FOTO Cele mai frumoase pieţe din România, locurile istorice impresionante care atrag zeci de mii de turişti străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa Sfatului din Braşov, pieţele Unirii şi Victoriei din Timişoara şi Piaţa Mare din Sibiu se numără printre cele mai importante atracţii turistice urbane ale României.

Pieţele şi centrele istorice ale marilor oraşe ale României au devenit principalele atuu-uri ale acestora în atragerea turiştilor. Iată câteva dintre cele mai frumoase:

Bucureşti – Centrul Istoric
Povestea centrului istoric al Bucureştilor a început în secolul al XV-lea, în locul denumit în prezent Curtea Veche, de pe malul Dâmboviţei. Cu timpul, vechiul târg s-a extins şi a devenit una dintre cele mai dense zone comerciale. Pe strada Lipscani se aflau sediile celor mai importante bănci, numeroase magazine de lux, librării, ateliere şi prăvălii.  În anii regimului comunist, Centrul vechi arondat Străzii Lipscani a decăzut, iar numeroase clădiri istorice au fost lăsate în paragină. În ultimii ani, zona revitalizată treptat a devenit una dintre marile atracţii ale Capitalei.

Imagine indisponibilă

Piaţa Unirii – Timişoara
Piaţa Unirii este cea mai veche din Timişoara, datând de la mijlocul secolului al XVIII-lea. Numele de Piaţa Unirii i-a fost dat în 1919, pentru că aici s-au oprit trupele române care au intrat în Timişoara. În Piaţa Unirii, înconjurată numeroase de clădiri istorice, turiştii pot vizita Palatul Baroc (Muzeul de Artă al Banatului), Domul romano-catolic, Catedrala Ortodoxă Sârbă şi monumentul Sfintei Treimi. Acesta din urmă, numit şi Statuia Ciumei, a fost înălţat în mijlocul pieţei şi aminteşte de încetarea epidemiei de ciumă care a devastat Banatul între 1731 şi 1738. Nu departe de Piaţa Unirii se află un alt loc istoric important al oraşului, Piaţa Victoriei, locul Catedralei Mitropolitane şi al Operei Naţionale din Timişoara.

Piaţa Unirii – Cluj Napoca
Piaţa Unirii din Cluj- Napoca, unul dintre locurile preferate ale localnicilor şi turiştilor care ajung în Cluj,  s-a numit în trecut şi Piaţa Regele Matia şi a fost centrul oraşului medieval. Cel mai cunoscut loc al pieţei istorice a Clujului este Biserica Sfântul Mihail, datată în 1316 şi considerată unul dintre cele mai impozante edificii de cult din România, cu 70 de metri lungime şi cu o înălţime maximă a turlei de 80 de metri. Lângă ea se află statuia lui Matia Corvin. Aici mai pot fi văzute rămăşiţele unui sit roman, Casa Parohiei Romano-Catolice Sf. Mihail, Palatul Bánffy, Palatul Jósika, Palatul Rhédey, Palatul Wass, clădirea fostului hotel New York şi biserica evanghelică Luterană.

Imagine indisponibilă

Piaţa Sfatului - Braşov
Veche din Evul Mediu, Piaţa Sfatului din Braşov a fost locul de întâlnire al negustorilor saşi, români şi maghiari. Aflată în centrul pieţei, Casa Sfatului era locul unde fiecare negustor trebuia să-şi aşeze marfa, iar funcţionarii oraşului se asigurau ca aceste locuri sa fie respectate.  În apropierea pieţei se află Biserica Neagră, bastioanele Fierarilor şi Graft, turnurile Turnul Alb şi Turnul Negru precum Poarta Şchei, Poarta Ecaterinei. Biserica Neagră, cel mai cunoscut dintre ele, a fost ridicată în secolul al XV-lea pe ruinele unei biserici romane secolul al XIII-lea. Biserica impresionantă prin mărimea şi arhitectura sa gotică are o orgă unică în Europa de sud-est, un clopot de peste şase tone şi este cel mai înalt edificiu construit în stil gotic din sud-estul Europei.

Imagine indisponibilă

Piaţa Mare din Sibiu
Piaţa Mare din Sibiu datează din secolul al XIV-lea, când a fost construită a treia centură de fortificaţii a oraşului. A fost de-a lungul timpului loc al adănuărilor orăşenilor, târg şi loc de execuţii publice. În această piaţă a fost decapitat în 1703 Johann Sachs von Harteneck, comite al saşilor în perioada 1691-1703. Piaţa Mare a Sibiului este declarată monument arhitectural UNESCO. Tot aici, între 1724 şi 1757, a fost amplasată o „cuşcă pentru nebuni” (Narrenhausel), în care erau expuşi în timpul zilei cei care tulburau noaptea liniştea publică. Piaţa centrală a Sibiului impresionează prin monumentele sale, unele dintre cele mai frumoase clădiri din oraş: Palatul Brukenthal, Biserica parohială romano-catolică,  Turnul Sfatului, Casa Albastră, Palatul Filek.

Imagine indisponibilă

Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Topul celor mai frumoase palate ale României. Poveştile clădirilor de lux cu care se mândresc mereu românii

VIDEO Enigmele de pe Dealul Sânpetru, locul legendar de la Castelul Corvinilor unde a existat o cetate străveche

Secretele bisericii medievale Densuş. Cum a devenit templul păgân, ridicat din ruinele Sarmizegetusei, un lăcaş creştin

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite