Noaptea Învierii în bisericile din Deva şi Hunedoara. Mii de oameni au revenit la slujbele de Paşte VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noaptea Învierii în biserica de pe Strada Mureşului, Hunedoara. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Noaptea Învierii în biserica de pe Strada Mureşului, Hunedoara. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Mii de oameni au participat la slujbele religioase care au avut loc în bisericile şi catedralele din judeţul Hunedoara.

După ce în urmă cu un an cei mai mulţi dintre români au putut privi slujbele de sărbători doar la televizor sau în transmisiunile on-line, în Noaptea Învierii, oamenii au revenit la slujbele care au avut loc în bisericile şi catedralele din judeţul Hunedoara.

GALERIE FOTO DE LA SLUJBELE DE ÎNVIERE DIN DEVA ŞI HUNEDOARA

Drumul Crucii în Straja. Sute de oameni au luat parte la procesiunea din Vinerea Mare FOTO

VIDEO Baia Craiului, satul dispărut sub Lacul Cinciş. Secretul bisericii care a rezistat furiei apelor

În Deva şi Hunedoara, cele mai aglomerate locuri au fost catedralele, însă credincioşii au venit în număr mare şi la micile biserici ”de cartier”.



În faţa celei mai noi şi, în acelaşi timp, uneia dintre cele mai vechi biserici ridicate în Hunedoara, aflată de pe Strada Mureşului, s-au strâns sute de hunedoreni, la slujba din Noaptea Învierii. Bisericuţa de lemn are o poveste aparte. A fost strămutată din satul Baştea, rămas fără niciun locuitor, şi reclădită în ultimii doi ani în Hunedoara. Biserica de lemn a fost construită la sfârşitul secolului XVIII-lea şi avea hramul „Cuvioasa Paraschiva”. A fost clădită din bârne masive de stejar, după sistemul „blockbau”. Turnul ei prezintă, ca şi bisericile din zona Făgetului, elemente constructive si decorative ale barocului apusean. O particularitate este prelungirea acoperişului deasupra intrării, pe latura de vest, realizându-se o formă simplă de pridvor care se mai întâlneşte doar la bisericile din Coşeviţa şi Româneşti. În ultimele decenii a fost lăsată să se degradeze, însă a fost salvată de la dispariţia odată cu satul, prin mutarea ei în Hunedoara.

Pastorala episcopului Gurie  

În Deva, toate bisericile sunt iluminate arhitectural, iar înfăţişarea lor nocturnă a contribuit la atmosfera de sărbătoare din Noaptea Învierii. „De Sfintele Paşti să ne amintim adevărul fundamental repetat de Sfânta Biserică: Noi nu murim atunci când murim!, străduindu-ne să cultivăm de-a lungul întregii noastre vieţi liniştea interioară, convingerea că şi după moarte rămânem vii, chiar dacă ne ridicăm la o altă lume, experimentăm o altă dimensiune a existenţei, urcăm spre un alt plan existenţial, mult mai frumos decât acesta în care trăim. Prin moarte facem pasul în lumea de dincolo de materie, de timp şi de spaţiu. De aceea, cimitirul, aducerea aminte de „cei adormiţi”, termenul de „comemorare” nu trebuie să ne sperie, ci să ne mângâie; căci ştim că „Hristos a înviat!” şi afirmăm, în Crez, că aşteptăm Învierea morţilor şi viaţa veacului ce va să fie!”, a fost mesajul episcopului Gurie, al Devei şi Hunedoarei, în scrisoarea pastorală adresată credincioşilor.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Învierea la Biserica romano - catolică din Hunedoara. Credincioşii s-au bucurat din nou de sărbătoare VIDEO

Pelerinaj în pandemie la mormântul lui Arsenie Boca. Cum au fost primiţi oamenii la Mănăstirea Prislop VIDEO

Coadă uriaşă la mormântul lui Arsenie Boca. Pelerinii fără grija COVID-19 au invadat Prislopul VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite