Descoperirile arheologice de pe Cetatea Devei vor fi expuse la muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai valoroase piese descoperite în urma săpăturilor arheologice care au avut loc în anii 2008 şi 2013, în zona Cetăţii Devei vor fi expuse la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, de la ora 11:00.

Devenii sunt invitaţi de conducerea Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane să admire descoperirile arheologice de pe Dealul Cetăţii Devei. Expoziţia va fi organizată, de vineri dimineaţa, în spaţiile de la parterul Palatului Magna Curia.

„Ea va aduce în atenţia publicului o parte din patrimoniul acestui important monument cu care Deva se identifică şi se mândreşte. Piesele expuse reprezintă o parte a descoperirilor realizate în campaniile de cercetare arheologică din 2008, respectiv 2013, campanii derulate în cadrul proiectului iniţiat de autorităţile locale cu privire la reabilitarea zonei urbane „Dealul Cetăţii” şi integrarea ansamblului într-un circuit turistic mai amplu”, a informat Liliana Ţolaş, managerul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Vizitatorii vor avea posibilitatea să vadă o expoziţie de fotografii 3D, realizate în cetatea Devei, au precizat reprezentanţii MCDR Deva.

Vă recomandăm şi:

Încă o promisiune pentru hunedoreni: Muzeul fierului va fi redeschis

Muzeul fierului, închis din anul 2006, va fi reînfiinţat şi va funcţiona în clădirea fostei Regii Autonome de Interes Local (RAIL), din vecinătatea Castelului Corvinilor, susţine primarul Hunedoarei, Viorel Arion. În ultimii ani, proiectul reînfiinţării muzeului nu s-a concretizat, în ciuda angajamentelor luate de edili.

FOTO Cum arată aurul brut din Munţii Apuseni: singurul muzeu al aurului din Europa poate fi vizitat în Brad

Aproape 20 de kilograme de aur cântăreşte tezaurul de piese expus la Muzeul Aurului din Brad, unic în Europa. Turiştii care ajung în Brad pot vedea aici peste 1300 de exponate: aur în starea lui neprelucrată, aşa cum a fost scos din minele Apusenilor, dar şi minerale şi roci deosebite, din întreaga lume.

FOTO Cele cinci motive pentru care brăţările dacice din aur sunt autentice

Opt brăţări din aur dacic, cu o greutate între 800 şi 1.200 de grame, şi 41 de monezi antice Koson din acelaşi metal au fost prezentate astăzi la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din municipiul Deva. Autenticitatea artefactelor a fost confirmată şi explicată de specialişti.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite