o cale de acces pietonală pe mijlocul lui. Speciile folosite sunt castan în aliniamente, stejar, cer, carpen, ulm, salcâm, tei, plop, pin silvestru şi ulterior au fost plantate alte specii.

„Vârsta optimă la maturitate a acestor specii este între 40 şi 90 ani, după care intră în declin, generând uscarea, creşterea lentă sau stagnarea, dezvoltându-se procesul de putrefacţie a trunchiului, din interior spre exterior. Prezenţa factorilor externi şi interni precum seceta prelungită şi insolaţia extremă, atacurile de insecte, ciupercile foliare xilofage şi făinarea au afectat starea de sănătate şi vitalitate a arborilor, ducând la o uscare în masă a speciilor de pin, precum şi afectarea sistemului foliar în lunile iulie-august, cu mult înainte de intrarea în repaus vegetativ (în special la castan)”, au explicat reprezentanţii primăriei, într-un comunicat.

Afectaţi de furtuni
Aceştia susţin că în ultimii şase ani vătămarea fiziologică şi fizică masivă a arborilor din parc şi efectele distructive ale fenomenelor meteorologice care au rupt şi dislocat din rădăcini arborii au impus luarea unor măsuri urgente de extragere a copacilor bolnavi,

„În vederea salvării vegetaţiei existente şi viabile, parcul are nevoie de o strategie de refacere treptată pe o perioadă medie de 15 – 20 ani, prin cartarea exemplarelor aflate în declin şi a celor încă viabile şi înlocuirea lor treptată cu alte exemplare adaptabile tipului de sol din acest loc. Este un proces de durată, care se poate face doar respectând o strategie coerentă pe baza unui proiect aplicabil pe toată perioada de refacere”, se arată în comunicatul primăriei. Autorităţile vor colabora cu Ocolul Silvic Valea Orăştiei pentru tăierile de copaci.


Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Paradisul rural ascuns în munţi. Este atât de frumos încât românii l-au numit „Palma lui Dumnezeu”

Explicaţii pentru tăierile de pădure din Parcul Naţional Retezat. Vor fi extraşi 267 de arbori din zona tampon

Avertisment din Retezat: de ce este interzis scăldatul în lacurile glaciare, cele mai atractive locuri din parcul naţional

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite